Bedzial Opublikowano 3 Lipca 2014 Opublikowano 3 Lipca 2014 Witam. Ostatnio coraz bardziej wciagam sie w moje hobby ktore zaczelo sie z kupnem A4, a mianowicie motoryzacja i mechanika pojazdowa. Dopiero co skonczylem ratownictwo medyczne i nie spieszy mi sie za bardzo znowu do szkoly Dlatego pytam jakie ksiazki polecacie z ktorych moge nauczyc sie badz liznac mechaniki. Systematycznie rozbudowuje swoj warsztacik i czytam duzo na forum ale jest to niczym przy specjalistycznej literaturze. Wiadomo ze najlepiej sie uczy w praktyce (a praktykuje sporo ) ale mimo to na pewno jakies specjalistyczne ksiazki duzo lepiej mi wytlumacza wiele rzeczy. Prosilbym o polecenie jakichs tytulow, mam teraz duzo czasu wolnego miedzy dyzurami w pracy wiec chetnie lykne conieco
Bedzial Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Opublikowano 3 Lipca 2014 Sam Naprawiam to seria dotyczaca szczegolnego modelu. Musialbym przeczytac pierdylion ksiazek z tej serii a i tak nie wiedzialbym wystarczajaco. Bardziej chodzilo mi o Literature ktora osobno opowiada o silnikach, osobno o ukladach hydraulicznych, osobno o elektronice/elektryce etc. Jest to seria godna uwagi ale raczej PO zapoznaniu sie z ogolem.
Fido Opublikowano 3 Lipca 2014 Opublikowano 3 Lipca 2014 Hmmm, mechanikiem trzeba się urodzić i mieć ją we krwi. Wtedy książki nie potrzebne. A przeczytanie ich nie zrobi z ciebie dobrego speca.
Bedzial Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Opublikowano 3 Lipca 2014 Zabieram sie za "mechanikowanie" juz od paru lat. Niejedna rzecz w niejednym aucie juz wymienilem/naprawilem. Idzie mi to latwo i w dodatku czerpie z tego przyjemnosc nawet jak zabieram sie za cos pierwszy raz, a zwlaszcza jak mam proadnik przed nosem wiec uwazam ze smykalke mam A ksiazki chce czytac nie po to zeby stac sie mechanikiem a zeby poglebic swoja wiedze w tej dziedzinie. Ja wiem ze czytanie nie zrobi ze mnie mechanika, ale opanowanie wiedzy z tej dziedziny da mi wieksze mozliwosci ;]
marekg Opublikowano 3 Lipca 2014 Opublikowano 3 Lipca 2014 Hmmm, mechanikiem trzeba się urodzić i mieć ją we krwi.Wtedy książki nie potrzebne. A przeczytanie ich nie zrobi z ciebie dobrego speca. ha! d*pa! Nieprawda. Owszem do pewnych rzeczy trzeba mieć smykałkę ale smykałka i wrodzone predyspozycje nie zrobią z ciebie dobrego mechanika czy specjalisty w czymkolwiek. Trzeba jeszcze wiedzy i doświadczenia. Oddasz swój samochód urodzonemu mechanikowi, który wszystko co się da to połamie ucząc się co i jak zdemontować w samochodzie i jak potem poskładać? Chyba, że mechanik rodzi się z manualem w głowie to wtedy przepraszam. Przeczytanie ze zrozumieniem plus wrodzone predyspozycje to wtedy jest szansa. Szczególnie dzisiaj gdzie nawet dobry mechanik ogarniający temat musi znać zasady obsługi konkretnego pojazdu i chodzić z manualem w ręku żeby nie popierdzielić kolejności montażu/demontażu, numeracji części ,wartości momentów dla śrub itd itp.
Gość cwiara Opublikowano 3 Lipca 2014 Opublikowano 3 Lipca 2014 Wydawnictwo komunikacji i łączności wydalo bardzo dużo książek w zakresie mechaniki i elektroniki samochodowej. Ja obecnie z racji przygotowywania sie do egzaminu diagnoosty dodatkowo Vademecum Diagnosty. Wydawnictwa Komunikacji i Łączności WKŁ - publikacje z motoryzacji, elektroniki, budownictwa, lotnictwa, kolejnictwa
Rekomendowane odpowiedzi