Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wady i zalety silnika 1,6FSI w A2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukając z moją panią A2jki dla niej trafiliśmy na sztukę z motorem 1,6FSI. Google wypluło sporo niezbyt pochlebnych opinii na temat tego silnika. Generalnie niby są problemy z nagarem i wypalaniem się zaworów. Jak to jest z tym silnikiem ? Jak o niego dbać aby zminimalizować ryzyko wypalania zaworów i ograniczyć powstawanie nagaru ? Na jakie realne spalanie można liczyć w przypadku tego silnika ? Sztuka którą oglądaliśmy pochodzi ze Szwajcarii, posiada bogatą historię serwisowania w ASO Audi, bezwypadkowe, bardzo ładnie utrzymane. Mocno zastanawiamy się nad jej zakupem tylko ten silnik studzi nieco zapał.

Opublikowano

Trzymam takie auto z tym silnikiem w domu od 6 lat, przebieg 120 tys km, jeżdżony regularnie i jeszcze nic się nie wypaliło. Normalnie jeździć, wlewać najlepiej Pb98, dobry olej 5w30 i się nie przejmować.

Spalanie w mieście realnie w granicach 8-10, w trasie 5-8 litrów/100 km.

Uważać trzeba na łańcuch rozrządu i jego napinacz, po odpaleniu objawia się terkotaniem, które powinno najdalej po 2-3 sekundach ucichnąć. Z eksploatacyjnych problemów: cewki zapłonowe, czujnik temperatury płynu i sonda lambda.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za informacje. Auto już kupione. Według papierów jakieś 6tys temu wymieniono pompę wody bez wzmianki o rolkach paskach itd. Niestety zaraz po odpaleniu słychać wspomniane przez Ciebie terkotanie. Jest ono bardzo delikatne i zanika bardzo szybko ale zastanawiam się czy nie robić rozrządu ? Czy ten łańcuch i napinacz pełni w tym silniku tą samą rolę co w 1.8T?

Opublikowano

Jeżeli jest bardzo delikatne i zaraz zanika to można z tym żyć. Łańcuch spina oba wałki rozrządu jak w 1.8T. Podobno wadliwe są napinacze łańcucha, stąd to terkotanie, można to zniwelować stosując dobry filtr oleju z zaworkiem zwrotnym i dobry olej, ja lałem Knechta i olej Castrola albo Elf 5w30 i filtr szedł tylko Knecht.

Opublikowano
ja lałem Knechta i olej Castrola albo Elf 5w30 i filtr szedł tylko Knecht.

co to za olej knecht i gdzie sie go wlewa :wink:

ps powyzsze oleje to ten sam shit co lotos lub gorsze ,takze ten silnik wytrzyma każdy olej

Opublikowano

Się człowiek przejęzyczy i zaraz wytkną:decayed: jakości i marki nie oceniam, ale trzymałbym się zalecanej lepkości bo na to mam wrażenie, że był wrażliwy.

Opublikowano
  • Autor

A właściwie to jaką normę musi spełniać olej do tego silnika ? Co rozumiesz przez to, że był wrażliwy na inne oleje ? Głośniej pracował ?

Opublikowano

Vw 504.00 albo 503.00, nie pamiętam trzeba by sięgnąć do instrukcji. Z mojej eksploatacji wynikało, że na 5W40 ciut więcej palił i głośniej pracowała góra silnika.

---------- Post dopisany at 19:28 ---------- Poprzedni post napisany at 19:25 ----------

Jeszcze jedna sprawa, koniecznie sprawdź skrzynię biegów pod kątem wycieków, jeżeli coś jest mokre to jest natychmiast do roboty. U mnie skrzynia z drobnego pocenia momentalnie się rozciekła, w trasie wywaliła olej, zgubiła 5 bieg i za 40 km była do wyrzucenia.

Opublikowano
  • Autor

Poza wspomnianymi szmerami auto jest wprost w doskonałym stanie. Była to 11sta sztuka którą oglądaliśmy i byłem już prawdę mówiąc zrezygnowany i wątpiłem, że uda się znaleźć dobre auto. Tymczasem udało się. Obawiałem się silnika 1.6 jednak stan ogólny auta nie pozwolił go nie kupić. Co do oleju to zalejemy Valvoline SynPower XL-III 5W-30 którego kiedyś zalałem do swojej A4 i byłem z niego bardzo zadowolony. Auto chodziło na nim najciszej z pośród tych, które do tej pory stosowałem. Do tego oczywiście płukanka LM Engine Flush. Ciekaw jestem jak po tych zabiegach silnik będzie pracował i czy ucichną te szmery zaraz po odpaleniu.

---------- Post dopisany 15-07-2014 at 18:29 ---------- Poprzedni post napisany 10-07-2014 at 21:03 ----------

Olej wymieniony na wspomniany wcześniej Valvoline. Przed wymianą zalałem płukankę LM Pro-Line Engine Flush. Zwykle silnik płukałem 10min ale tym razem zaryzykowałem i pochodził na wolnych 12 minut. Nic złego się nie stało, a wręcz przeciwnie. Szmery znikły i silnik chodzi jak zegareczek. Dla mnie jest to kolejny dowód na to, że płukanki działają i są po nich zauważalne efekty.