Adam B Opublikowano 17 Lipca 2014 Opublikowano 17 Lipca 2014 Witam wszystkich, Może ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc. Wiem, że sam opis może być niewystarczający, ale macie doświadczenie w tych sprawach, którego ja nie posiadam. Otóż tak jak napisałem w temacie, ciąg dalszy mojego pecha, jakiś czas temu rano jadąc do pracy, oczywiście z włączoną klimą, coś mi na zakręcie "stuknęło" z przodu samochodu, taki dziwny dźwięk jakby z przodu z prawej strony, dźwięk słyszany też jakby od strony deski rozdzielczej, ale nie centralnie spod, tylko po prostu gdzieś pod maską. Przestraszyłem się, że może koło mi się poluzowało, wyłączyłem klimę i radio żeby mi nic nie przeszkadzało w nasłuchiwaniu, wysiadłem i sprawdziłem czy koła dokręcone, rzuciłem okiem czy nie lata mi nic pod maską i wsiadłem do samochodu w całkowitej ciszy i podczas jazdy nic dalej nie stukało. Dojechałem tak do pracy. Później wracając włączyłem radio i klimę, a tu się okazało, że klima całą drogę dmuchała ciepłym powietrzem... i już wiedziałem, że te stuknięcie było w "klimie". Dodam, że 2 lata temu kupiłem ten samochód i klima tak samo dmuchała tylko ciepłym, zajechałem do serwisu klimatyzacji i powiedzieli, że sprzęgiełko klimy nie działa i mi za 400 zł wymienili. Czy to mogło znów zepsuć się sprzęgło klimy? A jak nie to w takim razie co tam mogło paść? Kody błędów z: vag com (eng): ------------------------- Address 08: Auto HVAC Controller: 8E0 820 043 A Component: A4 Klimaautomat 0712 Coding: 00000 Shop #: WSC 63351 2 Faults Found: 01274 - Air Flow Flap Positioning Motor (V71) 41-10 - Blocked or No Voltage - Intermittent 00604 - Potentiometer Positioning Motor for Air Flow Flap (G113) 30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent polski vag: ------------------------------- 1274 Silnik sterujący klapy przepływu powietrza-V71 zablokowany lub brak napięcia - BŁĄD SPORADYCZNY 604 Potencjometr w V71-G113 przerwa lub zwarcie do plusa - BŁĄD SPORADYCZNY Pozdrawiam, Z góry dzięki za odpowiedzi
Bartollo Opublikowano 17 Lipca 2014 Opublikowano 17 Lipca 2014 Bledami V71 sie nie przejmuj jest to klapa pod filtrem która ogranicza spadanie powietrza do kabiny przy wyższych prędkościach i nie ma nic do działania Klimy. A jak włączysz klime to wentylator chodzi? I przede wszystkim jest czynnik ? Odkręć korek na przewodzie kolo chłodnicy i naciśnij zaworek jak syknie to czynnik jest. Jeśli nie będzie czynnika to gdzieś uciekł w atmosfere. Ja urwałem kiedyś dolny waz od chłodnicy i nawet o tym nie wiedzialem. Wysłane z telefonu stacjonarnego.
Adam B Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Opublikowano 17 Lipca 2014 Dzięki za odpowiedź. Wentylator chodzi. Później sprawdzę czy jest czynnik. Ewidentnie coś tam się stało, bo było stuknięcie i klima przestała działać jak ręką odjął. Nie chcę tak w ciemno jechać do serwisu klimatyzacji, bo znowu mnie naliczą na bogato. Na forum o klimatyzacjach ktoś mi pisał, że mogła odpaść tarcza zabierakowa od sprężarki, że to częsta wada w tych samochodach. Spotkał się ktoś z czymś takim?
wrclaguna Opublikowano 17 Lipca 2014 Opublikowano 17 Lipca 2014 Tu jest cały watek o tym ===> http://a4-klub.pl/klimatyzacja-98/bledy-silnikow-klap-nagrzewnicy-rozmieszczenie-157853/
Rekomendowane odpowiedzi