Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Podgrzewanie lusterek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i prosze o porade

Na wstepie powiem że przeczytałem wydaje mi sie że wszystkie wypowiedzi na podobne tematy i nie uzyskałem jasnej odpowiedzi na mój problem.

Mianowicie posiadam audi a4 2001 8E z silnikiem AWX i mam taki problem odnośnie elektrycznie podgrzewanych lusterek to znaczy posiadam całe okablowanie zarówno w lewym jak i prawym lusterku, sprawdzałem miernikiem czy dochodzi napięcie i o dziwo dochodzi ale tylko 0,57 v, mysle że jest to jakaś indukcja z wiazki obok której przechodza kable. Zarówno w lewym jak i prawym lusterku mam takie oto dziwne napiecie.

Nie posiadam także w ani jednym lusterku maty grzewczej zamiast niej jest poprostu plasti i dwie wsuwki od podgrzewania sa umocowane w tym plastiku.

Dodam jeszcze że podczas sprazwdzania miernikiem miałem włączone ogrzewanie tylnej szyby i zapłon a dżojstik od lusterek był na środku

Prosze o pomoc jak w tym modelu tzn 2001 8E rozwiazać ten proble i doprowadzic do tych oryginalnych instalacji w lusterkach napiecię.

Opublikowano

Powiem tak mata grzewcza jak to nazwałeś znajduje się pod szkłem i jej nie widać.Wystają tylko dwie wsuwki tak jak u Ciebie.Nie wiem jakie powinno być napięcie. :mysli:

Można też sprawdzić właczając ogrzewanie lusterek i po chwili lusterka / szkła /powinny być ciepłe.

Spotkałem się z tym że były uszkodzone naraz dwa szkła.

A sprawdzałeś miernikiem czy jest przepływ przez lustra ?

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za odpowiedz

Wiec tak podgrzewanie nie może działać bo niema mat grzewczych a pozatym dwie wsuwki które sa w lewym jak i w prawym lusterku są poprostu osadzone w plastikowym boksie gdzie nie może dojść do żadnego przewodnictwa bo to plastik przygladałem sie dokładnie poprostu wyglada to tak jakby istniała opcja podgrzewania jezeli wymienimy lusterka znaczy szkła na podgrzewane i puścimy w jakiś sposób napięcie na te dwa piny. podłanczałem miernik i nie ma napięcia jest jakieś 0,56 v to jest jakies zindukawane napiecie właczałem zarówno silnik ,zapłon ,ogrzewanie tylniej szyby i nadmuch na przód sterowany z przycisku i nic napiecia ani sladu.

JAK TO ZROBIĆ ŻEBY TAM BYŁO NAPIĘCIE

Opublikowano

Kolego , w mojej poprzedniej audiczce ( B6 ) miałem dosłownie to samo wyciągnołem wkład a tu dwa kabelki wpięte w plastik, zakupiłem wkłady lusterek z mata ( podgrzewane ) podpiołem owe okablowanie w którym tez nie było za wysokiego napiecia ( sprawdzalismy na spocie w kraku czy jest napiecie czy nie po czasie wsadzilismy wkłady z matą od ktoregoś z kolegów i sprawdzaliśmy czy działa no i działało jak nalezy) i wszytsko działało jak nalezy wiec nie przejmuj sie tymi napieciami! zakup sobie wkłady i po problemie. ( podgrzewanie lusterek działa wraz z tylnią szybą ) Było to opiasne na forum :cool1:

Opublikowano

A mi się wydaje, że napięcie 0,6V jest zdecydowanie za niskie, aby maty działały prawidłowo.

A może ogrzewanie działa zależnie od temperatury zewnętrznej?

Opublikowano

A mi się wydaje, że napięcie 0,6V jest zdecydowanie za niskie, aby maty działały prawidłowo.

A może ogrzewanie działa zależnie od temperatury zewnętrznej?

u mnie działały choc napiecie było znikome , mozna było łatwo odczuć jak sie grzały wkłady !

Opublikowano

Dokładnie podjedz na spota i koledzy na pewno pomoga i użyczą wkładu :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

czesc

dzisiaj sprawdzalem swoje lusterka...nie maja maty grzewczej ale sa kabelki wpiete w plastik, sprawdzilem napiecie i niestety bylo 0V ( dodam ze zalaczylem grzanie tylnej szyby) - powiedzcie mi prosze czy to jest kwestia jakiegos dodatkowego bezpiecnzika czy moze trzeba poszukac i wpiac jakas dodatkowa kostke?

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

Witam jakoś nie było wcześniej czasu żeby pociągnąć ten wątek dalej otóż rozwiązałem problem z lusterkami a mianowicie po zakupieniu wkładów z matami nic sie nie działo nie było napiecia nadal ani nie było grzania. jednak odkryłem że muszą panować odpowiednie warunki na zewnatrz aby można było kożystać z podgrzewania lusterek. jeżeli na komputeże pokazuje sie tak zwana śnieżynka i pokrętło od sterowania lusterkami jest w pozycji neutralnej wszystko chodzi i grzeje, jest nawet wyczuwalne na wkładzie ciepło więc jest wszystko ok.

Uważam że temat jest zamkniety i rozwiazany.

Dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi i pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja również nie posiadam mat grzewczych, a napięcie moge sprawdzić poźńiej to napisze w jakich granicach u mnjie oscyluje

Opublikowano

Cześć w moim przypadku jest tak że po założeniu wkładów z matami

działają dopiero gdy załączę tylnom szybę i temperatura jest niska

(świeci śę gwiazdka na termometrze)