Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana Listwy Wtryskowej W Pojedynkę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie czy wymiana listwy wtryskowej w 1.6 to bardzo skomplikowana rzecz ? Prawdopodobnie któryś wtrysk mi leje i muszę wymienić, a nie chce się bawić w mechaników dlatego pytam czy to ciężki temat ?

Opublikowano

dla mnie 10 min roboty. odkręcasz listw (2 imbusy) odkręcasz wężyki paliwowe i podciśnienie z zaworka, odpinasz kostki z wtryskiwaczy i ciągniesz listwę do góry. powinna wyjść bez problemu bo siedzi na wtryskach- trzymają ja 4 oringi po 1 na każdym wtryskiwaczu

Opublikowano
  • Autor

Ooo :) a później w komputerze żadnej kalibracji nie trzeba robić ? Tylko włożyć wystarczy i już będzie hulać ?

Aha i czy kolory tych kostek na wtryskiwaczach mają jakieś znaczenie ? Bo u mnie góra wtryskiwacza jest niebieska, a na aukcjach widzę, że są też z szarą górą :facepalm:

Opublikowano

kolor bez znaczenia, roboty na 15 minut

Opublikowano
  • Autor

W sumie to ja same wtryski wymienie na listwie bo po co mam przekładac całą listwę... Czy w listwie jest coś co się może popsuć pomijając regulator ciśnienia paliwa ?

Opublikowano

Prawdopodobnie któryś wtrysk mi leje i muszę wymienić, a nie chce się bawić w mechaników dlatego pytam czy to ciężki temat ?
Skąd pewność ze któryś leje? Sprawdzałeś czy wymiana w ciemno?
Opublikowano
  • Autor

W ciemno, gdyż na światłach jak stoję to często zaczyna palić na 3 gary, terkotać i zaczyna śmierdzieć benzyną. Przy jeździe nagle też traci moc zero reakcji na gaz i w ogóle nie przyśpiesza przy czym pali 20/100 w obecnej chwili raz trwa to 5 sekund raz 20 a raz nawet 1 minutę... na vagu tylko jeden błąd tak jak pisałem wcześniej w innym temacie 00537 i według ross-techa przyczyny :

Możliwe przyczyny
  • Okablowanie i / lub Connector (s) z / do Sonda lambda (y) uszkodzony
  • Lambda Control / czujnik (y) uszkodzony
  • Wtryskiwacza (y) uszkodzony / zablokowany
  • Regulator ciśnienia paliwa uszkodzony
  • Pompa paliwa uszkodzona
  • Zbiornik paliwa pusty
  • Odkurzacze / nieszczelności

Dodam, że za kompletną listwę wtryskową zapłaciłem 30 zł więc żaden pieniądz, a mogę rozwiązać usterkę. Dziś włożę jeszcze nowe świece.

Opublikowano

Najpierw to sprawdź czy masz kostki dobrze wpiete w wtryski, i kolor ma znaczenie, tak jak z czujnikiem temp

Opublikowano
  • Autor

wpiete dobrze sprawdzalem i czyscilem, kolor jakie ma znaczenie ? zamowilem z takimi jakie mam nr wtryskow takie same. Dodam, że zatankowalem ostatnio za 100zl ponad 18l i zrobiłem na tym 120km podczas spokojnej jazdy...
Koledzy, a są jakieś rzeczy o których trzeba pamiętać podczas wymiany wtryskow ? Coś słyszałem że przed montażem trzeba umoczyc wtryski w ropie ? Prawda to? Czy coś jeszcze ?

Edit:

wtryski i regulator ciśnienia paliwa właśnie wymieniłem, po odpaleniu chodzi równo i nie trzęsie silnikiem jak było przedtem, zobaczymy jak będzie podczas dłuższej jazdy ale póki co na plus ^_^ Dzięki wszystkim za pomoc :hi:

Edytowane przez nike166