Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

AUDI A4 2.8 Tiptronic - Dziwny problem z przyspieszaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam nadzieję, że trafiłem w odpowiedni dział. Audi mam od niedawna, dlatego proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów. Mój problem wygląda następująco. Podczas mocniejszego przyspieszania w trybie D oraz na Tiptronicu na 2 biegu przy 2500 obr/min wskazówka obrotomierza zatrzymuje się, albo nawet delikatnie cofa na ok 1 sek. po czym przyspiesza normalnie. Natomiast jeżeli ciśniemy mu "buta" to zacięcie nie jest widoczne. Podczas jazdy ok. 90 km/h obroty skaczą miedzy 1800 a 2000 i auto prawie w ogóle nie chce przyspieszać tylko się toczy dalej. Przy delikatnym wcisakniu pedału gazu auto nie przyspiesza, dopiero jak pedał jest już dość mocno wciśniety skrzynia robi kickdown i auto rwie do przodu z niższych biegów. Tak samo sytuacja wygląda przy przyspieszaniu ze 120km/h czy 70 km/h. Coś jakby trzymało audi.

Byłem u dwóch mechaników i są bezsilni. Jedyny błąd jaki pokazuje VAG to:

18258 P1850. Magistrala danych układu napędowego: brak informacji z komputera sterującego silnikiem. Usterka mechaniczna.

Czytałem dużo na temat tego błędu na różnych forach, jednak nikt nie opisał jak sobie z tym poradzić, tylko tłumaczyli co to oznacza.

Dodam:

Skrzynia ma wymieniony niedawno olej i filtr - biegi zmienia płynnie, nic nie szarpie, reaguje na kickdown bez problemu. Raz tylko auto się przełączyło w tryb awaryjny, po wyłączeniu chodziło normalnie ale zapisało właśnie tylko ten bład.

Przepustnica wyczyszczona i zaadoptowana.

Hamulce nie trzymają go podczas jazdy.

Silnik na biegu jałowym ładnie i bezproblemowo wkręca się na obroty, nie faluje, chociaż wydaje mi się że stracił trochę mocy podczas jazdy dynamicznej, kiedy to zacinanie się nie występuje.

Proszę o pomoc, bo jestem w kropce. Może się ktoś się spotkał z podobnym problemem.

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi!

Opublikowano

Co do błędu - to sprawdziłbym kodowanie/adaptację sterownika silnika (w blokach pomiarowych 125 na 1 pozycji masz komunikację ze sterownikiem skrzyni - 1 jest , 0 brak ) , i sterownika skrzyni biegów ( powinny się komunikować po CAN ) , możesz sprawdzić czy komputer skrzyni nie jest zalany ( jest pod wykładziną w nogach pasażera )

Falowanie obrotów przy równej prędkości oznacza tylko jedno - usterkę konwertera

Edytowane przez Banan

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za informację. Zauważyłem wczoraj, że jak jadę te 90 km/h w trybie D kiedy te obroty skaczą 1800-2000 obr/min po zmianie na Tipa obroty przestają skakać, ale auto tak samo nie ma mocy i nie przyspiesza - znika tylko falowanie. Żeby przyspieszyć musze zrzucić bieg w dół.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

miałem ten błąd jak odpiołem zasilanie
wykasuj i zobacz czy sie powtórzy
też wymieniałem olej w skrzyni
po wykasowaniu już nie powrócił
myślałem ze coś z*ebałem ale to chyba brak zasilania i świeży olej zaskoczył moją tetetke

Edytowane przez Kosa-00

Opublikowano

odlacz aku na 15 min, to zrobi reset skrzyni

Nie przeraz sie tylko bo z poczatku bedzie chodzic beznadziejnie, bedziesz mial wrazenie ze "teraz to juz w ogole zj***lem" :grin: ale potem sie uspokoi i będzie oki

Co do falowania, moje byle 2.4 z tipem mialo to samo na 5 biegu przy tych predkosciach co mowisz ok 80-90km, faluje bo to jest jakby za wysoki bieg do tej predkosci i ona sobie sama jakby wysprzegla, i rzeczywiscie, zeby szybko przyspieszyc potrzebna byla redukcja.

Moim zdaniem nie masz sie czego obawiac, po prostu jak przyspieszasz to dajesz zdecydowanie gazu lub dwukrotnie dotykach przedalu gazu i wyprzedzasz, konczysz manewr, puszczasz gaz, wskakuje 5tka i jedziesz ze spokojem. 5ty bieg w tipie to tak jak 6stka w manualu, taki nadbieg, do toczenia sie ze stala predkoscia autostradowa - i to jest fakt, ktory trzeba sobie wziac do glowy, na 5ce sie nie przyspiesza, na 5ce sie toczy. Powinienes sie cieszyc, ze skrzynie nie podszarpuje :)

Co do komputera, w mojej cos bylo chyba kiedys nie tak, i serwisie Audi w Rheinbach Niemcy, nie bawili się w zdejmowanie wykładziny, fotela kierowcy czy inne cudawianki, oni po prostu wyjeli dywanik a wykladzine pocieli do blachy, zrobili co mieli zrobic, a wykladziny nawet nie podkleili czy nie zszyli, profi robota - taka anegdotka :D

Edytowane przez SHITERS