Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Cieknący EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

z drugiej strony jak nie zaszkodziło 400Nm na seryjnej turbinie bez dodatkowego chłodznia itp .. to zaślepiony EGR też mu zbytnio nie powinien zaszkodzić :piroman:

Chociaż jestem zwolennikiem zostawienia tego co było zaprojektowane w aucie .. niem mam wyczynowego auta ale brat ma M5 i np jakakolwiek ingerencja w wydech nawet wstawienie supersprinta do tego modelu powoduje nieznaczny spadek mocy .. ciężko w warsztacie za stodołą zrobić lepiej niż zaprojektowali inżynierowie w fabryce choć są wyjątki potwierdzające tą regułę. No i mam teraz problrm wynik sporu 1:1 ktoś jeszcze się wypowie na temat zaślepiania EGR :decayed:

Opublikowano

zapytaj swoj potfel :cool1:[br]Dopisany: 15 Wrzesień 2008, 16:01_________________________________________________

z drugiej strony jak nie zaszkodziło 400Nm na seryjnej turbinie bez dodatkowego chłodznia itp .. to zaślepiony EGR też mu zbytnio nie powinien zaszkodzić

ale takie wplywy mozna ocenic porownujac silnik z takim modem eksploatowanym z egr i bez egr uzytkujac go np 100 -200 kkm... :cool1:

Opublikowano

Musashi Ty swoje a ja swoje i dlatego EGR mam zaślepiony na stałe. Widzisz co do eksploatacji i budowy silników to troszkę wiem, bo skończyłem odpowiednią uczelnię i troszkę praktyki już mam :wink4:

Na jałowych i jazda wybiegiem - zgodze się EGR może się przydać. Obciążenia większe niż minimalne - nie. Nieco inaczej jest w ZI gdzie dzięki energii cieplej spalin lepiej odparowujemy paliwo i wsp. lambda musi być sztywno utrzymany. W ZS nie ma takiego wymogu więc EGR mówimy :thumbdown:

Opublikowano

moja wiedza to efekt pasji nie uczelnii, ale, skoro skonczyles odpowiednia uczelnie, doskonale znasz teorie... wiec nierozumiem obrony twojego stanowiska.

w moim motorku jakos szkodliwosci funkcjonowania EGR dla dolotu nie obserwuje... i to sie zgadza z moja wiedza, ktora podpowiada mi, ze sprawny EGR w sprawnym motorze spelnia swoja funkcje bez zarzutu.... :gwizdanie: :cool1:

EGR funkcjonuje w calym zakresie predkosci obrotowej dla niepelnych obciazen silnika

reasumujac coby zamknac przekomarzanke. jestem zwolennikiem utrzymywania pojazdu zgodnie z jego kontrukcja i zalozeniami.

roznice w pracy silnika z egr i bez egr mozna odsluchac logujac BS grupe 003

jezeli komus nie przeszkadza zwiekszenie 2-3% zuzycia paliwa, i analogiczny spadek mocy moze sobie eksploatowac pamietajac ze zwiekszona ilosc produktow spalania wdycha nie tylko decydent ale i jego rodzina i inni...

Opublikowano

i analogiczny spadek mocy

Wszytko wszytkim ale przestań proszę banialuki wciskać ;)

Opublikowano

i analogiczny spadek mocy

Wszytko wszytkim ale przestań proszę banialuki wciskać ;)

to bardzo przekonujacy argument :gwizdanie: chyba skapituluje :cool1:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

To ja teraz was pogodzę ... wymieniłem EGR na sprawny wg zaleceń Musashi ............... ....a sprawny EGR dostałem od jaro4444 :polew:

Dzięki Irek :notworthy:

Opublikowano

zdjal swoj? :decayed::wink4:

Opublikowano
  • Autor

Trzeba docenić poświęcenie dla kolegi z forum ... :good:

A tak w ogóle to :dance2::banan2::punk: zero dymka ... zepsuty EGR zapewne dawał spaliny na wysokich obrotach i dymił na czarno przy bucie. Teraz autentyczne zero dymienia. Ciekawe na ile to EGR a na ile kat który przy okazji się wykruszył :gwizdanie:.

PS. Może ktoś wie ile mogę dostać za wydłubany wkład katalizatora ??

PS2. A teraz wygląda to tak

0bfc9f5b29176b55.jpg