Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Analiza logów - duty cycle, knocks.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, wczoraj regulowałem a w zasadzie po prostu skróciłem sztangę WG, bo klapka była luźna i mi brzęczało przy schodzeniu z obrotów. Robiłem to na aucie bez odkręcania turba ani kolektora, więc nie miałem zbytniego pola manewru i zrobiłem to trochę na czuja. Nie wiem czy nie skróciłem jej o milimetr za dużo.

Pierwsze testy wypadły ok - nie czuję różnicy w samym przyśpieszaniu i VAG nie wywala błędów z przeładowania.
Dziś zrobiłem logi dynamiczne i zauważyłem, że w stosunku do logów sprzed pół roku DUTY CYCLE się nieco zmieniło.

Log obecny wygląda tak:
http://vaglog.rtnet.pl/log_183950.html

a log poprzedni tak:
http://vaglog.rtnet.pl/log_162381.html

W tym obecnym duty cycle spada do około 28% i nie idzie niżej, a w starym schodziło dużo bliżej zera. Teraz pytanie czy nowy log jest lepszy od starego czy odwrotnie?

Druga sprawa, wie ktoś może z czego wynika to stukowe które tam widać? Świece zmieniałem jakiś czas temu na NGK, a jeszcze pół roku temu nie wychodziło to stukowe w logach.

Jeszcze mam pytanie do obeznanych, przy jakim ciśnieniu powinna zacząć się podnosić klapka WG? Regulowałem na czuja, ale może zrobię to z manometrem jak poznam właściwe ciśnienie...

Logowałem na PB.

Opublikowano

Oba logi są poprawne, roznica może wynikac z innych warunków zewnetrznych typu temp. wiec nie ma sie za bardzo czym przejmowac, klapka jesli nie brzeczy teraz to jest ok, nie widac w logach żeby miałobyc jakies przeładowanie może tak zostac. Cofanie zapłonu tez nie jest jakieś bardzo duże, może inne paliwo niż pół roku temu?

Opublikowano
  • Autor

W zasadzie to przed chwilą wpadłem na to, ze mam to samo paliwo od marca, bo tankowałem do pełna a w okresie letnim to wiele mi go nie ubywa (jeżdżę na LPG) i mam jeszcze 3/5 zbiornika :P może zwietrzało trochę?

Opublikowano

No na pewno nie nabrało oktanów. :)

Opublikowano
  • Autor

No to git w takim razie, pozbyłem się w takim razie dwóch niepożądanych dźwięków silnika :) Nadchodzi czas na sprzęgło... :/