artos Opublikowano 24 Września 2014 Opublikowano 24 Września 2014 (edytowane) Cześć, mam jakiś dziwny (elektryczny ?) problem ze swoją furką. Teraz przy jesieni zrobiło się chłodniej, szczególnie nocą, i jak rano wsiadam do auta to dzieje się w nim mała dyskoteka. Mrugają mi podświetlenia wszystkich przycisków na desce rozdzielczej i wariuje prędkościomierz (wskazówki opadają, gaśnie wyświetlacz, resetuje się licznik kilometrów). Jak w aucie się trochę rozgrzeje to problem ustaje. Podejrzewam jakieś usterki elektryczne - może zaśniedziałe styki, może woda się gdzieś skrapla.. bo mruganie i wariacja licznika zdaje się być zsynchronizowana. Nie mniej jednak nie jestem specjalistą jeśli chodzi o elektrykę samochodową, więc proszę Was o jakieś sugestie gdzie szukać problemu, zanim zacznę grzebać mu w bebechach Edytowane 24 Września 2014 przez artos
Grztom Opublikowano 25 Września 2014 Opublikowano 25 Września 2014 Najpierw posprawdzaj wtyczki z licznika jak nic nie da to moze też to być problem ze słabą masą.
jacek70 Opublikowano 25 Września 2014 Opublikowano 25 Września 2014 Jeżeli to licznik Jager to możliwe że się kończy.A wtedy tylko wymiana.
artos Opublikowano 25 Września 2014 Autor Opublikowano 25 Września 2014 Jeżeli to licznik Jager to możliwe że się kończy.A wtedy tylko wymiana. Czytałem o tym sporo i wiem czym to skutkuje, ale co ma szwankujący procesor licznika do mrugających przycisków na desce rozdzielczej?
jacek70 Opublikowano 26 Września 2014 Opublikowano 26 Września 2014 Może mieć, oprócz tego sprawdź pająka. Może to on nawala?
miro1983 Opublikowano 28 Września 2014 Opublikowano 28 Września 2014 Mam bardzo podobny problem i stało się to dzisiaj. Wczoraj wieczorem wszystko było ok. Dzisiaj wsiadam, przekręcam na zapłonnik i? Licznik daje sygnał "tiktik, tiktik, tiktik) wszystko mruga. Podświetlenia licznika ani deski nie ma( tylko to delikatne mruganie) Analogowe wskaźniki prędkościomierza, obrotomierza, temperatury cieczy, paliwka nie działają. Działa zegarek oraz ładowanie. Oświetlenie zewnętrzne jest. Wyjąłem więc licznik i odpinałem wszystko po kolei i po każdym odpięciu przekręcałem na zapłon. Deska mrugała aż do momentu odpięcia dużej niebieskiej wtyczki przy liczniku. Po jej wypięciu deska się uspokoiła ale nie było podświetlania przycisków dookoła klimatronika. Klimatronik działa i świeci. Licznik? czy iść wiązką, tej kiebieskiej kostki? Licznik mam z fis-em. Rocznik autka 1996r.
jacek70 Opublikowano 28 Września 2014 Opublikowano 28 Września 2014 Czyli po poprawieniu niebieskiej kostki się uspokoiło? Jeśli tak to może był chwilowy brak styku. Odnośnie klimatronika to może padły żarówki od podświetlenia.?
miro1983 Opublikowano 28 Września 2014 Opublikowano 28 Września 2014 a ciul wie. dzisiaj już nie sprawdzę tych żarówek. kombinowałem z tymi wtyczkami i nic. Licznik zabrałem do domku bo może mu się zawilgotniało. z samego rańca podepnę jeszcze raz.
Arkadiush Opublikowano 28 Września 2014 Opublikowano 28 Września 2014 jak coś może znajdę albo kumpel licznik to można się dogadać co do ceny tylko podeślij mi foto albo tu jaki masz ;]
jacek70 Opublikowano 28 Września 2014 Opublikowano 28 Września 2014 Jak rano będzie lipa to wskazywało by na licznik. Może właśnie w ten sposób pada. Do podświetlenia przycisków klimatronika są dwiw żarówki 0,5W
miro1983 Opublikowano 29 Września 2014 Opublikowano 29 Września 2014 robiłem przed chwilką podmianę licznika znajomego i niestety a może stety... Padł licznik:/
jacek70 Opublikowano 29 Września 2014 Opublikowano 29 Września 2014 A oświetlenie klimatronika działa?
miro1983 Opublikowano 6 Lipca 2015 Opublikowano 6 Lipca 2015 Dziwne ale na dobrym liczniku tez nie dzialaly. Ogarne dzis bezpieczniki a jak zaden nie padl ( o ile taki wogole jest) to polece po zarowki. czy ktoś zna kogoś kto naprawia liczniki??
Rekomendowane odpowiedzi