romar-mr Opublikowano 18 Września 2008 Opublikowano 18 Września 2008 Witam! potrzebuję pomocy w prawidłowym podłączeniu radia, prawdopodobnie przy podłączaniu niestandardowego radia i zestawu głośnomówiącego poprzedni właściciel (lub ktoś kto wykonywał podłączenie) pozamieniał miejsca poszczególnych kabli w kostkach (instalacji wychodzącej z samochodu). Proszę o pomoc w powrocie do "ustawień" fabrycznych !!! Z góry dziękuję !!!
pox Opublikowano 18 Września 2008 Opublikowano 18 Września 2008 Może to coś pomoże: http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/isooem.htm No i powiedz jakie masz objawy, jakie masz teraz radio itp, więcej szczegółów, bo nikt nie wie co się u ciebie dzieje.
romar-mr Opublikowano 19 Września 2008 Autor Opublikowano 19 Września 2008 Dzięki za odpowiedź! obecnie mam zamontowane radio concert, i zestaw głośnomówiący bury, Główny problem to taki że radio włączając się po stacyjce gra tylko na tylne głośniki, da się go również włączyć gdy stacyjka jest wyłączona i wtedy grają wszystkie głośniki, prubowałem to wszystko zlecić monterowi przy montażu zestawu głośnomówiącego ale również miał z tym problem! obecnie wszystko funkcjonuje o ile nie zapomnę załączyć radia przed uruchomieniem silnika! Miałem w związku z tym taki pomysł żeby posprawdząć nie same kostki, ale kolory poszczególnych kabelków wychodzących z instalacji samochodu - może to coś pomoże, bo ja nie jestem elektrykiem a strasznie mnie denerwuje gdy coś nie funkcjonuje tak jak powinno! Jeszcze jedno - może to też jest ważne - zestaw głośnomówiący był zamontawany wsześniej w tym samochodzie ale do nie fabrycznego radia, część kabelków była nie podłączona, więc tak naprawdę nie wiem jak to wszystko funkcjonowało! obecnie jest podpięty i działa!
pox Opublikowano 19 Września 2008 Opublikowano 19 Września 2008 Hmm... no to dziwna sytuacja jest. A może to nie problem z instalacją tylko z samym radiem? Czy w innym aucie wszystko jest OK? Rozumiem, że to Concert CD - a ono działa już na szynie CAN i w takim przypadku nie można odłaczyć kabla sterującego po stacyjce. Może w radiu aktywowany jest system BOSE, ale wtedy przednie nie powinny grać przy wyłączonej stacyjce. Poszperałem też w necie i oto co znalazłem: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=522784&highlight=concert+przednie&sid= Może u ciebie jest tak samo.
romar-mr Opublikowano 19 Września 2008 Autor Opublikowano 19 Września 2008 Dzięki! przekażę dalej sugestje (panom którzy montowali radyjko) bo sam tego tematu nie przeskoczę. Podłączyłem chorusa i działa identycznie. ja już nic z tego nie wiem, a sam tego nie potrafię zrobić!!!
pox Opublikowano 23 Września 2008 Opublikowano 23 Września 2008 Jak będziesz już coś wiedział, to podziel się swoja wiedzą, może komuś się ona przyda. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi