Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

elektryczne szyby problem z domykaniem, otwieraniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy,

kto dobrze zorientowany może pomoże mi w temacie bo już zaczyna mnie to dobijać.

Pacjent: a4 b5 97r 1,9 tdi afn, dodatkowy alarm nieseryjny zgrany z centralnym + funkcja domykania szyb.

Praktycznie z dnia na dzień pojawił się problem, w pewnym momencie po wciśnięciu przycisku opuszczania lewej przedniej szyby zjechała całkowicie prawa przednia a lewa niewzruszona, po czym z panelu nie dało się w ogóle prawej podnieść - dopiero po odczekaniu ok 30s podnoszenie zadziałało. Jeśli już udało się opuścić jakoś lewą szybę to w ogóle nie było reakcji na przycisk, nie podnosiłą się - za to prawa szalałą - w górę w dół i tak na zmianę, reagowała na dwa przyciski.

Po zamknięciu auta z pilota - alarm nieseryjny - szyby czasami zjeżdżały w dół, czasami zjeżdżały, wracały do góry po czym znowu zjeżdżały na kilka cm, loteria jak 1500.

Po odpięciu zasilania z lewego silniczka sterowanie prawej szyby działa poprawnie, podnosi i opuszcza się prawidłowo, po zamknięciu pilotem domyka się jeśli była uchylona ALE po otwarciu auta otwiera się, czasami na kilka cm czasami na maksimum w dół.

Koledzy ręce opadają, podmieniałem silniczki, sprawdzałem instalację w drzwiach, czyściłem styki we wtyczkach, czyściłem prowadnice po których jeździ szyba i dalej to samo. Filmy poniżej - nie wiem czemu wysiadł dzwięk ale wszystko jest wymowne, zwróćcie uwagę na rygle.

1. Brak reakcji panelu przy podłączonych silniczkach sterowania szyb

https://picasaweb.google.com/lh/photo/DcA_paImmYlHUkS7G1l4mkjMP6AKzetPoShdgh9frls?feat=directlink

2. Wariowanie szyb przy otwieraniu i domykaniu pilotem

https://picasaweb.google.com/lh/photo/JY99vuKwe2_R5Okd1Fn1REjMP6AKzetPoShdgh9frls?feat=directlink

3. Sterowanie po odłączeniu silniczka lewej szyby.

https://picasaweb.google.com/lh/photo/BdkyeSNfIlm6E0dq1mZBEUjMP6AKzetPoShdgh9frls?feat=directlink

Z góry dzięki za każdą pomoc.

Edytowane przez hectic

Opublikowano

Powiedz czy sprawdzałeś kostki pod dywanem.Tak z prawej jak i z lewej strony.Jest tam kaseta z kostkami , od szyb jest prawdopodobnie kostka bordowa.Kiedyś w b5 miałem tak i powodem był brak + na tej kostce.

Opublikowano
  • Autor

Powiedz czy sprawdzałeś kostki pod dywanem.Tak z prawej jak i z lewej strony.Jest tam kaseta z kostkami , od szyb jest prawdopodobnie kostka bordowa.Kiedyś w b5 miałem tak i powodem był brak + na tej kostce.

Czy chodzi o te kasety na kostki po prawej i lewej stronie pod maskownicami czy gdzieś jest jeszcze jedna całkowicie ukryta pod dywanem, jesteś w stanie mnie nakierować w którym to będzie miejscu? Dzisiaj bym to sprawdził jeśli faktycznie taki banalny powód.

Opublikowano

Moze jeszcze byc wina alarmu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Moze jeszcze byc wina alarmu

Też zaczynam brać to pod uwagę, nigdy nie wiesz czy czegoś nie spaprali przy montażu, aczkolwiek dzisiaj sprawdzę w pierwszej kolejności kostki, o których wspominał kolega wyżej.

Opublikowano

Tak o te kasety mi chodziło. Aby dostać się po stronie kierowcy musisz zdemontować plastik obok pedału sprzęgła-podnóżek, plastik progu wewnętrznego i podnieść wykładzinę.

Opublikowano

Mozesz jeszcze odłączyć alarm i sprawdzic czy działają ci szyby nez alarmu i zamykanie i itw szyb kluczykiem

Opublikowano
  • Autor

Kolega Jacek miał rację co do problemu z wtyczką, jednak okazało się że to masa była zaśniedziała - po oczyszczeniu i spryskaniu odpowiednim preparatem jest już normalna reakcja na przyciski sterowania, silniczek lewy podpięty i obie szyby reagują prawidłowo. Tak to wyglądało:

DSC_1031.jpg

Natomiast przy otwieraniu pilotem szyby jeszcze zjeżdżają i czasami nie wracają do końca przy zamykaniu więc to już kwestia alarmu - przy zamykaniu kluczykiem ten problem nie występuje. Z alarmem to już chyba uderzę do gościa, który to montował.

Opublikowano

Czyli bingo.U mnie uwalony był w tej kostce czerwony z niebieskim paskiem. Pozdrawiam.