Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Dziwna kontrolka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś wie co to jest za kontrolka koloru żółtego i przedstawia jakby z profilu część opony bez powietrza z wykrzyknikiem w środku. W instrukcji obsługi samochodu w tym miejscu jest narysowana kontrolka samochodu z kluczykiem czyli immobilajzera a tej kontrolki o którą pytam instrukcja nie przewiduje.Zastanawiam się czy nie jest to przypadkiem coś związanego z ciśnieniem w oponach ale to tylko moje dywagacje. Nadmieniam, że nie zapala się ona przy samo diagnostyce i w czasie jazdy a odkryłem jej istnienie kiedy samochód był podłączony pod VAG i mechanik sprawdzał licznik ale nie potrafił mi odpowiedzieć co ona oznacza.Pozdro :hi:

Opublikowano

jest to kontrolka "gwałtownego ubytku ciśnienia w oponach", zapala się jeżeli ciśnienie w oponie jest niższe od wymaganego o więcej niż 0,3 bara

Opublikowano
  • Autor

Czyli wygląda na to iż samochód ma jakiś układ kontroli ciśnienia w oponach.Dzięki :naughty:

Opublikowano

Nie ma. ESP wykrywa różnicę prędkości obrotowych kół.

Opublikowano

zgadza się, tylko to ABS a nie ESP, ale nie jestem pewny na 100%

Opublikowano

W A4 B6 monitorowanie ciśnienia w oponach odbywa się poprzez pomiar ciśnienia w każdej z opon oraz komunikację drogą radiową. Układ składa się czujników zamontowanych w felgach, sterownika znajdującego sie w bagażniku na lewej ściance bagażnika (pod tapicerką) oraz z anteny odbierającej sygnał w częstotliwościach 433 lub 315MHz. Kod wyposażenia PR-7K7 oraz PR-7K8. Kodowanie odpowiedniego ciśnienia w ogumieniu odbywa się w VAGu poprzez grupę 65.

Monitorowanie ciśnienia ogumienia przez system ABS odbywa się napewno w Leonie II i najprawdopodobniej w Golfie V oraz Audi A3 8P w modelach posiadających ten element jako wyposażenie dodatkowe. Według mnie system monitorowania ciśnienia w oponach poprzez system ABS jest bardziej przyjazne użytkownikowi (nie potrzeba felg z sensorami) i łatwe do obsługi (wzorcowe ciśnienie ustawia uzytkownik pojazdu) no i oczywiście tańsze "do wyprodukowania"

A tak na marginesie czy ktoś z was doposażał swoje A4 B6 w oryginalny system monitorowania ciśnienia w ogumieniu ??