Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B5] Gdzie najlepiej sie wpiąć w instalacje żeby świeciły lampki w drzwiach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z racji że wpadła skórka do mojej a4 i w nowych boczkach drzwi są lampki białe i czerwone pasowało by żeby to działało więc potrzebuje wpiąć sie do instalacji tak żeby po otwarciu drzwi zaświecały sie lampki w drzwiach , wiem że powinny sie zaświecać tylko te lampki które drzwi są otwarte

Opublikowano

Pod oświetlenie wnętrza.

Opublikowano
  • Autor

Pod oświetlenie wnętrza.

Jak podłącze się pod lampkę to będą się świecić wszystkie , a w oryginale świeci się tylko lampka w otwartych drzwiach , gdzieś było w którą kostkę się wpiąć

Opublikowano

Każde drzwi mają wyłącznik który po ich otwarciu daje sygnał masy do oświetlenia wnętrza. Do lampki w drzwiach podaj stały "+" a minus weź właśnie z wyłącznika. Oczywiście musisz wstawić też diodę prostowniczą na kabelku który uruchamia oświetlenie wnętrza. Diodę musisz dać w każdych drzwiach. Jak nie dasz diod to po otwarciu jednych drzwi zaświecą się lampki w każdych drzwiach.

Masz tu taki byle jaki schemat, myślę że załapiesz o co chodzi.

635nf57t.jpg

Edytowane przez wojtek79

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

:hi:

podene się troszke

zmieniam boczki drzwi i w tych nowych mam czerwone lampki w drzwiach.

Chciałbym to podłączyć żeby świeciło tak jak w ori.

dodam ze oryginalnie nie mam tych lampek.

z tego co zrozumiałe to musze po prostu puścić kabel ze stałym plusem (tylko skąd go wziąć) i pod krańcówkę drzwi (wyłącznik) podpiąć mase.

i to wystarczy zeby działało tak jak trzeba?

bo podobno trzeba inne krancówki zakłądać niż te co ja mam czyli jak nie mam lampki w boczku

Opublikowano

To jeszcze zależy jak drzwi i który rok. W skucie tak jak mówisz. Miejsce z których możesz wziąć plus jest 100tyś. Ja podpiąłem się pod oświetlenie wnętrza bezpośrednio po bezpieczniku z tego co pamiętam. Jak plus będzie podłączony to najmniejszy problem. Z przodu wpinałem się w kostki (jest kostka od strony pasażera jak i kierowcy gdzie pojawia się masa po otwarciu drzwi - miernik i szukałem). Z tyłem podobnie, tylko tam wpinamy się w krańcówki, z tym że jeśli nie masz alarmu to masz krańcówkę z jednym stykiem - tam pojawia się masa nie zależnie które tylne drzwi otworzysz, więc potrzebne są krańcówki które mają dwa styki. Wtedy jeden z nich wykorzystujesz do sterowania lampkami. Oczywiście stosujemy też diody prostownicze jak na rysunku wyżej.

Opublikowano
  • Autor

A co się tyczy tyłu to nie można tego podłączyć na krańcówce z jednym stykiem ??

Opublikowano

A co się tyczy tyłu to nie można tego podłączyć na krańcówce z jednym stykiem ??

Można, ale otworzysz lewe drzwi a zapalą się i prawe. Ponieważ tam masa pojawia się nie zależnie które drzwi otworzysz.

Opublikowano
  • Autor

Można, ale otworzysz lewe drzwi a zapalą się i prawe. Ponieważ tam masa pojawia się nie zależnie które drzwi otworzysz

Chyba nie do końca tak jest , bo jak z tyłu otworzę prawe drzwi to świeci tylko prawa lampka nad drzwiami

Opublikowano

Można, ale otworzysz lewe drzwi a zapalą się i prawe. Ponieważ tam masa pojawia się nie zależnie które drzwi otworzysz

Chyba nie do końca tak jest , bo jak z tyłu otworzę prawe drzwi to świeci tylko prawa lampka nad drzwiami

No tak, a jakie krańcówki masz w tylnych drzwiach? Lampki dokładałeś czy już miałeś? Dokładałem u siebie (mam przedlifta) i na krańcówce z jednym stykiem nie dało się tego zrobić. Na szczęście miałem krańcówki z polifta z dwoma stykami i teraz lampki mam podłączone jak fabryka nakazała.

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze nie sprawdzałem jakie mam krańcówki , lampek w drzwiach nie miałem . Mam tylko standardowe lampki w podsufitce nad tylnymi drzwiami , może jutro oblukam jakie mam krańcówki

Opublikowano

A chyba raczej bedzie widać że się świeci lampka na zamkniętych drzwiach jak otworze te po 2 str??

czyli podsumowując, przód mogę podłączyć w tą kostke http://images29.fotosik.pl/322/18425f9c7d55b2d5.jpg i lewa strona z przodu w taką samą kostke co jest po 2 stronie?

a tył muszę ciągnać pod lampke obojętny jaki plus byle stały a mase musze pociagnac od krańcówki? z tym ze najpierw krancówke musze wymienic na poliftowa z 2 stykami ?

Opublikowano

Tak.

Opublikowano

i jak się domyślam do obecnej krańcówki mam poprowadzony kabelek od masy, po zmianie krancówki na 2 styki ten kabelek który juz jest mam przylutować tak jak był a do 2 styku kabelek który nastepnie pójdzie do lampki?

Opublikowano

Dokładnie.

Opublikowano

No to chyba juz wszystko wiem :)

dzięki Rafał za całą pomoc :notworthy:

jak jeszcze nie bede wiedział czegoś to się odezwe :naughty:

Dokładnie.

Powiedz mi jeszcze jedną rzecz bo zapomniałem zapytać.

Co z tymi diodami prostowniczymi? gdzie je mam dać? i czy sa one konieczne przy takim montażu jak gadalismy ten ostatni

Opublikowano

Kiedyś coś gdzieś czytałem że lepiej je dać, ale w sumie chyba nie są konieczne. Ja dawałem na wszelki wypadek bo podłączałem od razu info o otwartych drzwiach do mojego FISa.