Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sector - Detailing - Pasja dla twardzieli pozytywnie zakręconych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wow, pierwsza relacja jest przykladem Uczen - Mistrz :) Malo kto zapewne tak ladnie wypucuje za swoim 1 razem. Musze rzec jednak ze ilosc kosmetykow i narzedzi ktore zakupiles (1 fotka w 1 poscie) robi az za duze wrazenie ("wow az tyle? Nieee.....:D"). Wiem ze to pytanie troche ogolne, ale jesli mialbys okreslic kwote ktora wydales na ten zestaw w formie podstawowej, to jakich przedzialow sie mozna spodziewac? 1500-2000 pln? Zakladam ze jakosc narzedzi i wybranych specyfikow jest na najwyzszym poziomie a nie ze sredniej/dolnej polki :)

I mala uwaga do fotorelacji - wiecej zdjec :D

Opublikowano

Nie to że zaglądam komuś do portfela, ale ( o ile ten najmniejszy czarny słoiczek to nówka i nie próbka, tylko "duży" wosk) to .... a co będę pisał sami zobaczcie :)

http://sklep.swissvax-detailing.pl/index.php/exterior/woski/crystal-rock-200ml.html

Zatem z woskiem i maszyną (nawet jeśli były kupione jako używki) poszło sporo więcej niż 2 tyś :) No niestety detailing to choroba i trzeba umieć się do tego przyznać :kox:

Opublikowano
  • Autor

mam pytanie odnośnie alk izopropylowego. W jakim celu się go stosuje? żeby zmyć pastę polerską przed kolejnym etapem ?

Miedzy innymi tak

Nie to że zaglądam komuś do portfela, ale ( o ile ten najmniejszy czarny słoiczek to nówka i nie próbka, tylko "duży" wosk) to .... a co będę pisał sami zobaczcie :)

http://sklep.swissvax-detailing.pl/index.php/exterior/woski/crystal-rock-200ml.html

Zatem z woskiem i maszyną (nawet jeśli były kupione jako używki) poszło sporo więcej niż 2 tyś :) No niestety detailing to choroba i trzeba umieć się do tego przyznać :kox:

oczywiście słoiczek jest ORI ,

ale na szczęscie dzięki uprzejmości Griffe - zakupiłem

SV -Cristal Rock

SV - Mirage

SV- Autobahn

w ilościach niepełnych słoików.

Nie będę się rozpisywał ile co kosztuje bo wszytko jest w necie .

Ale jak już tak pytacie to mogę w skrócie powiedziec że mój tzw -pakiet starowy wyniósł mnie ok 1,5eu ( "eu" bo delikatniej to wygląda)

Na tej pierwszej fotce nie ma wszystkich art. , ponieważ w między czasie dokupywałem to i owo.

No i jeszcze muszę kupić kolejnej kosmetyki , takie jak QD .

jak zminimalizować koszta :

Mój zestaw wyniósł by trochę mniej gdybym wybrał mniejsze ilości niektórych płynów

np zamiast baniek 5l to jakieś 250ml - ale jak przeliczyłem jak to wyjdzie w przeliczeniu na l , to zdecydowalem się na większe pojemniki.

jeżeli się skoncentrujecie tylko na profi kosmetykach na zew .- to znowu będzie taniej .

Ja mam do wew . cały zestaw z megsa i nie tylko

Jeżeli kupicie jakieś wiadra z praktikera i tam wstawicie separator brudu własnej produkcji (widzialem już takie na innym forum),

to kilka złociszy zaoszczędzone ( ja kupilem 2 wiadra =220zł)

Ja mam 6 ręczników do osuszania - wam wystarczy jeden

zmiast wosków seri SV - kupić np.Zymol ( tez fajny)

Zamiast profi Macity - są tańsze ciekawe za 650zł -do użytku domowego się nadają

Tańszą latarkę do inspekcji -

szwagier ostatnio kupił od jakieś firmy ochroniarskiej która się zamykała lepszego Ledlensera niż mój -

Tańsze pasty i pady

ja mam serie 3M -3 pasty , pady , gąbka pod pady i glinka = ok 600zł

ale na lakier Audi chyba niema co kupowac tandety.

itd.

Myślę że w

3k z maszyną będziecie wstanie się zmieścić w asortymencie zadowalającym

2k z maszyną to już minimum odchudzony zestaw kosztem choćby małej glinki , małej ilość mikrofibr itd.

będą to kosmetyki na max 2-3 razy (myslę tu o chemi myjącej)

Najwięcej kosztują tzw środki trwałe

takie jak:

dobra pianownica

dobra myjka

dodatkowe porządne opryskiwacze

maszyna polerska + pady które się zużywają

odkurzacz piorący

opcjonalnie:

parownica

kompresor

zuzywają sie nawet :

pędzle - mikorofibry

warto kupić :

rękawiczki jednorazowe gumowe -chemia niszczy ręce

dobre taśmy niebieskie do obklejenia

( Ja kupilem 2 rodzaje niebieskich na próbe i te tańsze zostawiły mi klej , który na szczęście dało sie zmyć ,ale ten czas poświęcony niewarty był paru groszy)

Propozycja

jeśli ktoś chce jednorazowo - odświeżyć auto na parę lat -to lepiej podjechać do takiego mistrza jak Griff

(Ja napewno jeszcze będę miał kolejne auta do zrobienia - kilku znajomych już się zapisało na wiosnę,

spodobały im się moje prace bo efekt na żywo zrobił dobrą autoreklame .

Po cichu liczylem na to że tak będzie i stąd nie oszczędzałem na niczym aby wypaść jak najlepiej .

teraz wiem że warto było zainwestować )

Spostrzeżenia:

Przy pierwszym aucie są chwile załamania(Ja tak miałem w połowie)

Przy drugim aucie już jest lajtowo.

Przy trzecim będzie bez stersu (mam nadzieje) -hehe

W pojedynkę jest 2 x ciężej

we dwójkę 3 x latwiej

mkikrofibry - jak z kasą , nigdy nie ma za dużo

Konkurencja -

na chwilę obecną niewidzę konfliktu, jeśli ktoś wykonuje uczciwie , to zawsze znajdzie klienta ,

wszyscy muszą tylko zaakceptowac cenę i ustalić co ma być ogarniete.

tanie firmy -mycie +glinka + polerka+ wosk za 200zl - to żart

wieksze firmy - mycie +glinka + polerka+ wosk za =1000zl - d*py nieurywa ich robota

jeśli większa firma nie weźnie 2K za robotę - to nie zarobi ,a już słyszałem że też jest zniesmacznie ( bo silnik nie umyli bo kosmetyki lipne)

2 dni temu na Galileo pokazywali - w niemcowni gość podjechał Audi-kiem do klienta aby wykonać Detailing Merca - koszt 2,5 EU ocenił

Na chwilę obecną w poladni -

tylko mała fima prywatna - wykonana najlepsza robotę ( musi to być osoba z pasją która kocha i szanuje auta )

która nałoży na nasze auto kosmetyki z godnie z życzeniem , nie oszuka na materiale.

Pytanie

na ile ocenilibyście swoją pracę która zajmuje ok 30-40h ?

1- 40h x 40zł=1600zł + kosmetyki

1- 40h x 20zł= 800zł + kosmetyki

Opublikowano

W dwóch miejscach brakuje ''k" jako skór od tyś. a tak pozatym dobrze gadasz kolego... :drunk::drunk::drunk:

Opublikowano
  • Autor

Zdjęcie porannej rosy na wosku SV Crystal Rock

rosa_zpsc664feb2.jpg

Idealnie ta sama wielkość kropelek na całym aucie zrobiła na mnie duże wrażenie .

Opublikowano

Sector swietny post, dobra baza do zorientowania sie w tym co potrzeba, czegos takiego szukalem na forum od dawna :)

Musze byc tu jednak szczery z pytaniem o cene robocizny - szok. 40zl za godzine? 5 lat studiow informatyki, 7 lat praktyki i na reke wychodze 35-40/h a to juz pulap specjalisty (niski bo niski ale chwile zajmuje by taka stawke uzyskac).

20zl - ok tyle bym dal za pro robote. ale jak dla mnie 40 to zdecydowanie za duzo, nie w PL :)

Edytowane przez ilear

Opublikowano

5 lat studiow informatyki, 7 lat praktyki i na reke wychodze 35-40/h a to juz pulap specjalisty

Sorry ze pisze w poście kolegi ale kolega zaczyna ''my'' już trochę siedzimy w temacie....

jak chcesz mieć usługę za podaną przez Ciebie cenę 20zł/h to takich zakładów jest wiele....

''... słuchaj mi tam Franek poleruje CX-9 za 300zl :)... powiedział mój sąsiad ..."

tylko jak się pytam czego kur... dzwonisz do mnie ..."sąsiad ratuj, bo sa jakieś dziwne plamy na masce..."

To samo jest u Ciebie, informatyków jest jak mrówków.... ale tych co coś potrafią jest garstka.

Wracając jest usługa i usługa... nie raz nas pytano czego nie zrobicie z tego źródła dochodu... z bardzo prostej przyczyny jak zaczniemy z tego jeść chleb i płacić podatki jakość usługi drastycznie spadnie :( bo będzie się liczył przerób :(

Detailing to jest naprawdę ciężki kawał roboty, te 30-50h o których mowa to nie jest pocie piwka tylko zapier.... od 9-23 przez 2-3 dni, w smrodzie chemi którą sie bawimy i hałasie maszyn do polerowania.... jak wracasz z garażu nie chce się nic poza spaniem :), a jeszcze zostaje tzw. KNOW HOW co w tej zabawie jest równoważne z zasobem posiadanego sprzętu który kosztuje swoje :( przykladowo pad starcza na ok. dwa auta 60zl (trzeba ich mieć z 10 pracując we dwóch :), maszyna 2200plnx2 itd... malutka paczuszka z kosmetykami 300-400zl, duża paczka 2000pln :)

Wracając stawka nie jest tania ale i usługa nie jest dla każdego nie oszukujmy sie... dla każdego jest bezdotyk za ''5zl''

Opublikowano

:facepalm: takie rzeczy tylko w Polsce :banan:

Opublikowano
  • Autor

gusiak11 , dobrze to ujołeś ,

a Ja bym dodał jeszcze że :

po każdym dniu pracy trzeba wyprać - mikrofibry i pady ( czas i koszt dodatkowy)

A jak ktoś jeszcze nie tyrał z polerką przez tyle dni -

to może się spodziewać tzw zakwasów danych mięśni ciała.

Ja na codzień pracuję z maszynami budowlanymi (Hilti ,Makita) ,ale odczuwam tą prace za każdym razem.

Fachowiec -musi się cenić aby mógł się rozwijać i poprawiać jakość usług.

Wiedza -Griffa i Gusiak-a11 - jest poparta wieloletnimi doświadczeniami ,

a bez zainwestowania w środki które zostały przetesowane to tej wiedzy by nie mieli .

A to kosztuje nie małe pieniądze i za to się płaci .

Oddajesz im auto i możesz spokojnie czekać na efekt .

Ja zdecydowałem się uczyć od najlepszych i wiem teraz że przeskoczyłem epokę dzięki ich wiedzy,

i zaoszczedziłem przez to kupe kasy , czasu i nerwów.

Zanim bym doszedł do tej wiedzy , to bym kuźwa osiwiał prędzej - he he

Edytowane przez sector

Opublikowano

ja sie chyba troszeczkę tez zaraziłem :) kupiłem zestaw 3m z padami (3 korkowy) do tego wosk collinite oczywiscie z polecenia zrobiłem swoje a6 jakies 10h i efekt powala, teraz juz 2 auta w kolejce czekaja bo się ludziom spodobało :)

Opublikowano
  • Autor

ja sie chyba troszeczkę tez zaraziłem :) kupiłem zestaw 3m z padami (3 korkowy) do tego wosk collinite oczywiscie z polecenia zrobiłem swoje a6 jakies 10h i efekt powala, teraz juz 2 auta w kolejce czekaja bo się ludziom spodobało :)

No to gratki nowego Hobby - Jak możesz to wklej tutaj fotki twojej pracy .

A te 10h poświęciłeś na :

mycie auta + glinka itd ?

czy

jeden korek 3m ?

Opublikowano

3 korki i wosk mycia nie licze, ale dodam , ze ja niemialem jakiejs tragedi po prostu chciałem uzyskac jaki kolwiek inny efekt niz po samym wosku i oto mi wlasnie chodziło, zobaczymy inne auta, wszytsko zalezy od tego kto ile che zaplacic

Edytowane przez czaki22

Opublikowano
  • Autor

3 korki i wosk mycia nie licze, ale dodam , ze ja niemialem jakiejs tragedi po prostu chciałem lepiej zoabcymy inne auta

Ja pierdziu 11 elementów = 3korki z woskiem =10h, to naprawde expres

Obyś się nie zniechęcił do roboty jak trafisz na zajechanego raszpla .

dajesz fotki

Opublikowano

Chcesz powiedzieć, że wykonałeś trzy stopniową korektę, przygotowałeś lakier pod wosk i nawoskowałeś w 10h?

Opublikowano

no tak, ale zaznaczam moje auto nie bylo w bdb stanie stanie i mozna by było to zrobic lepiej , czas mialem ograniczony.

Opublikowano
  • Autor

Wprawdzie jestem świerzak ale wiem z doświadczenia ,

że niemożliwością jest przejechać na zielonym korku 3M całe auto w czasie krótszym niż 8h .

a gdzie pozostałe pady.

Zielony K potrzebuje czasu , a tego czasu nieprzeskoczysz -

analizowalem z Griff każdy ruch pada i jego ilość przejazdów - i nie da sie oszukać tej materii.

czaki22 prawdopodobnie przejchaleś serię korków po aucie , bo jak tak piszesz to tak musi być ,

ale porownał bym to do sexu na 30sec- zaliczony ale w kiepskim stylu .

Edytowane przez sector

Opublikowano

no ale przeciez napisałem , ze chcialem uzyskac efekt lepszy niz to co było, a nie perfekcyjny, wiekszosc rys znikneła, nie jest to mlode auto, ani nie ma tez rocznika po za tym przelot mam mały wiec jakiejs tragedii nie było, narazie efekt mnie zadowala z czasem ogarne to sobie na ideał bez najmniejszej ryski.

Opublikowano

3 korki i wosk mycia nie licze, ale dodam , ze ja niemialem jakiejs tragedi po prostu chciałem uzyskac jaki kolwiek inny efekt niz po samym wosku i oto mi wlasnie chodziło, zobaczymy inne auta, wszytsko zalezy od tego kto ile che zaplacic

Nam z kolegą Griffe potrzeba na taką czynność jak się dobrze uwijamy 1.5 dnia ( jakieś 15-18h w dwóch) oczywiście bardzo dużo zależy od stanu lakieru i jego twardości, licząc że jesteś sam i nie masz doświadczenia powinno Ci to zająć jakieś 30h ale skoro zrobiłeś to w około 10h to nie chciał bym tego oglądać (zapewne nie tylko ja) po dokładnym myciu jak spłyną wypełniacze zawarte w pastach, polerskich....

co do innych samochodów... cieszył bym się że mam sie na czym uczyć skoro ktoś chce powierzyć Mi swoje auto, skoro dopiero zaczynasz a nie od razu ile ja na tym zarobie....

Ja przez około rok pracowałem za free ciesząc sie że mam sie na czym uczyć :) bo swoje samochody szybko sie ''skończyły'' ...

ale życzę Ci powodzenia i jak najmniej wpadek :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sector, Twoja praca i zaangażowanie naprawdę godna podziwu, Ja zajmuję się dodatkowo praniem aut, w Tym roku wyprałem ich ponad 50.
Głównie pod handlarzy, itp. Również lubię to robić, ale detaling to już wyższa szkoła jazdy, zagłębiam się w temacie stopniowo.
A dotychczas myślałem, że takie pedantyczne podejście do kosmetyki auta, to po prostu tylko Moje zboczenie. Dobrze jest znaleźć ludzi

tak samo pozytywnie zakręconych, pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj byłem na myjni u kumpla (porozmawiać)

...Gość podjechał i zachwalał automatyczne myjnie ze szczotkami bo gdzieś tam był i twierdzi że rewelacja .

Jak mu powiedziałem że jest w poważnym błędzie i starałem się wytłumaczyć dlaczego .

To nie chciał słuchać i stwierdził że " na cholerę dbać tak o auto jak i tak je kiedyś sprzeda ."

Spytałem się tylko - a kto kupi takiego hebla porysowanego ?

I się skończył dialog - :P , gość sobie poszedł .

Może jedni dbają przesadnie - ale niektórzy wcale ;)