Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

jakie amortyzatory do 1be

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam będę zmieniał amortyzatory w mojej a4 mam zawias 1 be i nie wiem jak je dobrać do tego zawieszenia,szukam z KYB bo mam takie w golfie 3i już ładnych parę lat latają. Jak sie ktoś orientuje czy gazowe czy olejowe i ewentualnie jakie mają numery te do 1be,szukam tylnych

Opublikowano

Uzupełnij profil bo wróżek raczej u nas nie ma, trudno cokolwiek doradzić jak nie wiadomo czym jeździsz.

Opublikowano
  • Autor

patrzyłem na stronie KYB ale tam są tylko numery i nie wiadomo czy standardy czy jakies twardsze te amory

Opublikowano

A może by tak najpierw poszukać, co drugi post jest o tym :facepalm:

Opublikowano
  • Autor

wiesz co kolego szukałem wczoraj,szukałem dziś i nic na ten temat w dziale zawieszenie A4 B5 nie znalazłem,

i jeszcze jedno pytanko czy sprężyny z oznaczeniem przód 1kropka różowa i 1 zielona i tył 4 białe rocznik 98 to oryginały 1 be?

Opublikowano

Słabo szukałeś, w każdym praktycznie poście jest jakaś informacja na ten temat np. tu:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/287581-obnizenie-zawieszenia-a4b5/

Odpowiadając na drugie Twoje pytanie to tak, ori BE

Jak całkiem nie chce Ci się czytać to również po raz setny napiszę że każdy amor o skróconym skoku do Twoich sprężyn będzie pasować.

Opublikowano
  • Autor

dzięki za poradę kolego, nie trzeba się od razu tak denerwować

Panowie może ktoś zakładał do swojej a4 z zawiasem 1be te amory KAYABA, chodzi mi o tylne

353014 ULTRA SR--236 zł szt

353016 ULTRA SR--273 zł szt

podobno to do sportowego zawieszenia

jak ktoś się orientuje jaka jest różnica między tymi amortyzatorami,czy chodzi o twardość?

ogólnie dostępność tego towaru w sklepach jest słaba,a może ktoś słyszał o nich?

warto byłoby je założyć? nie ukrywam że chodzi mi o też cenę

Edytowane przez piocio83

Opublikowano

Przednie masz takie: 8D0 413 031 BL

zastąpiono go tym 8D0 413 031 BN

Tylne : 8D0 513 031 E Boge

8D0 513 031 C Monroe

Tu masz amorki z Bilsteina:

http://web1.carparts-cat.com/default.aspx?230=1&36=0&35=171&32=5306&34=0,100011,100121&14=19&10=D750B12452A047B3A5A9D8DCEF47C569018019&12=130

Nie wiem jak z Kayabą, większość opisów jest takich że dany amorek pasuje do wszystkich nr seryjnych jakie wychodziły w ori a wiadomo że to nieprawda. Niestety Ci co sprzedają na allegro robią listę i kopiuj wklej do wszystkich aukcji.

Ta Ultra SR chyba to model wyżej od Excel G więc jak Ci sprzedawca powie że to zamiennik tych nr które podałem Ci wyżej to weź.

Opublikowano

Numery zamienne dla amortyzatorów 1BE dla FWD SACHS
P+T "280 560" i "557 839"

Opublikowano
  • Autor

Przednie masz takie: 8D0 413 031 BL

zastąpiono go tym 8D0 413 031 BN

Tylne : 8D0 513 031 E Boge

8D0 513 031 C Monroe

Tu masz amorki z Bilsteina:

http://web1.carparts-cat.com/default.aspx?230=1&36=0&35=171&32=5306&34=0,100011,100121&14=19&10=D750B12452A047B3A5A9D8DCEF47C569018019&12=130

Nie wiem jak z Kayabą, większość opisów jest takich że dany amorek pasuje do wszystkich nr seryjnych jakie wychodziły w ori a wiadomo że to nieprawda. Niestety Ci co sprzedają na allegro robią listę i kopiuj wklej do wszystkich aukcji.

Ta Ultra SR chyba to model wyżej od Excel G więc jak Ci sprzedawca powie że to zamiennik tych nr które podałem Ci wyżej to weź.

a sachs 170 814 podejdzie? po wpisaniu w wyszukiwarce 8DO 513 031 E takie właśnie wyrzuca

Edytowane przez piocio83

Opublikowano

Ja nie posiadam żadnego katalogu z innych firm, sam używałem Bilsteina, w sieci jest dużo błędnych informacji albo ktoś znalazł sobie listę wszystkich amorków i kopiuje. Teoretycznie każdy amorek z seryjną i obniżoną (do -30 mm) sprężyną będzie współpracował ale wystarczy się przejechać z takim i takim zawieszeniem aby przekonać się że to inna bajka, szczególnie w szybko pokonywanych zakrętach na nierównej drodze.

Opublikowano
  • Autor

szukałem,szukałem i doszedłem do wniosku że nie warto wywalać 500 na te "sportowe" amory a bilstein to kosztuje chyba z 800,kupię sachsy gazowe i powinny współpracować z tym zawieszeniem,tak jak pisałeś

samochód nie jest tak wartościowy żeby wsadzić ze 2000 w amory (przód i tył)

mam pęknięty pierwszy zwój od dołu przedniej sprężyny, i ni cholery nie mogę znalezc takiej, szukalem na allegro i na olx i nic,może znasz kogoś kto może mieć taką? zielono-różowa po jednej kropce

Opublikowano

Ja nie posiadam żadnego katalogu z innych firm, sam używałem Bilsteina, w sieci jest dużo błędnych informacji albo ktoś znalazł sobie listę wszystkich amorków i kopiuje. Teoretycznie każdy amorek z seryjną i obniżoną (do -30 mm) sprężyną będzie współpracował ale wystarczy się przejechać z takim i takim zawieszeniem aby przekonać się że to inna bajka, szczególnie w szybko pokonywanych zakrętach na nierównej drodze.

Tutaj masz w 100% racje.

tj teraz smigam na -40 waiteca z seryjnymi amorkami dość słabymi a wczesniej jezdziłem na 1be gdzie amorki na stacji pokazały po 85% i powiem że na be nie bałem sie tak poprostu autko było pewniejsze.

Zastanawiam się czy czasem nie przełożyć tych amorków z be ale jakos nie mam na to ochoty i czasu.

Opublikowano

To może rozważysz coś takiego:

http://allegro.pl/sportowe-zawieszenie-vogtland-audi-a4-typ-8d-b5-i4700425568.html

Tu masz cały komplet przystosowany do siebie. Słyszałem dobre opinie, sam w przyszłym roku chcę spróbować. Być może ktoś z forum już szybciej przetestuje ten zestaw.

Opublikowano

:hi:

Gdyby autem nie jeździła żona to dawno bym gwinta wstawił ale nawet przy -40 potrafi hokej na żywca wyrwać :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano

Ten Vogtland do propozycja dla Piotra była

a do Ciebie:

kup żonie pandę i wszyscy będą zadowoleni :naughty:

Opublikowano
  • Autor

tomaszstn

a słyszałeś o MTS TECHNIK podobno sportowe o skróconym skoku

http://tomas-tuning.com/mts-technik-amortyzatory-sportowe-tylne-mts-audi-a4-b5-o_l_1217.html

Edytowane przez piocio83

Opublikowano

a do Ciebie:

Chyba rudego 102:-)
Opublikowano

a do Ciebie:

Chyba rudego 102:-)

:grin::grin::grin:

tomaszstn

a słyszałeś o MTS TECHNIK podobno sportowe o skróconym skoku

http://tomas-tuning.com/mts-technik-amortyzatory-sportowe-tylne-mts-audi-a4-b5-o_l_1217.html

Słyszałem, nawet jeździłem, jak dla mnie to za miękkie, w szczególności tył ale ogólnie lipa. Zastanów się czemu te amorki w kompletach są tańsze od dobrej firmy zwykłego nie wspominając już o sportowych.

Opublikowano
  • Autor

Naczytałem się o tym MTS ale ilu użytkowników tyle opinii jedni chwalą inni odradzają

cena po wpisaniu w okienko 2 szt wyskoczyła ponad 400

mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie,chcę kupić felgi 17 i nie wiem jakie opony założyć

205x50 czy 205x45

215x50 czy 215x45

mam teraz 16 225x55 i są za szerokie trą z przodu i z tyłu,et felgi nie znam