Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Problem z pompą wtryskową - kapie z niej ropa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z pompom wtryskową :(, mianowicie podczas pracy silnika na zimno kapie z niej ropa, natomiast po pewnym czasie jak silnik dostanie odpowiedniej temperatury pompa sie uszczelnia i kapanie ustaje. Mial ktos podobny problem? Poradzcie co mam zrobic, szukac nowej pompy, dac ja do regeneracji? Z gory dzieki za odpowiedzi

Opublikowano

zapodaj jakąś fotke skąd dokładnie kapie

Opublikowano

Witam, mam problem z pompom wtryskową :(, mianowicie podczas pracy silnika na zimno kapie z niej ropa, natomiast po pewnym czasie jak silnik dostanie odpowiedniej temperatury pompa sie uszczelnia i kapanie ustaje. Mial ktos podobny problem? Poradzcie co mam zrobic, szukac nowej pompy, dac ja do regeneracji? Z gory dzieki za odpowiedzi

pewnie uszczelka popuscza ....

fotka by pomogla ...

Opublikowano
  • Autor

Witam na poczatku dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Dzisiaj wrocilem od mechanika pompe oddalem do regeneracji, okazalo sie ze wystarczylo tylko powymieniac uszczelki i wszystko jest ok :) pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy, nie chcę zakładać nowego tematu, ale problem jest poważny - wiadomo święta nikt nie pracuje!!! POMOCY!!!

Mianowicie, cieknie mi paliwo z tej dużej centralnej śruby na pompie wtyrskowej w części wysokociśnieniowej.

Kiedyś zaopatrzyłem się w kpl.uszczelek do pompy, więc pytam:

Jeżeli wykręcę ten korek czy coś wypadnie????

Znalazłem na necie krok po kroku jak koleś składa pompę, ale niestety tego korka nie wykręcał :(

Domyślam się, że wchodzi tam głębiej od drugiej strony trzpień (tłoczek).

Pomóżcie....

OK, juz naprawione :decayed:

wyciek usuniety - wymina o-ringu na nowy pomogla :decayed:

akurat pech chcial, ze w swieta...

pozdrawiam!!!

Opublikowano

zapodaj te skladanie pompy, pewnie sie przyda

Opublikowano

OK, tutaj macie mase fotek, krok po kroku jak zbudowana jest pompeczka - pompa od starych TD, ale bebechy te same prócz nastawnika.

http://www.vwdiesel.net/phpBB/viewtopic.php?t=1573

U mnie się ślini tak i śmigam dalej : http://www.a4-klub.pl/smf/b5_afn_leje_pompa_fotki_co_radzicie-t54851.0.html

Bez paniki samo uszczelnienie aż tak nie kosztuje :good:

Wyciek spod nastawnika to żaden problem, bo sam go wyciągałem kiedyś do czyszczenia na zamontowanej pompie, jednak jak pokazujesz masz też wyciek spod sekcji wysokiego ciśnienia i tu bez wyciągania pompy nie da rady nic zrobić, bo posypią się graty...

Ja miałem wyciek z centralnej śruby (korka) z sekcji wys.ciśnienia zupełnie od tyłu, gdzie wychodzą przewody paliwowe - ciężko było to zauważyć, bo krople leciały gdzieś dołem, dopiero jak się przyjrzałem widać było bąbelki i minimalny wyciek, który owocował wielką plamą gnoju w garażu o dziwo tylko na zimnym silniku - o-ring twardy i ściśnięty jak skała...

Teraz czuć, że auto równiej pracuje i trochę ciszej, ma również lepszego kopa na wyższych obrotach, a spalanie jest znacznie mniejsze przy równej prędkości...

Jakby co to mogę komuś pomóc z okolic Bydgoszczy przy tdi'kach:>

• 4 lata później...
Opublikowano

mam problem z pompom 19tdi jak zimne autko to pali na dotyk ale jak jest ciepły to musze troche pokręcić czy może ktos pomóc

Opublikowano

Sekcja tłocząca do wymiany.

Opublikowano

Ale odkop :decayed:

Po pierwsze:

Nie wiem czemu piszesz akurat w tym watku, bo temat raczej tyczy sie zupelnie innego problemu ? :whistling:

Po drugie:

Temat kiepskiego palenia na cieplym jest walkowany na forum wielokrotnie, wiec jest o tym z 1000 postów.

Po trzecie:

Uzywaj opcji :szukaj: poniewaz jest to podstawowy sposob na rozwiazanie istniejacego problemu.

Po czwarte:

Zeby Cie troche zachecic do uzywania szukajki, klika przykladowych watkow:

http://a4-klub.pl/silniki-diesla-29/dlugo-odpala-cieplym-silniku-228715/

http://a4-klub.pl/diagnostyka-vag-32/ciezko-pali-cieplym-logi-statyczne-246635/

http://a4-klub.pl/silniki-diesla-29/niekonczaca-sie-opowiesc-odpalaniem-moj-przypadek-243520/

Milej lektury