Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AMX] nierówna praca silnika / potencjometr gazu / pęknięta rurka odmy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

wczoraj jechałem z kumplem na pomorze po autko, kupił a4 z silnikiem 2.8 wersja 174 ps napęd quattro, w drodze powrotnej na kilku prostych odcinkach zaczeliśmy się ścigać i...różnica minimalna :shocked: praktycznie to samo mimo, że ja mam 193ps (oba auta w wersji sedan, z napędem na cztery łapki) ale mniejsza oto, po powrocie mój moterek zaczął nierówno pracować cały samochód lekko drży wskazówka obrotomierza bardzo delikatnie się waha (prawie niezauważalne), postanowiłem sprawdzić podciśnienia, wiem że ten silnik jest bardzo czuły na lewe powietrze, po ściągnieciu górnych osłon zauważyłem pękniętą w dwóch miejscach rurke odmy (na odcinku do prawej pokrywy zaworów, dwa miechy temu mechanik wymieniał mi uszczelki i pewnie złamał) narazie włożyłem w to miejsce kawałek gumowego węża jednak silnik dalej nierówno pracuje... czy mogło wysypać się coś innego przez tą nieszczelność ?

vag nie pokazuje żadnych błędów dzisiaj sprawdzone, jednak wykres obrotów silnika był pofalowany, wykres sondy i inne parametry idealne; mechanik stwierdził uszkodzony potencjometr gazu :confused4:ale nie jest do końca przekonany...*jak to można sprawdzić na 100% ?

dodam, że kumpla motorek ciągnie równo od samego dołu, a mój raz od 3 raz od 4tyś. obr/min tragedia :no:

z góry dziękuje za wszelką pomoc pozdrawiam