Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie działa ogrzewanie fotela w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ostatnio zauważyłem że nie działa ogrzewanie fotela pasażera , kostki pod fotelem ok gdzie szukać przyczyny???

Opublikowano

Sprawdź błędy w klimatroniku.

I jaką temperaturę pokazuje czujnik temperatury w bloku pomiarowym nr.21 :wink:

Opublikowano

witam ostatnio zauważyłem że nie działa ogrzewanie fotela pasażera , kostki pod fotelem ok gdzie szukać przyczyny???

witam mam ta sama przyczyne ............ znalazłeś problem jaki tkwi w tym.......???

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

witam przyczyną braku grzania fotela w moim przypadku było uszkodzenie czujnika "zajętości" fotela wystarczyło przeczyszczenie styków

• 5 tygodni później...
Opublikowano

ja takze borykam sie z probleme grzania -siedziska fotela kierowcy- nawet mam od tego błąd - czasami zadziałą ale zadko sie zdarza. juz nawet fotel rozebrałem i wymieniłem sama mate z tym ze od innego pojazdu, która wcześniej sprawdzałem czy działa i działała jak podpiąłem pod 12V... włożyłem ją do siebie i dalej to samo czasem zadziała i grzeją tylko plecy a siedzisko nie. juz postanowiłem ze w aso kupie nowa mate i zamontuje nowa...

nie wiem gdzie w tym fotelu znajduje sie czujnik zajetości fotela w siedzisku tego nie widziałem. prucz- matę ktorą wyjąłem- myslałem ze moze ma jakąs przerwe w układzie bo jak d*pą poskakałem po siedzisku to casem zadziałało ale nic nie widzę zadnej przerwy w wiazce wewnatrz maty...

Opublikowano

W a4 czujnik zajętości fotela, jeśli jest to tylko po stronie pasażera i nie ma związku z grzaniem. :facepalm:

Jest za to czujnik temperatury i znajduje się po środku siedzisku bliżej oparcia. Jak siedzisz na fotelu to trafiasz na niego swoim rowkiem :grin:

Ten czujnik znajduje się właśnie w macie grzejnej, taki okrągły płaski dziabąg średnicy może 5-6mm i do niego są przylutowane kabelki. :wink:

U mnie mata nie grzała, bo kabelki do niego przylutowanie robiły zwarcie i klimatronik widział że jest gorąco.

Edytowane przez Bromchit

Opublikowano

Kuźwa czyli zjebałem jeszcze prawdo podobnie dobrą mate, ale dziwne bo jak miernik podlączam to nawet nie ma przejscia...

No dobra a to zwarcie w tym czujniczku maty gdzie będzie? Bo myślę że może jeszcze dam radę to zreanimować...

Opublikowano

Jak nie było przejścia to na bank musi być gdzieś przerwa.

U mnie zwarcie było przy samym czujniku tam gdzie lutowane są do niego kabelki. Uszkodzenie czujnika można też podejrzeć w blokach pomiarowych w klimatroniku. Jak różnica we wskazaniach temperatury odbiega znacznie od tej jaka jest w rzeczywistości to tutaj właśnie może być problem. :wink:

Opublikowano

i jak to naprawiłes...?

dziwne jest to ze czasami załaczy sie podgrzewanie ale tylko pleców pod d*pa nie czuje- ori mate wymontowałem i włozyłem mate z Vito W639 z tym ze ori instalacje przelutowałem i ten czujniczek takze przymocowałem do wiazki maty bo tak myslałem ze to moze byc jakis czujnik temp.

wogole zaczeły sie dziac jakies dziwne rzeczy - podgrzewanie prawego fotela działa ale czasami nie zadziała jak sie - przykładowo z 6 zjedzie na 0 i ponownie zada jakis poziom to zaczyna działac - chyba ze to z winy ze fotel nie był zajety... dopiero jak zona wsiadła to zrzociła na 0 potem spowrotem na 6 i za chwile mowi - działa...

i tak juz jest na etapie szukania uzywki fotela ze sprawnym podgrzewaniem obojetnie w jakim kolorze- materiał sobie przełożę....

Edytowane przez SotoM

Opublikowano

Wiesz co, jeżeli dzieją się takie cyrki to w momencie kiedy fotel nie chce grzać mierzyłbym napięcie w zielonym złączu jednocześnie sprawdzając vagiem temperaturę jaką widzi klimatronik. Może udałoby Ci się znaleźć przyczynę,np:

klimatronik widzi dobrą temperaturę - to czujnik dobry, powinno być napięcie w zielonym złączu jak nie ma, problem na drodze bezpiecznik, klimatronik, zielona kostka. Jeżeli jest napięcie w zielonym złączu fotel nie grzeje to przyczyna siedzi w samym fotelu, maty lub ich połączenia. Nie można też wykluczyć samego klimatronika gdzieś mi się przewinęło, że ktoś miał z nim problem i fotele nie chciały grzać. Jak dobrze pamiętam to problem był z potencjometrami.

Co do samego czujnika temperatury, u mnie był on dobry, zwierały się przylutowane do niego kabelki, bo były troszkę za bardzo odizolowane. Objawiało to się właśnie tym że fotel raz grzał a raz nie chciał lub zaczynał grzać po jakimś czasie.

Edytowane przez Bromchit

Opublikowano

i tak własnie było - raz grzał raz nie albo zaczynało nagle grzac po jakims czasie... i dlatego sie za to wziałem - z tym ze jestem przyzwyczajony do standardu w M-B jak nie grzeje do z automatu mata uszkodzona...tak tez pomyslałem ze w audi tak samo bedzie a po podpieciu kompa mam bład -uszkodzenia maty siedziska fotela kierowcy - wiec dawaj-w pracy z podartego siedziska wyjałemcsprawnę mate i wprółem stołek w audi zdjałem szmate ale zobaczyłem jak mata jest zbudowana (instalacja) wiec praktycznie zrobiłem wszystko jak przy ori macie audi. z zadowoleniem włozyłem stołek do auta- kapble społem - test a tu d*pa...jak było zimno tak dalej jest... a kompa juz nie podpinałem w celu sprawdzenia... szukam juz drugiej uzywki na dawce.bo z mojego to juz napewno nic nie bedzie.

podłaczyłem kompa - zasterowanie w klimatronicu -gr 020 fotel kierowcy -

1 okno - nie pamietam co pokazywało

2 okno - pokazuje temp - 21*wzrosło tylko do 23,5*

3 okno - poniom zadania temp na mate - pokazuje

4 okno - on/off regulacja w poziomie %ntów- dział

lecz podgrzewanie d*py ani pleców nie działało.

moze w weekend bede miał do zabrania fotele grzane od b8 to sobie maty poprzekładam - szkoda ze kolór popielaty welur bo jak by były czarne to bym przeinstalował oba krzesła... Robercik - za***iste DZIEKUJE za wstępną pomoc. jaaak by co to bede do ciebie cisnął na priv. pozdrówki.

Opublikowano

jeśli po wymianie błąd przerwy w obwodzie nadal występuje to proponuję sprawdzić przejścia we wszystkich matach. Zdarzają się nieraz takie układy, gdzie maty są łączone w szereg. Na sam początek jednak proponuję posprawdzać miernikiem przejścia w matach i w kostkach pod spodem, potem analiza schematów z ELSY i dopiero pruć fotel

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

co do błędu :

00825 - Drivers Seat Heating Element (Z6) 31-10 - Open od Short to Ground - Intermittent

fotel rozpróc to dla mnie moment juz... zjebałem robote i tyle. mowie- po tej ingerencji- jak zadziała ,to tylko oparcie a dupsko nic. podejrzewam ze poprostu zjebałem temat w doróbce instalacji bo ze starej maty cały komplet wyciałem i przylutowałem do tej z mietka z tym ze w mietku nie ma takie czujnika - tam podpiałem 12V 2 min i ciepełko na stole - co do czujnika to tak myslełem ze to czujnik moze jakis i go przykleiłem do gołej instalacji tak jak lutowałem do połaczenia czyli. nie do sciezki w macie jak ori która wyprółem...

musze podłączyc kompa w momencie jak bedzie grzało oparcie- wtedy spr jaka temp. pokazuje komp.

co do błędu :

00825 - Drivers Seat Heating Element (Z6) 31-10 - Open od Short to Ground - Intermittent

fotel rozpróc to dla mnie moment juz... zjebałem robote i tyle. mowie- po tej ingerencji- jak zadziała ,to tylko oparcie a dupsko nic. podejrzewam ze poprostu zjebałem temat w doróbce instalacji bo ze starej maty cały komplet wyciałem i przylutowałem do tej z mietka z tym ze w mietku nie ma takie czujnika - tam podpiałem 12V 2 min i ciepełko na stole - co do czujnika to tak myslełem ze to czujnik moze jakis i go przykleiłem do gołej instalacji tak jak lutowałem do połaczenia czyli. nie do sciezki w macie jak ori która wyprółem...

musze podłączyc kompa w momencie jak bedzie grzało oparcie- wtedy spr jaka temp. pokazuje komp.

witam chłopaki - wymieniłem mate tzn siedzisko z matą

błąd automatycznie sam sie wykasował z tym ze- boczki siedziska grzeja lecz sam środek nie grzeje - sprawdziłem miernikiem przejscia - nowej(uzywanej) maty jest takie same jak w fotelu pasazera.

02VCDSem porównywałem wskazania w gr 020 -kier i 021-pasazer zaobserwowałem ze - prawa str działa wszystko miód lecz lewa cały czas pokazuje temp w 2gim okienku 21-25stp natomiast jak załacze u pasazera to temp skacze do okło 50stp - wniosek z tego jak równiez w necie ciut poszukłaem ze ta temp którą pkazuje vag to wychodzi z potencjometra w klimatroniku - mam klimatronik 2DIN - czy jego sie rozbiera i czy mozna sam potencjometr wymienic czy niestety cały klimatronik? czy musze szukac takiego samego klimatronik z taka sama koncówką liter czy to bez róznicy? pewnie trzeba potem jakies adaptacje robic?

Opublikowano

Dobrze zrozumiałem, jak włączysz grzanie pasażera, to Vag pokazuje 50 stopni u kierowcy? Coś tu nie gra...Nie jestem przekonany czy to wina potencjometru...żeby się nie okazało, że to coś z instalacją.

Ale jakbyś chciał go wymienić, to nie będzie problemu, Klimatronik dość łatwo się rozbierania i jak dobrze pamiętam siedzą tam potencjometry, które bez problemu kupisz. Musisz tylko sprawdzić i ich wartość.

Opublikowano

Do 50stp pokazuje temp pasazera a kierowcy tylko do 25 i mata siedziska grzeje tylko na tych boczkach a srodkiem nie.z tym ze siedzisko kupilem od b6 i mata jest po całosci a w b7 jest tylko na środku.

Dziś z rana jak klimatronik był ust po obu str ust na HI to ani moje ani żony podgrzewanie nie ruszyło-jak tylko żona ust.temp powietrza na 25 to odrazu ruszyło grzanie fotela jej i moje...

W inst.maty od b7 są 4 kable 1i2pin to ten czujnik maty a 4i5 to zasilanie maty natomiast mata od b6 rozmieszczenie pinów jest to samo z tym ze ma dodatkowy kabelek na 3pinie.i co to jest? Jak miernik podłóczyłem ust na 200ohm to na pinie 4i5 pokazało 2,2 a na tym 3 8,1.

Opublikowano

Już kumam ;-).

Dlatego w Vagu, temperatura u kierowcy nie rośnie bo niegrzeje siedzisko, wiadomo czujnik jest pośrodku. Nie ruszalbym na razie klimatronika, musisz ogarnąć podłączenie elektryki mat. Były różne wersje mat, i w B6 i w B7.

Co do tego kabelka, mam maty z B7 i w moich też jest ten kabelek, ale do prawidłowego działania mat jest nie potrzebny. Nie wiem do czego mógłby mieć zastosownie, może do innej wersji mat.

A co do braku grzania na high, to może za bardzo był obciążony alternator, gdzieś wyczytałem, że klimatronik potrafi ograniczyć zużycie prądu, jeżeli jest za niskie napięcie w instalacji, nie wiem na ile jest to prawda.

Opublikowano

Szkoda ze dopiero teraz mówisz o matach-już dawno dałbym ci zarobić...

Dziwne jest to ze na całą matę są 2 kabelki 4 i 5 pin czyli obieg- miernikiem sprawdzam przejscie jest jak załaczam grzanie to napiecie rośnie wiec jakby była przerwa obiegu to by nic nie działało a tu działają tylko boczki a środek nie - chyba ze kabelki od grzania sa zmostkowane gdzies przy macie aby było rozejscie na boki i na środek - boki działaja a środek przerwany - bo innego rozwiazania cos nie widze bo z elektryki jestem głąb...

Robercik Ile chcesz za matę -kurwicy dostane - nie mam nikogo kto by ten układ ogarnął sprawdził powiedział co jest w 5...

Edytowane przez SotoM

Opublikowano

Ha, nie jasno napisałem :), mam maty od B7 włożone do moich foteli z B6 :wink: . A masz wysuwane podudzie u siebie?. Bo to musi być do ogarnięcia bez kupowanie kolejnej maty :wink:

Opublikowano

Nie,mam najzwyklejsze stołki szmaciane podgrzewane z regul.lędźwii.

Trochę sie posiłowałem i rozkleiłem starą mate tak aby jak na dłoni widzieć ścieżke -nie ma żadnej przerwy zwój jest elegancki-podłączam miernik- brak przejścia na każdym odcinku nawet na odcinku 1cm-i o co w tym chodzi...nie ogarniam tej kuwety... Jutro przełoże stołek pasazera na probę.

Czy jak włączysz grzanie to odrazu ci grzeje siedzisko i plecy? Bo u mnie tylko siedziska a plecy chyba wogole.

Opublikowano

A w jaki sposób mierzysz przejście na tym odcinku 1cm? Druty grzejne są w przezroczystej izolacji, albo coś z miernikiem...

Zaczynają grzać jednocześnie i siedzisko i plecy, oczywiście trwa to kilka minut zanim zacznie dobrze grzać, bo mam skórę, u Ciebie ten czas będzie na pewno krótszy.

Edytowane przez Bromchit