Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B7 2.0 TDI - Pompa Tandemowa /Vacum 2.0 tdi 16v 170km BRD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam otóż mam problem z swoim samochodem ponieważ zabrałem się za wymianę filtra paliwa no i po wymontowaniu okazało się że paliwo jest dosłownie koloru czarnego . Podzwoniłem trochę i podejrzenie padło na pompę tandemową /vacum pompę. Najpierw zabrałem się jednak za spuszczenie czarnej ropy ze zbiornika i dokładne go wyczyszczenie ponieważ na ścianach osadzony był olej .
No to kolej na Vacum no i tu mam problem bo w okolicy nie ma nigdzie pompy od 170 km tylko od 140 .
Czy taka pompa może być założona ?
No i jeszcze jedno na górze dekla mam wybitą nazwę BOSCH a na dole V600
mogę mieć pompę BOSCHA ale na dole z oznaczeniem V520(widziałem też oznaczenia v480 ) Czy to będzie miało jakiś wpływ na pracę silnika , moc ?

Taki temat założyłem na Elektrodzie niestety nikt mi nie odpowiedział konkretnie co do tych wartości ,,V" Kupiłem Vacum (z oznaczeniem V520) i mam jakby wrażenie że auto jakby słabiej przyśpieszało.

A i jeszcze jedno jeśli ktoś byłby zainteresowany to dzwoniłem do ASO i moje auto kwalifikuje się do darmowej wymiany Pompowtrysków (silnik BRD) może ktoś chciałby skorzystać :) Warto za dzwonić i zapytać

Opublikowano

Wymiana ppd to już hístoria na 4um-co niektórym kończy się juz na nie gwarancje.

Na tandemówce osałabła bo buduje za słabe ciśnienie paliwa... Chyba nowy tandem nie całe 1300pln kosztuje...

Opublikowano

Zmierz ciśnienie paliwa podczas jazdy.

W pompie tandemowej powinien być punkt pomiarowy, zaślepiony korkiem , do którego wkręcamy króciec, a do niego podłączamy manometr ( wpełniony gliceryną ) o zakresie 15 Bar.

Na wolnych obrotach powinieneś zobaczyć około 4 Bar, przy 1500 obr/min 6 Bar, przy 4000 ok 10 Bar :hi:

Jaest jedno małe ale, niskie ciśnienie paliwa , szczególnie na biegu jałowym , może oznaczać też zużycie uszczelniaczy na pompowtryskach .

Opublikowano
  • Autor

A skąd taki manometr mam wziąć ? Może jakiś namiar podasz gdzie mógłbym coś takiego kupić ?

Znalazłem sporo na serwisie aukcyjnym :) Tylko teraz jaki mam wybrać aby gwint pasował do mojej pompy? No chyba że każdy ma taki sam ?

No i jeszcze mógłbyś zamieścić dokładne foto w którym to miejscu taki manometr wkręcić ?

Edytowane przez kita18

Opublikowano

Skoro odczułeś różnice po zamont.pompy od słabszego silnika to już mówi samo za siebie... Podjąłeś się wymiany z winy przybywania oleju w paliwie... Albo pompa którą włożyłeś jest niesprawna...

Opublikowano
  • Autor

A może ktoś wie z jakimi numerami Vacum montowali w moim silniku BRD ? Niestety na mojej vacum nie ma numeru ...

Opublikowano

www.ifinterface.com - szukaj sobie.

Opublikowano
  • Autor

Na allegro jest dostępny zestaw uszczelek i wspomniany przeze mnie zimering w komplecie za około 190 zł i pompa jak nowa :-)