Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem po jeździe na błocie - czujnik abs? zwrotnica?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a wiec po kolei...

auto przyjechało do mnie bez śruby w piascie, wyleciała podczas drogi razem z dekielkiem alufelgi

na krótko zapalił sie ABS ale po chwili zgasł, dobrze że spokojnie dojechali ...

przyczyne usterki znalazałem prawie od razu, wyciągnałem przednie czujniki ABS i wszystko było wiadome

w prawym przednim kole koronka na przegubie była centralnie na srodku otworu

a w lewym koronka była przesunieta ok 2-3 milimetry w strone skrzyni biegów i to zakłócało sygnał

jednym słowem nie była centralnie na srodku otworu czujnika ABS

piasta w zwrotnicy nie była oryginalna a samo łozysko z powodu braku śruby piasty dostało w d....

i musielismy je wymienic, przywieżli nowy przegub ale ten okazał sie tez lipny, ta sama sytuacja z centrowaniem czujnika ABS

mało tego alu felga nie miała pierscienia centrującego i musielismy ganiac dwa razy za nim po wioskach

przednie zaciski dostały nowe klocki Ferodo bo OZty lekko przeyebały tarcze i była na nich rysa ok 13mm szerokosci

z tyłu zamontowalismy tylko same zaciski, jarzm nie dało sie odkrecic, bałem sie że zniszcze śruby ...

ogólnie w sobotę to ....uj nie robota bo tylko yebany pospiech :facepalm: a i z czesciami kłopot

wmiedzy czasie musiałem jeszcze wyciagnąc benzynę z opla corsy cdti bo jakiś mądry jebnął sie na CPNie

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

trochę to trwało, ale dzisiaj wróciłem od Olka z AZ Serwisu (weekend w Gdyni u rodzinki). Wymieniliśmy zwrotnicę, zamontowana przez poprzedniego właściciela zwrotnica miała inne numery, a do tego była z b6 2.5 TDI :P czujnik wylądował już na środku, tak jak po prawej stronie, ale ABS dalej bije...już rozłożyłem ręce i płaczę :facepalm: sprawdziłem pół-ośki wg numerów są takie same, zwrotnice już też takie same, a ABS jak bił tak bije dalej :D porażka jakaś ....

od początku tematu wymieniłem:

- czujniki abs przód tył komplet

- pompa abs/esp + aktualizacja oprogramowania i adaptacja

- klocki tarcze przód tył

- łożyska

- nowe opony, inne felgi

- pół zawieszenia i zbieżność robiona przy okazji na bieżąco

- zwrotnica

- zaciski, tłoczki, płyn hamulcowy

czy jest jeszcze cokolwiek co może mieć jakiś wpływ na bicie ABS i być związane z ABS a ja tego nie zrobiłem? dodatkowo dodam, że zawsze się dzieje w tym samym momencie, przy dohamowywaniu przy prędkości około 20km/h - 0km/h ... :D

HELP? any idea ???

Opublikowano

Zle odległości czujnika od koronki. Innej możliwości nie ma.

Opublikowano
  • Autor

hmmm, ale z tego co wiem, to tych czujników się nie reguluje, odległość jest podobno stała ? :P przedzwonię do Ciebie jutro Tomasz to pogadamy jak masz chwile ;) albo teraz jak jeszcze nie śpisz :P

Edytowane przez Krzysztof27

Opublikowano

A półos z przegubem zmieniales ?

Opublikowano
  • Autor

nie, sprawdziłem tylko numery czy się zgadzają, bo zwrotnica definitywnie miała inny numer (prawa miała dobry i czujnik dobrze wchodził) lewa źle wchodził więc sprawdziłem po numerach i okazało się, że była z 2.5 TDI b6, zmieniłem na dobra i czujnik teraz niby dobrze siedzi, lewy tak samo jak prawy. A co myślisz, że przeguby jeszcze wypadało by wymienić ?

Opublikowano

Moze byc tak ze koronka na przegubie jest ciensza i stad cyrki z ABSem.

Edytowane przez Dev

Opublikowano
  • Autor

Zadzwonię do gościa od którego kupowałem audi i zapytam czy może wymieniał przegub, i jak tak to który, mam nadzieję, że będzie skłonny do pomocy

znalazłem coś takiego:

zewnętrzny przegub:

https://www.ucando.pl/produkt/zestaw_przegubu_polosi_napedowej_zewnetrznej-gkn-304335/N-U10C009D986-5
wewnętrzny:

https://www.ucando.pl/produkt/zestaw_przegubu_polosi_napedowej_wewnetrznej-skf-vkja_8008/N-U10C022D040-5

i takie coś dziwactwo ? ;o

http://allegro.pl/przegub-audi-a4-02-montaz-wroclaw-i5642361622.html

tam nie ma w ogóle pierścienia :o

i też kurde oglądam te aukcje na allegro, to co przegub bo inaczej wygląda, ten co my przymierzaliśmy to był chyba taki sam jak był zamontowany? nie wiem czy pamiętasz ?

Opublikowano

Szukaj uzywanej ori polosi

Opublikowano
  • Autor

Spróbuję jeszcze z tą półosią, ale dzwoniłem dzisiaj do poprzedniego właściciela pytać o przeguby czy może wymieniał, to mówił że nie pamięta, ale że to na pewno nie to, że to raczej coś z elektryką, albo jakimiś kablami, bo stało się to jak wyciągał busa z błota i ciągnął go potem pod górkę i niby to spowodowało to bicie ABS, z którym ja się teraz męczę - jak myślisz DEV może mówić prawdę? czy ściema ?

Opublikowano

Sciema

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za info :) od poniedziałku zabiorę sie za polośki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam. Stary temat ale ciekawe czy to nie była wina czujnika stopu.