Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czyszczenie układu chłodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. wszystkich. Zciągnąłem samochód z włoch. Wiadomo jakie tam są temperatury nawet w zimie. Zauważyłem że do układu chłodzenia była wlewana woda zmiast płynu chłodzcego. W pojemniku widać żółty osad. I tu pytanie czym najlepiej wyczyścić układ chłodzenia oraz czy ewentualnie na terenie podkarpacia znajduje się firma zajmująca się czyszczeniem ukladu chłodzenia w samochodach poprzez urządzenia podobne do obsługi klimy?? Musze to zrobić przed zimą. Pewnie przez wlewanie wody są w układzie jakieś rdzawe naloty i inne dziwne rzeczy

Opublikowano

Są srodki do czyszczenia układów chłodzenia wlewasz to do układu razem z wodą i jeździsz jakis czas nie pamietam ile potem zlewasz syf zlatuje i powinno byc dobrze.

Opublikowano
  • Autor

a podpiąć po tym jeszcze szlaufa żeby dokładnie wypłukać układ czy wystarczy zlać ten środek z syfem ??

Opublikowano

Spuść ten syf zalej jeszcze raz wodą na chwile chociaż, zlej i zalewaj G12 ja bym to tak zrobił :)

Opublikowano

U mnie też był osad w zbiorniku. Dopiero kilkukrotna wymiana wody wyczyściła mi układ. Jeśli zlejesz i zalejesz wodę z koncentratem to moment i znowu będzie brud. Najlepiej chyba wodą przepłukać kilkukrotnie układ, wyczyścić zbiorniczek i zalać koncentratem

Opublikowano

No to właśnie napisalem pare postów wyżej. Tylko ze nie woda z koncentratem tylko srodkiem do czyszczenia układów.

Opublikowano

Tylko, że raz pewnie nie wystarczy aby wszystko wypłukać.

Opublikowano

zależy jak bardzo masz ten syf.

u mnie było dużo więc pościągałem węże i lałem wode przez chłodnice,silnik i zbiorniczek aż leciała czysta potem zalałem czystą wodą z środkiem do czyszczenia spóściłem wszystko i zalałem G12

Opublikowano

Witam. wszystkich. Zciągnąłem samochód z włoch. Wiadomo jakie tam są temperatury nawet w zimie. Zauważyłem że do układu chłodzenia była wlewana woda zmiast płynu chłodzcego. W pojemniku widać żółty osad. I tu pytanie czym najlepiej wyczyścić układ chłodzenia oraz czy ewentualnie na terenie podkarpacia znajduje się firma zajmująca się czyszczeniem ukladu chłodzenia w samochodach poprzez urządzenia podobne do obsługi klimy?? Musze to zrobić przed zimą. Pewnie przez wlewanie wody są w układzie jakieś rdzawe naloty i inne dziwne rzeczy

Kolego po takim płukaniu jak koledzy piszą na pewno będziesz musiał wymienić chłodnice bo się rozcieknie

Opublikowano
  • Autor

zrobiłem to narazie w ten sposób że zalałem środkiem do czyszczenia. przejechałem jakies 120 km i spuściłem. a następnie zalałem koncentratem pomieszanym pół na pół z wodą. oczywiście koncentratem G12. Niestety nie miałem czasu na przepłukiwanie wodą bo temperatury takie jakie się pojawiły mogły spowodować zamarcnięcie i wiadomo co by było dalej. Narazie koncentrat rozpuszcza ten syf bo znawu się zrobił żółty ale myśle na marzec może luty znowy wymienić płyn i zobaczymy jak będzie. W każdym bądź razie to co wyleciało z układu to zaskoczyło mnie bardzo ale to bardzo. Bo zamias wody wyleciało coś w konsystencji błota, mazi koloru masła.