Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szukam opinii na temat skutera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy ktoś z Was miał do czynienia ze skuterkiem GILERA DNA 50 ?

315942bc42fdcebd.jpg

Biorę pod uwagę zakup takowego z lat 2003-2006.

Czy to dobry sprzęt, czy porażka?

Jak z trwałością silnika i innych podzespołów?

Uwagi eksploatacyjne mile widziane. :hi:

Co z dostępnością części?

Lepszy z Niemiec, Włoch czy z Anglii ?

A może polecicie coś lepszego o poj. 50ccm, koniecznie z tą sylwetką (ścigacz).

Opublikowano

Przeciez to jest malenstwo...

Silnik taki sam jak w runnerze,czyli jeden z najlepszych w 50ccm.

Z takim wygladem to jeszcze Cpi GTR.

JAk dla mnie numerem jeden jest Yamaha Aerox...Piekny sprzet

Opublikowano
  • Autor

Przeciez to jest malenstwo...

bo to dla syna, nie dla siebie :wink4:

ciekawe czy by wszedł na leżąco do avanta B5?

Opublikowano

Powiem tak .. silnik dobry ..ale w automacie :thumbdown:

Jeśli wchodzą w rachubę imitacje motocykli to przemyśl pędzidło ..Aprilia RS . Obydwa wyglądają troszkę mało i śmiesznie na ulicy.

Ja polecał bym coś w odmianie crossowej ..lepiej wygląda i bardziej funkcjonalne :wink4: Derbi Senda.... Aprilia RX ..Sx .. :good:

To ostanie to bardzo fajny sprzęd :naughty:

Pare tygodni temu testowałem ojca Honda CRE 50 ..z gnatami Maloss ect.. myśle , że tak koło 120 km/h było :decayed:

[br]Dopisany: Październik 07, 2008, 10:45:00 am_________________________________________________Do Avanta może i by wszedł jak zdemontujesz przednią kolumnę ..ale nie radze wogóle kłaść takich odkurzaczy ..przerabiałem to juz paredziesiąt razy ..gdzieś tam paliwko ścieknie i później kłopot z odpaleniem :gwizdanie:[br]Dopisany: Październik 07, 2008, 10:48:16 am_________________________________________________A...i lepiej unikać nietypowych a fajnych skuterów z UK ..później sa ogromne problemy z gratami .. takim przypadkiem jest Peugeot Xr6 ( też taki "sportowy" )

Jakiś dzieciak dzwonił ostatnio w sprawie lampy ..nie mogł nigdzie jej kupić .. dziś mu wysłałem od modelu Speedfight bo wygląda niby tak samo ..a nie miał w zasadzie innej opcji.

Jeszcze jeden czeka juz prawie 2 miesiące na kierunkowskaz ..i poczeka jeszcze 2 bo nie ma innej opcji..bo nigdzie nie ma .

Jeśli szukasz takiej kosiarki to szukaj w/ z IT. Tam jest tego troszkę ..a gnojki pojeżdżą sobie pare miesięcy i zmieniają ..albo zrobią prawko albo mocy im za mało i zmieniają na większe modele :wink4:[br]Dopisany: Październik 07, 2008, 10:56:36 am_________________________________________________A i jeszcze warto zobaczyć taki odkurzacz jak Yamaha TZR 50 ..tez taki miniścigacz..

Sorry , że tak chaotycznie ,ale pisze co mnie sie przypomni :decayed:[br]Dopisany: Październik 07, 2008, 11:04:31 am_________________________________________________

Z takim wygladem to jeszcze Cpi GTR.

Nic co chińskie/tajwańskie :angry: Juz Peugeot Jetforce dużo lepszy :cool1:

Opublikowano

Siemka :) Wreszcie jakiś temat dla mnie :tongue4: W skuterach siedzę już około 4 lata więc co nie co wiem. Moim zdaniem silnik DNA jest najlepszym w klasie 50cc. Gilerka wygląda jak wygląda jednym się podoba innym nie :tongue4: Jak Twoj syn chce cos podobnego do prawdziwego ścigacza to lepszym wyborem bedzie RS/TZR i tym podobne motorki. Choć moim zdaniem te 6 biegów to zbyt dużo jak na 50cc i trzeba często wachlować, szczególnie w mieście. http://www.sqtery.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=13621&start=0 tu masz taki mini teścik Gilery DNA. :) Gdybyś Ty lub Twój syn miał jakieś pytania w sprawie skuterów to zapraszam na gg chętnie doradzę :) nr gg - 8629551 :)

PzdR

4lo

Opublikowano
  • Autor

Dzięki koledzy za reakcję :hi:

raczej gilera, bo chłopak nawet jak śpi to mówi przez sen: giiilera :decayed:

znajomy z Niemiec obiecał się rozglądać za czymś takim i wpadłem na pomysł, że pojadę ewentualnie po niego sam.

Kurde, paliwo jak pocieknie, co wykluczam bo spuszczę, to wleję z powrotem i powinien chyba zapalić?

Wejść do mojego avanta też powinien, jak coś wyjmę kółko lub cały przód.

Ale kuszą mnie też i Włochy, tym bardziej, że i tam byłoby komu się rozejrzeć.

Ile może kosztować transport z Włoch takiej gilerki???

O co chodzi z tym pojęciem zablokowana/odblokowana i na czym to polega?

a co sądzicie o czymś takim??? :decayed: :decayed: :decayed:

http://moto.allegro.pl/item453782974_hit_kingway_fennari_jak_gilera_dna_nowosc_2008.html

Opublikowano

Przeważnie skutery są blokowane do 45km/h. Blokady znajdują się na wydechu wariu i często za mała dysza w gaźniku. Jeśli taka gilerka jest odblokowana to jeździ w okolicach 90km/h seryjna. Jeżeli to pierwszy taki pojazd syna to radziłbym kupić zablokowaną niech się nauczy śmigać i potem ewentualnie można odblokować i jakoś normalnie śmigać po mieście :)

PzdR

4lo

Opublikowano

Jeśli opróźnisz go z płynów do transportu to wydaje mi sie , że nie powinno być klopotów :)

Co do transportu z IT pomógł bym w tej kwestii ,ale mój ociec zawsze wraca na pełno..wiec raczej odpada ..ale często jest tak że Polacy pracujący w IT wracają na pusto i można im tam podrzucić coś za odpowiednią opłatą ..popytaj może ktoś sie znajdzie :wink4:

Jeśli Twój syn jest "za szybki " ..to lepiej kupić zdławioną jednostkę :)

Ja sądzę , że to jest dla ludzi którzy mają za mało problemów .. :decayed:

Kup coś dobrego i sprawdzonego .. żeby sen był spokojny :naughty:

[br]Dopisany: Październik 07, 2008, 01:35:17 pm_________________________________________________Na przedostatnim Moto Weteranie w Łodzi widziałem jak koleś załadował Suzuki Maraudera 125 do Toyoty Avensis ( tej starszej ) ..wywalił przednią półkę z teleskopami i kołem ...ja nie zrobił bym takiego zabiegu ..dobre na małe odległości :cygaro:

Lepiej wyporzyczyć przyczepkę z najzadem na jedno moto lub zwykła przyczepkę i nie syfić swego Avanta :guma:

Opublikowano

Wg polskich przepisow motorower jest to pojazd ktory nie przekracza pojemnoscia 50ccm a jego osiagi to max 45km/h.Dlatego blokuje sie je zeby spelnialy normy.

[br]Dopisany: 07 Październik 2008, 13:46_________________________________________________JEsli syn strasznie uparl sie na tego typu skuter to bierz DNA.NIe jest to najlepsza dostepna 50 na rynku,ale do grona bardzo dobrych smialo mozna ja zaliczyc.

Opublikowano

Bieniek a co jest lepsze jak nie DNA ? Silnik P/G to wedługo bardzo wielu osób najlepsze silniki wśród 50cc. Wiec tylko wygląd gra jakąkolwiek role. Wszystkie czołowe silniki (takie jak Minarelli horizontal, P/G, Peugeot) mają bardzo dobre osiągi (jeśli są chłodzone cieczą oscylują w okolicach własnie 85-90km/h(licznikowe) i nie są jakoś bardzo awaryjne jeśli się o nie dba. Ja mam u Siebie w Malaguti F-12 najechane koło 23tysięcy i skuter elegancko chodzi i ma bdb osiągi :)

PzdR

Opublikowano

NT Gilerki się nie wypowiadam, ale Yamaha Aerox rzeczywiscie jest fajna - dużo można przy niej podłubać, jakościowo też dobre, a wygląda bardzo fajnie;)

Opublikowano

NT Gilerki się nie wypowiadam, ale Yamaha Aerox rzeczywiscie jest fajna - dużo można przy niej podłubać, jakościowo też dobre, a wygląda bardzo fajnie;)

Na Areoxie/ Nitro dziwnie mi sie jeździło .. odczuwalnie jakby tył był straasznie cięzki a przód unosił sie w powietrzu..dziwne :mysli:

DNA wydaje sie mała ..wręcz zabawkowa .. taki efekt nie jest odczuwalny np. w przypadku Aprilia RS 50 :decayed:

Poza tym ..aftomat psuje frajde zjazdy młodemu użytkownikowi :guma:

Opublikowano

A CPi GTr

Opublikowano

A CPi GTr

Tak..jak każde CPI , Kymko czy inny badziew..Włosi nie kupują tego ..a i patrzą sie krzywo..i tanie to jest :gwizdanie:

Opublikowano

CPI czy Kymco jest dużo lepsze od np takiego zippa czy kingway'a. Kymco S9 w LC dorównuje swoim konkurentom, takim jak aerox, speedfight czy F-12. Moim zdaniem CPI jest tak na poziomie keewaya ani to dobre ani to najgorsze :tongue4:. Ale wydawanie koło 9 kafli na CPI to moim zdaniem lekka przesada....

PzdR

4lo

Opublikowano

Wydawanie jakich kolwiek pieniądzy na Chine /Taiwan to lekka przesada .

Słysząc ceny w IT ..za Kymko 2 ,3 ,4 letnie ..od 200-400 euro ..i mine twarze Włochów ..wyglądające tak - :kwasny: podczas rozmowy o Chinolach ect. można sobie wiele uświadomić ..

Porównujesz Kymco do Yamahy , Malagutti itp. ..takie porównanie jest mało miarodajne .. markom Chińskim/Tajwańskich jest daleko do marem Włoskich .. bo liczy sie coś takiego jak trwałość podczas eksploatacji .. :wink4:

Co to za skuter jak po 1200 km. silnik nadaje sie do całościowego remontu ? Gwarancja jest..servisy pełne .. Brak niektórych części zamiennych .

Teoretyzować można dużo kolego ..ale praktyka nie jest juz taka kolorowa :hi:

Opublikowano

Nie no OK każdy ma swoje zdanie :) Co prawda nikt w mojej okolicy nie ma żadnego Kymco (same zippy zumico i kingwaye :polew: ), ale dużo czytam na forach o skuterach i z tego co pisali to takie np S9 czy Bet&Win dorównuje jakością swoim konkurentom z Włoch czy Japonii. Każdy ma jakieś swoje zdanie na każdy temat. Dobra koniec gadania o tym co lepsze bo trochę zboczyliśmy z tematu :tongue4:. Taktuś jak kupisz jakiś sprzęt dla syna to pochwal sie w tym temacie :tongue4::naughty:

PzdR

4lo

Opublikowano

ale dużo czytam na forach o skuterach i z tego co pisali to takie np S9 czy Bet&Win dorównuje jakością swoim konkurentom z Włoch czy Japonii.

Dokładnie ..a wiesz zasada jest prosta kazdy chwali swoje ..posiadacze Kymco sa dumni z ich posiadania itp. :)

Ja powiedziałem swoje zdanie ..dużo skuterów przewineło sie przez ręce . I jesli Kymco czy inne marki godne były by polecenia zrobił bym to na 200 % :wink4:

Pierwsza rzeczą jaka powinna sie liczyć przy kupnie skutera .motocykla to jego eksploatacja i awaryjność . .:good:

..ale tak jak pisałeś kazdy ma swoje zdanie :wink4:

[br]Dopisany: Październik 08, 2008, 02:06:16 pm_________________________________________________Wracając do tematu DNA ..jedyne czego jej tak naprawde brakuje to manuala .. dlatego część młodych wybiera właśnie Arpilie Rs 50 .

Większe możliwośći do lansu :tongue4:

Opublikowano
  • Autor

DNA mają liczniki elektroniczne ze stanem km

jaki realny przebieg mogą mieć gilerki np. trzy-cztero letnie?

Czy we Włoszech i Niemczech nagminnie kręcą liczniki, czy raczej tego nie robią?

Sprawdzacie w jakiś sposób śladowanie, bo po dzwoneczku mogą nieśladować :blink:

Opublikowano

DNA mają liczniki elektroniczne ze stanem km

jaki realny przebieg mogą mieć gilerki np. trzy-cztero letnie?

Czy we Włoszech i Niemczech nagminnie kręcą liczniki, czy raczej tego nie robią?

Sprawdzacie w jakiś sposób śladowanie, bo po dzwoneczku mogą nieśladować :blink:

Odnośnie Włoch to powiem , że nie spotkałem sie z kręceniem liczników..takie opreracja robi sie dopiero w Polsce :decayed:

Z licznikami elektronicznymi nie jest tał łatwo ..ale można zamienić licznik ..lub odkręcić linkę licznika ze ślimaka i skuter może wyglądać idealnie i mieć nastukane 40 tys.

Trudno jest ocenić jakie mogą mieć przebiegi skutery po 3/ 4 latach ..to zależy jak sie trafi w jakim klimacie skuter jeździł ..zdarzają sie skutery z przebiegami 20 tys. w bardzo ładnym stanie ..ale i sa takie co mają przejechane 6 tys.

Kiedyś mielismy skuter który miał realnym przebieg 1600 km. kiedy wprowadzili przymusowe kaski we Włoszech kobieta stwierdziła ze ma to gdzieś i nie bedzie sobie psuć fryzury :decayed: ..i stał .

We włoszech często jest tak , że młodzi przesiadają sie na wieksze pojemności po krótkim czasie i i ich poptrzedni skuter jest w bdb.stanie , lub mają więcej pojazdów w domu .

Także wg, mnie na przebiegi skuterów regóły nie ma .

Nie za bardzo rozumiem :)

[br]Dopisany: Październik 08, 2008, 02:33:27 pm_________________________________________________A i uważaj ze skuterami z Hollandii ..jesli ktoś bezie proponował Ci skuter bez dokumentów ..ale wypisze Ci stosowne oświadczenie o legalności pojazdu to nie bierz tego pod uwagę. Teraz juz nie chcą rejestrować takich pojazdów .