Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pomoc prawna w sprawie wypowiedzenia umowy o pracę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dzisiaj dowiedziałem się od kolegi z biura w swojej pracy że mój pracodawca ma zamiar mnie zwolnić lecz nie ma w tym żadnej mojej winy wykonuje swoje obowiązki jakie mi nałożono. Teraz nie wiem jak postąpić w razie jak pracodawca będzie chciał mi wręczyć wypowiedzenie czy podpisywać za porozumieniem stron czy nie zgadzać się bo nie ma mojej winy i niech poprawia na winę pracodawcy oraz mam wątpliwości co do okresu wypowiedzenia bo w umowie jaką zawarłem z pracodawcą jest zapisane że strony dopuszczają sie wypowiedzenia 2 tygodnie tylko nie wiem właśnie jak z tym jest bo gdzieś słyszałem że jak sie pracuje długo w jednej firmie to ten akt jest wtedy nie ważny. Pracuję w tej firmie od 2011 roku a umowa jest zawarta do końca 2015 roku. Jeżeli ktoś z was orientuje się trochę w tych sprawach proszę o pomoc.

Edytowane przez xXPiotrekXx19

Opublikowano

Jezeli jest to umowa na czas określony to 2 tygodnie , pracując w tej samej firmie trzecia umowa musi byc juz na czas nieokreślony wtedy wypowiedzenie obowiązuje 3 miesiące.

Opublikowano

Jeśli Cię zwolni dając 2 tygodniowe wypowiedzenie to nie musi podawać przyczyny. Działa to również w drugą stronę.

Opublikowano
  • Autor

bo ktoś mi powiedział że jeżeli pracuję w tej firmie dłużej niż 3 lata to ten akt że strony dopuszczają sie wypowiedzenia umowy z dwutygodniowym wypowiedzeniem to że po takim okresie ten akt staje się nie ważny i wypowiedzenia musi być 3 miesiące. pytam się bo to mi mówiła koleżanka która studiuje na księgową i nie wiem czy może się nie pomyliła z tym czy jak

Opublikowano

hej

to co mówisz jest prawdą i koleżanka miała rację lecz jest jedno ale dotyczy to tylko sytuacji gdy masz umowę na czas nie określony i pracujesz u danego pracodawcy dłużej niż 3 lata wtedy masz okres wypowiedzenia 3 miesiące więc niestety nie dotyczy to twojej sytuacji

z prawnego punktu widzenia każdą umowę zawartą na czas określony czyli 2 , 3 czy 5 lat można wypowiedzieć bez podawania przyczyny z 2 tygodniowym okresem wypowiedzenia

ps. w miarę bezpiecznie jeśli chodzi o zatrudnienie mogą czuć się osoby zatrudnione na umowę na czas nie określony w tym wypadku nie mam możliwości wypowiedzenia umowy nawet z okresem 3 miesięcznym bez podawania przyczyny

nie dotyczy to wypowiedzenia zmieniającego stanowisko pracy ale to już inna bajka

głowa do góry może nie będzie tak źle

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

ok dzięki za dokładne info teraz wiem jak to dokładnie jest. wiesz ja tam tym sie nie martwię bo jestem młody i pracę szybko sobie jakąś ogarnę bo zmian też się nie boję. A jest jakaś różnica w tym jak będzie wypowiedzenie za porozumieniem stron a wypowiedzenie z winy pracodawcy i to nie będzie upadłość firmy tylko coś mu widocznie w główce się pochrzaniło

Opublikowano

dla ciebie formalnie różnicy nie mam w jednym i drugim przypadku ustaje ci stosunek pracy z pracodawca ale jak zawsze jest ale

wiec w przypadku wypowiedzenia za porozumieniem nie otrzymujesz zasiłku dla bezrobotnych i jeśli posiadasz ubezpieczenie od utraty pracy np: do kredytu to cie nie obowiązuje odszkodowanie w przypadku wypowiedzeń z winy pracodawcy wszystkie powyższe cie dotyczą

dodatkowo w przypadku porozumienia jak nazwa wskazuje można się dogadać np na określone warunki na przykład ostatni dzień pracy na ostatni dzież miesiąca lub np jutro będzie twoja ostatnia zmiana

w przypadku wypowiedzenia przez pracodawcę obowiązuje cię ścisły okres wypowiedzenia 2 tygodniowego ( jest to uciążliwe np jak masz już inna pracę ) i liczone jest od soboty do soboty np szef daje ci wypowiedzenie w poniedziałek 12.01 to liczone jest od 17.01 a ostatni dzień pracy to 31.01 dodatkowo może wysłać cię na urlop bez twojej zgody

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

wielkie dzięki za pomoc