Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Felga 16", 17", a moze 18" do A4 B6 Sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

no wlasnie ojcu raz kupilem i piasta byla wieksza.

wlasnie mialem pytac jakie et jeszcze polecacie :))

Ok dzieki za pomoc :)

Opublikowano

Każdy kiedyś zaczynał i nie kumał.

Otwór centrujący (piasta) w B5 to 57.1mm w B6 bodaj też (chyba dopiero w B7 weszła piasta 66.6). Jak felga będzie miała więcej też ok bo dajesz plastikową redukcje i jest ok. Jak felga ma mniej niż 57 odpuść.

Witaj,

Jeśli masz zawias 1BE wrzucaj 18" w komforcie jezdy w B6/B7 między 17 a 18" nie odczujesz różnicy. Co innego 19". Tu już jest spora no ale 19" to już tylko moim zdaniem w zestawieniu z gwintowanym zawiasem.

Wybierz oryginalne felgi audi. Na alle.... znajdziesz od groma. Jakość i wytrzymałość jest świetna.

Do B6 szukaj ori 18" o szerokości miedzy 7,5 a 8.5 i ET od 43 do 35.

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor

A tak na przyszlosc czym sie rozni 1BA czy 1BE?

Roznica w komforcie nieodczuwalna mowicie, a pod wzgledem spalania? :) ile na + trzeba liczyc na oko

Opublikowano

1BA seria 1BE to fabryczne -20. Spalanie dużo nie skoczy jeśli nie wrzucisz 245 i szerzej opony. Mi po mieście w 1.8 benzyna skoczyło o ok 1l w trasie bez większych różnic. Z przodu mam 225 a z tyłu 235 (niedługo wpadają 4x 215/40).

Edytowane przez Mesiah

Opublikowano
  • Autor

dziex za wyjasnienie tej roznicy zawiechy :)

czyli roznica w spalaniu i zuzycie wahaczy miedzy 17" a 18: jest identyko? z tym ze 18" raczej bardziej naciska na wahacze.

wiec jakie kapcie proponujecie i jakiej firmy najlepiej

Edytowane przez kodzak0

Opublikowano

Nic Ci tam bardziej nie naciska :grin: Masz 1.8t to wydaje mi się , że śmiało wrzucaj 225/40. Jeśli nei chcesz żeby coś rzucało na koleinach to 215/40 ale to już dość niski profil mimo wszystko. Co do firm to każdy chwali swoje. Dunlop . Continental , Pirelli to pewniaki.

Opublikowano
  • Autor

ok to raczej na tyle w danej chwili ;)

chyba ze cos sb jeszcze przypomne to bede pytal ;)

a wiec bede poszukiwal 18" 225/40 :))

Opublikowano

A jak tam Twoje wahacze? Robiłeś je od kupna auta? Wiesz żeby nie było sytuacji w której zakładasz nowe koła , po 3msc padają wahacze i zwalasz winę na nowy nabytek:)

Opublikowano
  • Autor

hmmm w listopadzie przed zakupem bylem na stacji diagnostycznej i mowili ze zawiecha jest ok:) i tak do wiosny kupie dopiero kola, chyba ze sie uda wczesniej. calosc kasy poszla na fure + oplaty + podstawowe sprawy

Opublikowano

Co do kasy jasna sprawa. Jeśli chodzi o wahacze to raczej stacją diagnostyczną się nie sugeruj. To specyficzna zawiecha i większość braków wychodzi dopiero po zdemontowaniu wahaczy. Oczywiście porwane gumy prawie zawsze zauważysz. Wymieniać nie każe tylko nie łącz jednego z drugim.

Opublikowano
  • Autor

nie no wiadoma sprawa ze niebede laczyl, poniewaz nieznam historii bryczki po wczesniejszym wlascicielu. Ale wszystkie czesci byly ori :)

Bede niebawem u mojego mechaniorka, wiec jak mi podniesie fure to zobaczymy jak tam wahacze

Opublikowano

Jak coś pisz i chwal się nowym kołem.

Opublikowano
  • Autor

wiadoma sprawa ;)

temat o mojej niuni jest. wiec cale metamorfozy beda na biezaco dodawane :)

Opublikowano

:thumbup1:

Powiem Ci coś. Właśnie latam po ogłoszeniach bo cały czas szukam opon. Z miejsca odrzuciłem 225/40 bo chciałem coś węższego. Oglądałem 215/40 i 215/45 (trochę wysoki profil). Ceny tych ostatnich wydawały mi się w miarę ok. Teraz z ciekawości wszedłem na 225/40 i szok. Pomijam fakt ogromnego wyboru (popularny rozmiar) ale cena urywa głowę. W cenie np 500zł mam 3-4 letnie 6-7mm bieżnika 215/40 a przy 225/40 za tą kasę mam nówki roczne 8mm (np continentale sc3). W ogóle wydaje mi się , że prócz 225/40 nie opłaca się kupować nic innego. Przejrzyj oferty to sam zobaczysz.

Ameryki pewnie nie odkrylem ale do mnie to dopiero dotarło :wink:

Edytowane przez Mesiah

Opublikowano
  • Autor

sam przegladam oferty od kilku dni i tez to zauwazylem hehehe :))

ale to dobrze :)

Opublikowano

Także przymierzam się do 18 na lato i wyznacznikiem także jest 225/40 ii moje pytanie ....gdy na pród założe 225/40 a na tył zaszaleje i dam 235/40 to mocno ucierpi na tym komfort?

I jakie opony wybrać by powiekszyć ciut komfort przy eibachu na bilsteinie??

Opublikowano

Założyłem na tył 235/40. Wcześniej było 225/40 i komfort zwiększył się odczuwalnie. Po prostu gumy jest więcej. Jakie opony masz w tej chwili?

Opublikowano

W lato jeżdziłem na michelinach 17 ....te same felgi zabrałem na zime do nokianów a teraz cas na 18 i zastanawiam sie jakie opony i czy dawać 2 szerokości - /przód / tył /

Opublikowano

To nie quattro i tych samych szerokości nie musisz się trzymać. W FWD to bez różnicy.

Opublikowano

a jak sprawa wygląda po bardzo ciulowych drogach - czytaj koleinach - na -30 - pytam bo rozumiem że masz doświadczenie w tych sprawach