Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B6 - S line czy "zwykłe" ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem na etapie kupna B6. ( przy rejestracji musiałem podać nazwę posiadanego auta - niestety skłamałem bo jeszcze nie mam audi ;) ) Dylemat główny to obniżone i utwardzone zawieszenie + felgi 17" + niskoprofilowe opony w S line..

Czy na naszych drogach to nie będzie partyzantka ?

S line zawsze jest droższe... to tylko lepszy design z obniżoną zawiechą ? Czy takie elementy jak łożyska, tarcze, klocki itp są takie same dla S line i "zwykłego" ?

Opublikowano

verus Zapraszam do zapoznania sie z Regulaminem i odwiedzenia dzialu Newbie

Opublikowano
Jestem na etapie kupna B6. ( przy rejestracji musiałem podać nazwę posiadanego auta - niestety skłamałem bo jeszcze nie mam audi ;) ) Dylemat główny to obniżone i utwardzone zawieszenie + felgi 17" + niskoprofilowe opony w S line..

Czy na naszych drogach to nie będzie partyzantka ?

S line zawsze jest droższe... to tylko lepszy design z obniżoną zawiechą ? Czy takie elementy jak łożyska, tarcze, klocki itp są takie same dla S line i "zwykłego" ?

Klocki i tarcze - to powiem ci jak będe zmianiał bo nie wnikałem, wydaje mi się ,że jest seria. Na zawieszeniu S-line i felgach S-Line po wrocławiu jeżdże (jak jest cieplej) - da się jeździć, ale trzeba z głową. Jak sie za bardzo rozbujam to uderzam kołyska silnika w studzienki, nierównosci jezdni i wystające kostki. W B6 najnizszym punktem w aucie jest kołyska. W krawęzniki ciut wyższe niż standard tez uderzam i nie ma siłych żeby wjechać/zjechac bezknfliktowo. Fabryczne felgi S-LINE są bardzo mocne, zrobiłem 12 tys km. po mega dziurach (mieszkam pod wrockiem) i ucierpiały tylko mega beznadziejne opony FULDA EXTREMO.

W poprzednim aucie na tych samych drogach pogiąłem praktycznie na kwadaraty 16 cali z niskim profilem, podróbki RH CUP.

Teraz na tym zawieszeniu jeżdzę na ori 16 z nowego modelu i jest ciut większy komfort.

Na zime odradzam taką zawiechę - wczoraj cały dzień robiłem za spychacz :) i szurałem "brzuchem" po śniegu (straszny hałas w kabinie). Wieczorem jak śnieg się zbrylił to urwałem taki mini chlapacz przed przednim kołem. Znajomy w zeszłym roku na standardowym zawieszeniu w B6 wjechał w głeboki zbrylony sniegi połamał wszystkie plastiki w podwoziu.

Abstrahując od zimy zawieszenie bardzo mocne i twarde, można bardzo dynamicznie pojeździć bez utraty panowania nad autem. Jak ktoś lubi komfort w stylu jazdy z gwiazda na masce to odradzam s-line.

Opublikowano
  • Autor

dzieki za odzew

co co piszesz to jakaś trauma :galy:

w życiu nie kupię audi z obniżoną zawiechą

Opublikowano

mialem A4 z fabrycznym sportowym zawiasem -20 mm na felgach 16" i problemy mialem tylko z kraweznikami, poza tym auto prowadzi sie duzo przyjemniej.

Opublikowano
dzieki za odzew

co co piszesz to jakaś trauma :galy:

w życiu nie kupię audi z obniżoną zawiechą

Nie jest tak źle, trzeba tylko uważać i wyszukiwać znaków zawyżone studzienki ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
wyszukiwać znaków zawyżone studzienki ;)

A Są takie bo sie jeszcze nie spotkałem ;)

Opublikowano
  • Autor

Jeśli chodzi o seryjnie obniżoną zawiechę to zawsze jest to 20mm ?

To chyba nie jest aż tak dużo a problemy są napewno przy większym obniżeniu (?)

Ma ktoś więcej niż te seryjne 20mm ?

Opublikowano
Jeśli chodzi o seryjnie obniżoną zawiechę to zawsze jest to 20mm ?

jest np. o 30mm kod zawieszenia: 1BV

Opublikowano
  • Autor

oooo tego nie wiedziałem...

gdzie można odczytać te kody przy zakupie auta ?

jaki jest kod dla 20mm ?

Opublikowano

kody odczytasz z naklejki w ksiazce serwisowej lub we wnece na kolo zapasowe.

ja dla -20 mm mialem 1BE, moze sa jeszcze jakies.

Opublikowano
  • Autor

Zacząłem szukać i znalazłem oznaczenia dla współcześnie sprzedawanych A4 i nijak się to ma do tego co piszecie...chyba, że teraz już oznaczają inaczej ?

[1BE] zawieszenie sportowe (alternatywne do zawieszenia S line)

[1BV/FC1] zawieszenie sportowe S line; obniżone o 20 mm i wzmocnione.

Opublikowano

ja napisałem to co podaje edward, a wydawałoby się że on zna się najlepiej, co prawda wybrałem model 2000 i tam 1BV było -30, jutro wrzucę screena