kozak21.12 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2015 No powiem w prost że jestem w szoku bo pierwsza wycena była na 9 tys I dla tego chciał mi zrobić szkodę całkowitą Napisałem odwołanie dopłacili jeszcze ponad 800 zł
hak64 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 pierwsza wycena była na 9 tys To Cię nieźle ostrzygli, skoro wypłacili tylko 3 tyś. Do trzech lat od zdarzenia masz prawo dochodzić roszczeń odszkodowawczych, Skoro więc koszt naprawy wg rzeczoznawcy wynosił 9 tyś, a auto przedstawiało wartość 8 tyś to o taką kwotę masz prawo się ubiegać w sądzie (pełna wartość pojazdu przed szkodą) Napisałem odwołanie dopłacili jeszcze ponad 800 zł Napisz jeszcze jedno odwołanie, tym razem ze skargą do rzecznika ubezpieczonych i KNF.
kozak21.12 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2015 A ta skarge gdzie mam skierowac i jest jakas notka ze auto mozna doprowadzic do stanu 100 % A ta skarge gdzie mam skierowac i jest jakas notka ze auto mozna doprowadzic do stanu 100 %
hak64 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 A ta skarge gdzie mam skierowac i jest jakas notka ze auto mozna doprowadzic do stanu 100 % Adres biura rzecznika ubezpieczonych znajdziesz w necie. Do skargi należy dołączyć kopie korespondencji z ubezpieczycielem, oraz obie wyceny. Jak ci się nie pali, to poczekaj parę dni (będę jakiś czas nieuchwytny), to Ci pomogę temat ogarnąć (na odwołanie masz 3 lata od zdarzenia).
kozak21.12 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Ok w takim razie czekam na ciebie razem cos pomodzimy zeby bylo dobrze napewno nie bedziesz stratyn
hak64 Opublikowano 6 Maja 2015 Opublikowano 6 Maja 2015 Ku uwadze innych, potrzebujących: Krzysztofie, Na przyszłość pamiętaj, że do napisania jakiegokolwiek pisma, mającego charakter urzędowy - odwołanie, monit,skarga, (też do takich należy), niezbędne jest uwzględnienie całościposiadanej dokumentacji sprawy. Nie przesłałeś mi kopii Twojegoodwołania, więc nie miałem wiedzy, co było w treści. Nie napisałeś,czy auto było już wcześniej naprawiane, malowane, a w jednym zkosztorysów znalazła się korekta za wcześniejsze naprawy (nie mogłemwięc podważyć rzetelności szacowania wartości auta przed wypadkiem).Nie napisałeś, czy kosztorys ubezpieczyciela uwzględnia wszystkieelementy wyposażenia, zwłaszcza te niestandardowe (inny sprzęt audio,dodatkowe zabezpieczenia, elementy poprawiające komfort, osiągi, czywłaściwości jezdne /tuning silnika, sportowe zawieszenie/). Te elementymają wpływ na podniesienie szacunkowej wartości pojazdu przed wypadkiemi zamiast redukować koszty robocizny, można było by wykazać, że nawetwycena kosztów naprawy opiewająca na 9 tyś z hakiem, nie przekraczawartości auta. Ponadto, takie uchybienia (nieuwzględnienie częściwyposażenia), podważa rzetelność wyceny rzeczoznawcy, a to powoduje,że przy ewentualnym sporze w sądzie, to ubezpieczyciel będzie stał naprzegranej pozycji.
Rekomendowane odpowiedzi