Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Opóźnione spadanie obrotów po naciśnięciu sprzęgła w Audi A4 B6 2.0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie dziękuję ;)

Dziś z sąsiadem podlaczylismy kompa, jechałem a on monitorował odczyty. Podczas testowania wyskoczyło najpierw

Short term fuel

Long term fuel

Trim - bank 1 - (-9,4>13,3)

Przeplywka pokazywała od 2,0 do 98,75 g/s więc chyba sprawna

Aktualizacja:

Wymieniłem świece na NGK platynowe 34 zł sztuka. Stare zrobiły ok 50 tyś i wymagały wymiany

Opublikowano
  • Autor

Nie dziękuję ;)

Dziś z sąsiadem podlaczylismy kompa, jechałem a on monitorował odczyty. Podczas testowania wyskoczyło najpierw

Short term fuel

Long term fuel

Trim - bank 1 - (-9,4>13,3)

Przeplywka pokazywała od 2,0 do 98,75 g/s więc chyba sprawna

Aktualizacja:

Wymieniłem świece na NGK platynowe 34 zł sztuka. Stare zrobiły ok 50 tyś i wymagały wymiany

Wymiana świec zmieniła coś w obrotach czy nadal to samo?

Opublikowano

Dziś jeździłem po mieście i już widzę poprawę. 3 świeca miała więcej nagaru i jakby tłusta od oleju. Wypalone były na maxa i prawdopodobnie nie łapała zawsze. Dziś robie trasę urlopową 1400 km dam znać w wolnej chwili

Opublikowano
  • Autor

Ok, daj znać :) będę czekał, a przy tym wcześniej wolnym spadaniu obrotów szarpało Ci nieraz przy zmianie biegów czy nie? Pozdro :)

Opublikowano

Witam. Jestem już na miejscu po trasie, i obroty nie szaleją. Jest wszystko jak powinno być. Wcześniejsze świece NGK zwykłe 3 żarnikowe były przy mnie montowane i widać nie spisywały się :/ co było u mnie powodem niedopalania mieszanki. Oczywiście szarpało autem przy szybszej zmianie biegów, silnik miał większy moment obrotowy i wytracał prędkość. Na świecach platynowych jednozarnikowych NGK (34 zł sztuka) jest u mnie jak powinno być. Dodał bym zdjęcie, ale jestem na urlopie :)

Pozdrawiam

Sprzedawca mówił że te świece wystarczą na ok 90 tyś km, więc jest to najrozsadniejszy zakup

Opublikowano
  • Autor

A więc wszystkie problemy minęły? Nie szarpie przy zmianie biegów i obroty spadają tak jak powinny? Mógłbyś mi podać dokładny model tych świec? Pewnie ja też wymienię jak ma pomóc

Edytowane przez przemek1259

Opublikowano

NGK PFR6Q - świece platynowa jednoelektrodowe.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki :) Zobacze w ogóle jakie ja mam świece, może też jednoelektrodowe, jak tak to nie ma sensu zmieniać i problem nadal nie rozwiązany :(

Opublikowano

Jak to nierozwiazany? Rozwiązany w 100%

Opublikowano
  • Autor

Jak to nierozwiazany? Rozwiązany w 100%

Tak, ale jak się okaże że ja mam też jednoelektrodowe już to bez sensu zmieniać na następne jedo i dalej nie rozwiązany temat, no chyba że mam dwuelektrodowe to wtedy tak.

P.S dzwoniłem do 2 sklepów motoryzacyjnych za tymi świecami, mają tylko Bosha (będą?) i oni twierdzą że muszą być takie jak mają być oryginalnie świece, że na jednoelektrodowych nie będzie chodziło auto tak jak powinno i będzie więcej palić... ? ;/

Opublikowano

Oryginał jest przecież jedno elektrodowy. Spalanie w trasie wyszło mi 7.22 przy stałej prędkości 130. Trasa 1460 km

Opublikowano
  • Autor

Ja mam oryginał 3... A nie 1...

Opublikowano

Według katalogu NGK Standardowe świece mają 3 elektrody a jako upgrade zalecają irydowe z jedną elektrodą. W ogóle dziwne bo nie ma w katalogu tych świec PFR6Q jako zalecanych do naszych silników. Jest standard 3 elektrodowe BKUR5ET-10 i jako lepsze zamienniki irydowe jedno elektrodowe BKR5EIX-11. Dziwne :/

Opublikowano
  • Autor

no dokładnie... ;/

Opublikowano

Przepraszam za wprowadzenie w błąd, to moje świece Beru http://google.plczesc/swieca-zaplonowa,audi,a4-avant-8e5-b6-2001-04-2004-12,2-0-130km,5-4797-16044-100151-0-11-uxt9.html

NGK o których mowa błędnie pasują do naszych silników, pytałem w hurtowni to do Mazdy tylko pasują

Opublikowano
  • Autor

byłem u mechanika, wykręcał świece i patrzył, mówił że są ok. Więc to chyba nie to ;/

Opublikowano

Panowie nie wiem jakie świece idą do ALT ale do ADR idą 3 elektrodowe NGK BKUR6ET10 , a do 1.8t mają być 1 elektrodowe NGK PFR6Q.

Opublikowano
  • Autor

do ALT'a są też 3 elektrodowe, ale jakie nie wiem, i dlatego właśnie propozycja padła na wymianę oryginałów 3 elektrodowych na 1 elektrodowe :)

Opublikowano

Dlaczego akurat na jedno? Wychodzi na to że jednoelektrodowe są do silników z turbiną a 3 elektrodowe do wolnossaków obojętnie 1.8 czy 2.0 . A może nawet są one w 2.4 oraz w 3.0??

Opublikowano

Kto ci powiedział że 3 elektrodowe są do wolnossaka? Poprzedni właściciel wymieniał świece przy mnie. Wyciągał oryginalne z logo audi jedno elektrodowe i wkładał ngk 3 elektrodowe. Takie założył Aso w niemczech