Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Płyn chłodniczy...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Mam problem z płynem chłodniczym, co jakiś czas mi go po troszku ubywa i najgorsze jest to, że nie wiem gdzie on ucieka..

Jakieś 2 miesiące temu był robiony kompletny rozrząd wraz z pompą wody itd.. Zaraz po wymianie rozrządu ubyło mi płynu, dolałem i był spokój przez ok 2000 km, po czym znowu zaświecił komunikat, że mało płynu w zbiorniczku.

Mam nadzieje, że nie wydmuchało mi uszczelki pod głowicą :(

Zauważyłem ,że na dolnej pokrywie pod silnikiem jest widoczny wyciek, dodaje zdjęcie (ciężko mi je zrobić żeby dobrze to uchwycić)

Proszę o jakąś sugestie podpowiedź, w miarę możliwości oczywiście.

Zdjęcie zrobione między chłodnicą a silnikiem:

e78f912aad984d5cgen.jpg

Edytowane przez michalfm1

Opublikowano

Najprawdopodobniej masz źle dokręconą pompę wody. Z tego co widzę to zdjęcie mięszy chłodnicą, a silnikiem - za osłoną jest rozrząd i pompa wody, którą jak pisałeś wymianiałeś, więc moim zdaniem naszybciej zlokalizujesz wyciek zdejmując osłonę rozrządu.

Opublikowano
  • Autor

jestem zielony w tym temacie.. jak to zrobić ? Mam fakturę na tą robotę, mam jechać do nich i im powiedzieć ?

Opublikowano

Jedź do nich i niech przy Tobie sprawdzą gdzie cieknie. Poświęć troche czasu i niech pokażą Ci gdzie jest wyciek. Jak zostawisz auto to będziesz miał kolejną fakturę za wymianę np. jakiegoś łącznika lub uszczelki i nigdy nie dowiesz się skąd ciekło. Jak im zostawisz auto to nawet jak okaże się, że cieknie z pompy to Ci nie powidzą bo będą musieli robić za free, chyba że znasz dobrze mechów lub szefa to wtedy inna sprawa.

Z Twojego zdjęcia i opisu o wymianie rozrządu i pompy wynika, że cieknie właśnie stąd, ale oczywiście mogę się mylić bo do wymiany rozrządu prawie zawsze zdejmuje się przód i może cegoś nie dokręcili, a może coś zaczęło puszczać. Róznie to bywa, słyszałem też że niektóre spece dla zaoszczędzenia czasu nie zdejmują przodu i wtedy mogło coś pójść nie tak bo nie ma dobrego dojścia.

Najlepiej zdjąć osłony i szukać, jak masz brudny silnik to warto go najpierw umyć wtedy dokładnie zobaczysz gdzie cieknie.

Opublikowano

Kolego przyczyny nie zobaczysz bo jest nią króciec, z tyłu silnika przy płycie grodziowej. To normalne a naprawa polega na wymianie uszczelki :)

Po zdemontowaniu dolotu zobaczysz biały nalot

Opublikowano
  • Autor

Kolego przyczyny nie zobaczysz bo jest nią króciec, z tyłu silnika przy płycie grodziowej. To normalne a naprawa polega na wymianie uszczelki :)

Po zdemontowaniu dolotu zobaczysz biały nalot

Czyli wydmuchało uszczelke pod głowicą?

Opublikowano

Nie, za silnikiem pod rurą dolotu jest króciec przykrecany do silnika od płynu chłodzącego. Z czasem kapie z niego a wszystko wysycha zostawiając na skrzyni i płycie grodziowej biały nalot

Opublikowano

Wymiana uszczelki nic nie da jak króciec jest pęknięty

Opublikowano
  • Autor

Wymiana uszczelki nic nie da jak króciec jest pęknięty

Aaa dzięki, bo nie bardzo ogarniam jak to działa wszystko... :/

Droga jest taka naprawa, na jaką kwotę trzeba się przygotować ?

Edytowane przez michalfm1

Opublikowano

Najpierw musisz dokładnie zlokalizować wyciek. Trójnik nie powinien być drogi.jakieś 30- 50 zł + wymiana

Opublikowano

Zazwyczaj oring gumowy wystarczy wymienić, mechanik mówi że to normalka w wv audi

Opublikowano

Króciec z tyłu, a płyn widoczny z przodu??? Kolega pisałe że 2 miechy temu robił rozrząd z pompą, ja bym szukał najpierw tam.

Opublikowano

Ja co prawda w b5 1.9tdi ale mam identyczny wyciek. Puszcza u mnie oring od pompy wody. Dokładnie to samo miejsce. Po przegonieniu porządnie auta normalnie kapie i dziś auto podstawilem mechanikowi znajomemu, bo sam nie mam czasu. U mnie jest lepiej, bo pompę nie napędza rozrząd.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mam to samo... Gdzieś ubywa mi płyn i nie wiem gdzie, obstawiam pompę wody...