Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B8] Jak jest z awaryjnością 2.0 TDI w nowych AUDI ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie chodzi o kuzyna dziadka tylko o m.in to forum i pokrewne można sie dowiedzieć o nieciekawych przypadłościach 2.0 TDi montowanych w B7 nie wiem natomiast jak to jest z B8 czy zmiany wprowadzone w tym motorze coś pomogły czy wręcz przeciwnie po tych więcej niż 2 latach już coś powinno być wiadomo ... jedyne co można sie dowiedzieć to że nowe a4 mają tandetne wnętrze ale ja na żywo to widziałem i mi nie przeszkadza bardziej mnie by interesowało jak to z tymi silnikami bo mało informacji jest na temat awaryjności ...

zmieniaj przepisowo olej, rób serwisy, będzie ok.
na forum renault też się tak pocieszają ale wiem z doświadczenia że to w niczym nie pomaga , nie ma oczywiście co porównywać ale B7 bez grzechu nie był ...
Opublikowano

nie chodzi o kuzyna dziadka tylko o m.in to forum i pokrewne można sie dowiedzieć o nieciekawych przypadłościach 2.0 TDi montowanych w B7 nie wiem natomiast jak to jest z B8 czy zmiany wprowadzone w tym motorze coś pomogły czy wręcz przeciwnie po tych więcej niż 2 latach już coś powinno być wiadomo ... jedyne co można sie dowiedzieć to że nowe a4 mają tandetne wnętrze ale ja na żywo to widziałem i mi nie przeszkadza bardziej mnie by interesowało jak to z tymi silnikami bo mało informacji jest na temat awaryjności ...

zmieniaj przepisowo olej, rób serwisy, będzie ok.
na forum renault też się tak pocieszają ale wiem z doświadczenia że to w niczym nie pomaga , nie ma oczywiście co porównywać ale B7 bez grzechu nie był ...

kup, użytkuj, a zobaczysz, umówmy się na wpis za 2 czy 3 lata, jeśli kupisz nowe lub z prawdziwym przebiegiem to nie powinno być problemu

Opublikowano

dafit po pierwsze sprostuje, że wnętrze wcale nie jest tandetne :naughty::tongue4: poza tym o gustach sie nie mówi :wink4: poza tym zależy jaka też konfiguracja wnętrza :gwizdanie:

a jeśli chodzi o awaryjność B8 to w wersji CR 143 PS jest narazie ok, 40 tyś. i jedyne co wymieniane to olej i płyn do spryskiwaczy no i wycieraczki :tongue4: zalewam i jezdze i oby tak dalej :naughty: silniczek bardzo dobrze się spisuje, już troche brakuje mocy, ale jest to wyważony wybór.

obiektywnie patrząc wybrałbym B8 :wink4:

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

mam 2.0 tdi cr i jestem bardzo zadowolony, kultura pracy jest super, mam nabite juz 174 tysiaki i narazie jest oki

Opublikowano

Kamyk tu jest link: http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=80094

ale tak jak pisał Flyer dotyczy on starszych silników 2.0TDI (BLB) na PD

Kamyk tu jest link: http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=80094

ale tak jak pisał Flyer dotyczy on starszych silników 2.0TDI (BLB) na PD

No i Panowie jak Was nie kochać :tongue4:

sa 3 (mi znane) zabieraki

03G 115 281 A - montowany w pierwszych passatach z 2.0tdi PD (pewnie w czyms jeszcze ale nie zglebialem), dlugosc zabieraka mi nieznana

03G 115 281 D - najpopularniejszy zabierak stosowany w 2.0PD jak i 2.0CR do 09.2009 - dlugosc 77mm (WYCIERA SIE!!!!!)

03G 115 281 E - zabierak o dlugosci 100mm, ztosowany defaultowo dopiero od okolo 09.2009 (sprawdzilem dla audi a3, a4 i seata exeo wiec pewnie dotyczy calej grupy VAG)....

Ponizej sklejony wykaz z etki dla silnika 2.0TDI CR CAGA 143PS przed i po 09.2009. Wyglada wiec na to, ze nawet ten sam silnik upgradowano dopiero na rok modelowy 2010(okolice zmiany roku mod.)

e04607c01c26e66bm.jpg

Zaberak "E" wspolpracuje z inna pompa oleju niz "D", zestaw walkow jest takze inny

Ponizej wypowiedz jakiegos mechanika z vw-passat przerabiajacego to

http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?p=1061979

Witam.Od dnia dzisiejszego wałek wyrównoważający(balansujący) regenerowany jest pod zabierak o dł 10 cm. Stary(7,7 cm) o symbolu 03G115281D poszedł w niepamięć (brak produkcji).Tym samym otwór sześciokątny w wałku wyrów. jest głębszy i daje większą żywotność.

Wyglada na to, ze albo 5 patykow na walki i pompe "pod zabierak E" albo przerobka tego..

tak wyglada nowy (od 09.2009) i stary zabierak

5ca7e10232a38d71m.jpg

Wtopy producentow to normalna rzecz - ale taka pier**la powinna wejsc do motorow max 2 lata po premierze 2.0TDI a nie w 2010 dopiero...

pozdrawiam,

Przemek

Czyli takie sliczne audi B8 za kupe kasy ma taki sam zestaw walkow wyrownujacych jak i zabierak (co sie wyciera!) jak PDki po okolo 2006r (walek ten sam chyba jak i przed tym rokiem) - jezeli to auto z roku modelowego 2009 czy 2008...

Pewnie do 200tys wytrzyma a pozniej rosyjska ruletka

Co do awaryjnosci silnika CR moge powiedziec u siebie, ze przez jakies 20tys to poza dolewaniem plynu do spryskiwaczy to nic...

Kolega z Q5 z konca 2010 roku mial jakies problemy z czujnikiem poziomu oleju (zapalal mu sie) - jakis ponac blad w sofcie w ecu byl czy cos takiego

Pozdrawiam,

Przemek