Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wyjmowanie osłonki, ramki dzwigni automatu.. jak wyjąć ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Szukam rozwiązania, jak wyjąć chromowany plastik osłaniający dzwignię automatu, planuję ponowne chromowanie lakierem w sprayu, ale do tego muszę najpierw to wyjąć, wyciągnąłem plastik spod popielniczki i pokazały mi się 4 malutkie śrubki na osłonce, po dwie na każdej stronie. Problem w tym, że nie wiem jak je odkręcić, bo po bokach mam tunel środkowy górny, który uniemożliwia mi włożenie jakiegokolwiek śrubokręta. Jak wyjąć część górną tunelu środkowego ?

Zdjęcia problemu :)

6158d80ab14e9ff0med.jpg

ef26b37724236229med.jpg

03828ee53f488e31med.jpg

Edytowane przez choina91

Opublikowano

chromowanie lakierem w sprayu

To się wyklucza. Chromowanie to skomplikowany proces chemiczny, a nie malowanie sprayem. Będzie wyglądało to tragicznie i nieestetycznie. Kup pastę do powierzchni chromowanych i dokładnie przepoleruj sobie ten element i będziesz zadowolony.

Opublikowano
  • Autor

Niestety próbowałem z pastą tempo i 0 poprawy. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to pasta do powierzchni chromowanych ,ale uważam, że rysy są zbyt głębokie. A sama obudowa jest plastikowa, więc nie wiem czy czasami nie jest tylko lakierowana na chrom.

Na drugim zdjęciu wyraźnie widać jakby starcie lakieru w prawym górnym rogu obudowy.

Edytowane przez choina91

Opublikowano

A to nie jest przypadkiem aluminium? Sam się zbieram do wyjęcia tego i polerki na wysoki połysk i byłem przekonany że to Alu, magnes nie przyciąga a i w zimne dni w dotyku jest raczej zimne jak metal a nie jak plastik. Co do wyciągania, jeszcze się nie przymierzałem, ale może coś w ten weekend spróbuję. Jeśli uda Ci się wcześniej, chętnie poznam tajniki operacji :-)

Opublikowano
  • Autor

A to nie jest przypadkiem aluminium? Sam się zbieram do wyjęcia tego i polerki na wysoki połysk i byłem przekonany że to Alu, magnes nie przyciąga a i w zimne dni w dotyku jest raczej zimne jak metal a nie jak plastik. Co do wyciągania, jeszcze się nie przymierzałem, ale może coś w ten weekend spróbuję. Jeśli uda Ci się wcześniej, chętnie poznam tajniki operacji :-)

Z tą polerką uważaj, bo ja próbowałem z papierem ściernym wodnym od 800 - 2000, to przy 800 zaczynał schodzić lakier :( efekt na drugim zdjęciu prawy górny róg, dalej już nic nie robiłem i staram się wymyślić sposób jak to zdjąć i polakierować.

Znalazłem taką informację dot. demontażu gałki , jednak jeszcze nie próbowałem:

"Ustaw dźwignię wybieraka w pozycji drugiego biegu,zsuń poniżej gałki nasadkę (ok. 2-3 mm), wyciągnij palcami przycisk gałki,drugą ręką pociągnij gałkę do siebie - zakładając odwrotna kolejność."

Edytowane przez choina91

Opublikowano

Jeśli to alu to myślę że aby uzyskać wysoki połysk należy pożegnać się z klarem, coś kosztem czegoś. Lakierować? Myślę że ciężko będzie uzyskać z powrotem to co było w ori, aczkolwiek mogę się mylić. Myślę że żeby pozbyć się zadrapań trzeba by zetrzeć wszystko papierami i potem dopiero jakiś bezbarwny do alu na to. Chyba.

Znalazłem film jak zdjąć chrom [emoji2]

'>

Edytowane przez Houdini

Opublikowano
  • Autor

Jeśli to alu to myślę że aby uzyskać wysoki połysk należy pożegnać się z klarem, coś kosztem czegoś. Lakierować? Myślę że ciężko będzie uzyskać z powrotem to co było w ori, aczkolwiek mogę się mylić. Myślę że żeby pozbyć się zadrapań trzeba by zetrzeć wszystko papierami i potem dopiero jakiś bezbarwny do alu na to. Chyba.

Znalazłem film jak zdjąć chrom [emoji2]

'>

Super, wielkie dzięki udało mi się wypiąć osłonkę, ale mam problem z wyciągnięciem dzwigni nasadkę z oporem ale zsunąłem, teraz mocuję się z cholerstwem i za nic nie chce zejść :)

Edytowane przez choina91

Opublikowano

Jak ogarniemy dobrze, to trzeba będzie wrzucić dobrą instrukcję dla potomnych :-)

Opublikowano

Jak ogarniemy dobrze, to trzeba będzie wrzucić dobrą instrukcję dla potomnych :-)

:thumbup1: tak by było najlepiej panowie, bo ciezko to znalezc, ja tez planuje za jakis czas zdjac tylko galke, zeby przycisk pomalowac na nowo a galke dac reggiemu to oskórowania skóra pikowana :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak dobrze pójdzie to nagram filmik z demontażu :-) a co do skórki, to masz gdzieś przykładowe zdjęcia? Niedawno robiłem u niego kierownicę a i myślałem żeby właśnie gałkę odświeżyć, ale nie miałem nigdzie podglądu.

EDIT:

Tak jak obiecałem, film nagrany. Jest to mój pierwszy film instruktażowy, więc proszę o wyrozumiałość :) I przepraszam że momentami nie trafiałem obrazem, ale to również dziewicze użytkowanie kamery :)

Edytowane przez Houdini

Opublikowano
  • Autor

Super robota , bardzo dobrze, że się za to zabrałeś na 100% przyda się wielu osobom takim jak my XD ( piękne wnętrze , ty chyba masz tam full opcje :) ) U mnie jeszcze nic się nie dzieje, rozesłałem maile do 10 firm zajmujących się galwanizacją i czekam na odzew co do kosztów itp. Jak coś już ogarnę to dam znać :)

Edytowane przez choina91

Opublikowano

Starałem się jak mogłem :-) jedynie kamera trochę lepiej mogła być ustawiona :-P jakby ktoś kiedyś miał problem z guzikiem który wyskoczył z dźwigni, niech pisze, pomogę :-) hmm może jest dużo ale jeszcze kilka opcji do mojego wymarzonego full wypasu brakuje :-) ale z czasem może będzie :-) co do chromu, ciekawe czy ktoś podejmie się nie hurtowego zlecenia?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

pomocne :)

Opublikowano

musze przetestować u mnie mam chromowany przycisk luzem i chciałbym wymienić ten czarny który mam obecnie

Opublikowano

Jaki masz czarny? Bo jeśli masz to o czym myślę, to bym go chętnie kupił od Ciebie, tylko czy na pewno o tym samym mówimy?