Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dźwięk "gong" w zegarach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Podczas zabawy VAGiem natknąłem się na test zegarów i podczas niego slychac było dźwięk (coś ala gong). Kojarzę ten dźwięk w nowszych autach służący do informowania o nie zapietych pasach. Nadmieniam, że nie chodzi mi o standardowy Brzeczyk. Wpadł mi pomysł do głowy, żeby ten gong użyć zamiast Brzeczyka.
Ktoś orientuje się czy można coś takiego zrobić poprzez kodowanie? Czy trzeba pogrzebać w liczniku? A może w ogóle się nie da?

Opublikowano

Były takie pomysły poruszane i raczej w b6 się nie da . Chyba ze się coś zmieniło???

Opublikowano

Witam,

Podczas zabawy VAGiem natknąłem się na test zegarów i podczas niego slychac było dźwięk (coś ala gong). Kojarzę ten dźwięk w nowszych autach służący do informowania o nie zapietych pasach. Nadmieniam, że nie chodzi mi o standardowy Brzeczyk. Wpadł mi pomysł do głowy, żeby ten gong użyć zamiast Brzeczyka.

Ktoś orientuje się czy można coś takiego zrobić poprzez kodowanie? Czy trzeba pogrzebać w liczniku? A może w ogóle się nie da?

Też robiłem ostanio test zegarów i ten gong mi się spodobał, dużo ładniej brzmi niż ten standardowy brzęczyk ale niestety nie da się go zmienić;/

Opublikowano
  • Autor

A jakby rozebrać zegary i podmienić te Brzeczki?

Widział ktoś rozebrany zegar? Te Brzeczki to 2 osobne układy? Jeżeli tak i są tak samo sterowane to teoretycznie jest taka możliwość

Opublikowano

Ja widziałem, ostanio rozbierałem i wymianiałem głosniczek bo wogóle mi nie działał i często zdarzało mi się auto na światłach zostawiać. Co do tych brzęczków to wydaje mi się,że to jeden układ, tylko inaczej brzmi w teście zegarów, a inaczej sygnalizuje np niewyłączone światła.

Opublikowano
  • Autor

Znalazłem zdjęcie płytki licznika.

http://obrazki.elektroda.pl/3148866700_1397833494.jpg

Brzeczyk chyba jest pośrodku. Nie widzę drugiego, wiec chyba oba dźwięki generowane są przez niego. Taka sytuacja niestety uniemożliwia w prosty sposób wykorzystanie gonga,bo pozostaje zmuszenie licznika, żeby wysterowal ten dźwięk,a to jest ponoć niemożliwe.

Można to oczywiście zrobić. Trzeba podsłuchać oscyloskopem jak steruje licznik brzeczkiem i zrobić układ, który wygeneruje odpowiedni sygnał jak będzie potrzeba. Ale to większa zabawa i nie wiem czy gra jest warta świeczki.

Opublikowano

Tak, brzęczyk to ten głosniczek po środku przez niego jest generowany dzwięk. Pewnie i jest do zrobienia ale chyba nie warto, można przy okazji zegary uszkodzić.. Ja zostałem narazie przy standardowym" "piiiiiiiiiiiii" :grin:

Opublikowano
  • Autor

Eh. Szkoda, bo gong jest super. Jakbym miał czas to bym się pojawił w to, ale niestety nie da rady narazie. Pewnie zostanie piiii.

Opublikowano

Jest jeden głośniczek w liczniku a dźwięk jest modulowany przez procesor. Co do zmiany dźwięku to jeszcze nikt tego nie dokonał , chyba że nie wiem?

Opublikowano
  • Autor

Ktoś musi być pierwszy :D

Opublikowano

Ktoś musi być pierwszy :D

To ja już to zrobisz to daj znać :D

Opublikowano
  • Autor

Ok. Ale tak jak wspominałem ze względu na duże ograniczenia czasowe nie znajduje zbytnio czasu na naprawy konieczne nawet w aucie, wiec grzebanie w liczniku jest jak narazie mało realne. :/