Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z podświetleniem zegarów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od jakiegoś czasu (nie zawsze) pojawia się problem z podświetleniem zegarów prędkościomierza i obrotomierza. W trakcie jazdy co niektóre diody przerywają lub całkiem gasną i po jakimś czasie znów się zapalają. Trenował ktoś ten problem?

Opublikowano

Witam

Mam ten sam problem od jakiegoś czasu świruja lampki podświetlania moze jakś solucja na to ?

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Może coś styki nie łączą bo zauważyłem ze jak wpadne w wieksza dziure to gasną lub się zapalają

Opublikowano

Może coś styki nie łączą bo zauważyłem ze jak wpadne w wieksza dziure to gasną lub się

ja to próbowałem nawet specjalnie przez jakieś nierówności wywołać i zawsze świeciły... a wyłączają się nawet na prostej nawierzchni

Opublikowano
  • Autor

Na ta chwile wywieszam biala flage bo nie ogarniam tego. Tylko wyjecie licznika nas ratuje

Opublikowano

Ale gaśnie całe podświetlanie czy jakieś segmenty/fragmenty?

Może to być wina niedolutow na podswietlajacych diodach SMD.

Opublikowano

przerabiałem ostatnio ten temat miałem licznik w którym mrugało tylko podświetlenie temperatury silnika , raz mrugało raz świeciło , niestety sprawa nie jest taka łatwa bo okazuje się że winę za to ponoszą diody podświetlenia czyli te białe , dostają tzw zimnego lutu albo zaczyna się któraś kończyć - przepalać . W liczniku podświetlenie podzielone jest na obwody kilka obwodów jest , czyli jak jedna dioda zaczyna się przepalać albo dostaje zimnego lutu kilka diod też zaczyna gasnąc albo mrugać , może to być np. na prędkościomierzu lub obrotomierzu ( w tych dwóch przypadkach nie zaczyna mrugać lub gasnąć cały obwód tylko też jakaś jego część bo na prędkościomierzu i obrotomierzu jest po kilka diod natomiast na wskazaniu paliwa i temperatury są tylko po dwie diody , nie licząc oczywiście tych czerwonych co podświetlają wskazówki bo z nimi nie ma problemów ) albo na podświetleniu poziomu paliwa w moim przypadku było to na podświetleniu temperatury silnika . Co trzeba zrobić , spróbować przelutować diody które nie maja styku które mrugają po prostu na nowo podgrzewamy każdy lut od diod ewentualnie dodajemy nowej cyny , lub tak jak w moim przypadku było zaczęła się dioda przepalać czyli po przelutowaniu wszystkich styków diod podświetlenie wskazania temperatury zgasło wtedy należy odszukać przepalona albo przepalającą się diodę i ja wymienić na nową .

Opublikowano

przerabiałem ostatnio ten temat miałem licznik w którym mrugało tylko podświetlenie temperatury silnika , raz mrugało raz świeciło , niestety sprawa nie jest taka łatwa bo okazuje się że winę za to ponoszą diody podświetlenia czyli te białe , dostają tzw zimnego lutu albo zaczyna się któraś kończyć - przepalać . W liczniku podświetlenie podzielone jest na obwody kilka obwodów jest , czyli jak jedna dioda zaczyna się przepalać albo dostaje zimnego lutu kilka diod też zaczyna gasnąc albo mrugać , może to być np. na prędkościomierzu lub obrotomierzu ( w tych dwóch przypadkach nie zaczyna mrugać lub gasnąć cały obwód tylko też jakaś jego część bo na prędkościomierzu i obrotomierzu jest po kilka diod natomiast na wskazaniu paliwa i temperatury są tylko po dwie diody , nie licząc oczywiście tych czerwonych co podświetlają wskazówki bo z nimi nie ma problemów ) albo na podświetleniu poziomu paliwa w moim przypadku było to na podświetleniu temperatury silnika . Co trzeba zrobić , spróbować przelutować diody które nie maja styku które mrugają po prostu na nowo podgrzewamy każdy lut od diod ewentualnie dodajemy nowej cyny , lub tak jak w moim przypadku było zaczęła się dioda przepalać czyli po przelutowaniu wszystkich styków diod podświetlenie wskazania temperatury zgasło wtedy należy odszukać przepalona albo przepalającą się diodę i ja wymienić na nową .

pozostaje mi wyciągnąć licznik rozebrać i na nowo przelutować diody a wtedy albo będzie dobrze albo któraś padnie i będzie wiadomo na 100%

Opublikowano
  • Autor

poczekam az całkiem padnie i wtedy bede mial motywacje zeby licznik wyjac. Dzieki koledzy za pomoc.

Opublikowano

Jakby kolega nie mógł sobie poradzić to ja w Łodzi mogę służyć pomocą w temacie lutowania. :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

W moim aucie też okresowo gaśnie podświetlenie "kawałka" obrotomierza. Czy przelutowanie diód komuś pomogło czy tylko wymiana?

Jeżeli wymiana to jaki typ diody, aby kolor identyczny był z ori?

Pozdrawiam