Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kierownica ucieka w prawo po powrotnej zmianie felg/opon na zimowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Do dzisiaj bezprobemowo poruszałem się na alufelgach i oponach letnich 16". Nawrót zimy i prognozy na święta nakłoniły mnie do powrotnej zmiany na zimówki 15". Tym bardziej skoro mam je na osobnych stalówkach.

Po zamontowaniu stalówek z zimówkami samochód zaczął tańczyć po drodze. A konkretniej po puszczeniu kierownicy wykonuje ona 2 przeskoki w prawo, zatrzymuje się w tej pozycji i delikatnie szarpie prawo/lewo. W tym czasie nie podejmując żadnej rekacji można się znaleźć w prawym rowie przydrożnym gdyż auto ucieka w bok. Na tych stalówkach, tydzień temu przed zdemontowaniem ich, nie było żadnego problemu. Na letnich również. Teraz założyłem zimówki i taka niespodzianka. Dodam, że felgi były bezpiecznie odłożone w garażu oraz samochód nie przeszedł żadnego uderzenia/najazdu na dziury itd. Podczas jazdy/skrętów nie słychać zadnych stuków ani otarć. Szpilki dokręcone poprawnie.

Z racji, że rozpoczynają się święta, a więc mechanicy zajęci lub niedostępni zwracam się do Was o radę :)

Opublikowano

Czy koła założyłeś w te same miejsca? (Lewy przód, lewy tył, prawy prawy przód i prawy tył) Czy robiłeś zmianę z tyłu na przód? Problemem może być złe wyważenie któregoś z koła i rotacja powinna załatwić sprawę. Drugi pomysł: sprawdź czy nic Ci nie podeszło pod śrubę- kamyk czy inne badziewajstwo, jeśli wymieniałeś sam. I ostatnia propozycja- nie wiem jak w audi, ale w volvo miałem śrubę ustanawiającą na tarczy, i odpowiedni otwór w feldze. Złe złożenie powodowało że koło odstawało (śruba ustanawiająca wypychała felgę)

Opublikowano

Albo zamieniłeś koła miejscami względem poprzedniego zamontowania i na prawym przodzie masz bardziej zużytą oponę niz na lewej stronie, albo zeszło powietrze z przedniego prawego koła.

Opublikowano
  • Autor

Powietrze i czystość w porządku.

Ok, podmieniłem prawa-przód z prawa-tył i jest już ok. Widocznie ta, która "lepiej" funkcjonuje z tyłu jest niemało pokrzywiona. Trzeba rozglądnąć się za sprawną na następną zimę. Dzięki za odezwę :)

Edytowane przez darek2014

Opublikowano

Masz małą różnicę zbieżności przodu względem tyłu i na odwrót. Jak zrobisz z tysiąc kilometrów to kierownica wróciłaby do normalności, opony się ułożą. Przy dobrze ustawionej zbieżności można bez problemu zamieniać przód i tył miejscami z zachowaniem stron, dzięki temu zawsze masz tak samo zużyte opony i unikasz sytuacji typu przodu nie ma a tył całkiem dobry jeszcze.

Edytowane przez Jakoob

Opublikowano

Prawe przednie koło najszybciej się zużywa i jak się nie rotuje kół to tak się dzieje. Zużycie tego koła wynika z tego że drogi są pochylone na prawo i jeszcze dochodzi jazda blisko pobocza, gdzie jak wiadomo nawierzchnia jest w dużo gorszym stanie.