AdamsDH Opublikowano 16 Października 2008 Opublikowano 16 Października 2008 Witam, Zdobylem orginalne plyty CD z mapami blaupunkta do Navi Plusa z 1999 roku. Niestety po wsunieciu moja navi je czyta (nie slychac zeby sie krecila, jest tylko komunikat) i po chwili dostaje informacje, ze niestety nie mogl odczytac plyty. Po powrocie do radia na gorze ekranu mam napis defecte CD. Czy to oznacza ze czytnik uszkodzony czy moze, ze jedynie plyta nie jest czytelna? Mam dwie plyty z mapami, ktore wygladaja jak nowe ale niestety obu czytnik nie widzi. Czy to ktos mial podobny problem? Moze wystarczy czyszczenie lasera czy moze jednak jest to uszkodzenie bardziej powazne? Prosze o pomoc. Pozdrawiam
Tedan Opublikowano 16 Października 2008 Opublikowano 16 Października 2008 Adams czytałem na którymś poscie, że te plyty musza być nagrane z małymi predkościami, nie wiem jakie sa to oryginały może skopiowane z dużą predkością, ale spróbuj chwilę poczekać powinno wczytać. Najlepiej sprawdzić u kogoś kto ma navi plus. Ja mam inny problem, bo konsola nie chce przyjąć płyty.
AdamsDH Opublikowano 16 Października 2008 Autor Opublikowano 16 Października 2008 No tez czytalem o tym powolnym wypalaniu. Ja jednak mam plyty ori dolaczane do navi u szkopkow wiec powinny byc ok ale i tak bede sprawdzac. Moze na jakims spociku. Pozdrawiam
alvaro Opublikowano 16 Października 2008 Opublikowano 16 Października 2008 Wyczyść mechanicznie napęd jeśli nie pomoże to oznaczać będzie że masz padnięty napęd. Co do tej płyty rozumiem że to mapa nonDXowa tak ?
DAWIDBORI Opublikowano 16 Października 2008 Opublikowano 16 Października 2008 ja bym obstawial na padniety naped mam to samo w roboczym samochodzie:/ a w mojej a4 na szczescie dziala:D
AdamsDH Opublikowano 17 Października 2008 Autor Opublikowano 17 Października 2008 Kurde, poczyszcze i zobacze co bedzie. A taka naprawa to droga impreza? Plyty mam stare jak Swiat :-) ale chyba nonDXowe. Jak to poznac? Mam Navi Plus z 1999 roku i z tegoz roku rowniez dwie ori mapy Blaupunkta. Wlasnie dostalem maila od poprzedniego wlasciciela auta, w sprawie navi. Pisze mi, ze navi byla robiona w celu odblokowania TV aby dzialala w czasie jazdy i rowniez cos odblokowywal w navi i mowi, ze ten jego kumpel co tam majstrowal zapewnia, ze navi dzialala. To bylo jakis czas temu wiec mogla sie zabrudzic. Nie mam podstaw aby facetowi nie wierzyc bo bardzo uczciwie poinformowal mnie o stanie autka co sie potwierdzilo w 100% Wiec czyszcze i obadam sprawe. Pozdrawiam
DAWIDBORI Opublikowano 17 Października 2008 Opublikowano 17 Października 2008 jasne powodzenia najlepiej sprezonym powietrzem sciag gore i zobaczymy
AdamsDH Opublikowano 17 Października 2008 Autor Opublikowano 17 Października 2008 Mozesz podpowiedziec jak sciagnac gore? Myslisz o wymontowaniu calosci i potem dekla od gory ?
DAWIDBORI Opublikowano 17 Października 2008 Opublikowano 17 Października 2008 jasne innej rady nie ma:D
Tedan Opublikowano 17 Października 2008 Opublikowano 17 Października 2008 adams to moze napisz trochę dokładniej gdzie są te śruby,żeby wykręcić navi, bo tez muszę dojść do napędu, który nie wciąga plyt.
DAWIDBORI Opublikowano 17 Października 2008 Opublikowano 17 Października 2008 z tego co ja wiem potrzebne ci sa blaszki i wsadzasz je z gory z prawej i lewej zalezy jak masz ja przymocowana bo ja mam na srubach od góry:/ jakis paprok to robil
AdamsDH Opublikowano 20 Października 2008 Autor Opublikowano 20 Października 2008 Tedan, ja wslasnie nie wiem jak to zrobic (jeszcze) i dlatego pytam. Knige Sam naprawiam mam na kompie aktualnie poza miejscem zamieszkania wiec nie moge sie posilkowac :-) Pozdrawiam. Jak naprawie/wyczyszcze to postaram sie to opisac i "How to" [br]Dopisany: 20 Październik 2008, 09:28_________________________________________________A moze pomoglaby najpier plyta czyszczaca? Sa one cos w ogole warte? Pozdrawiam
alvaro Opublikowano 20 Października 2008 Opublikowano 20 Października 2008 Musiała by być to płyta z "autostartem" bo wszystkie płyty czyszczące działają na zasadzie wyboru ścieżki (np. 2 czy tam którejś i dopiero laser jest czyszczony) a przecież RNS-D nie ma opcji przełączania ścieżek bo nie odtwarza ona sama w sobie płyt audio, ale takowej płyty nie widziałem... Co do tego czy coś jest warta to zależy od stopnia zabrudzenia.
DAWIDBORI Opublikowano 20 Października 2008 Opublikowano 20 Października 2008 mi sie wydaje ze te plyty nic nie daja pare razy juz probowalem i nic wszystko bylo trzeba recznie:/ ale to moja uwaga
predki74 Opublikowano 22 Października 2008 Opublikowano 22 Października 2008 Witam może masz starą nawigację która nie czyta płyt dx.Płyty wypala się z prędkością x2 w clonie cd .
Tedan Opublikowano 25 Października 2008 Opublikowano 25 Października 2008 AdamsDH no i coś robiłes z tą navi? Bo ja zamówiłem klucze -wyjmaki (4 szt.) na allegro, wkłdasz je w szczeliny na górze nad przyciskami "Display" po lewej i i nad tym z chorągiewka po prawej i to samo na dole i wyciagasz- proste. Teraz próbuję wyciągnąć tą część z mechanizmem wciagania płyt, bo okazało się, że mam płytę w środku i teraz nie mogę jej wyjąć. chcę jeszcz przeczyścić laser ale nie wiem gdzie on jest. Napisz co Ty zrobiłeś. Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi