Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Kilka niepokojących problemów z silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, jestem nowym uzytkownikiem i tez niedawno zostalem posiadaczem Audi A4 B7 2.0TDI 8 zaworowy

niepokoi mnie kilka rzeczy i bardzo bylbym wdzieczny o pomoc

zaczne od szarpnięcia przy przyspieszeniu zdarza sie to przy obrotach w okolicach 1800-2200 nie zawsze szarpie ale za czesto.. ;]

prawdopodobnie na kazdym biegu przy pryzspieszeniu raz szarpnie do tego slychac wtedy takie odciecie a potem juz wraca do normalnosci

następna rzecz to rowniez jest przy przyspieszeniu niedawno wsluchalem sie w glos silnika i przy tym przyspieszeniu słychac tez na kazdym biegu od 1800 - 3000 na obrotach w tym czcasie slychac jakby takie ocieranie im dluzej ciagne na biegu tym dluzej to slychac nie jest to jednoglosny ciag tylko takie hm ''czsz.. czsz,, czsz....'' z takimi przerwami krotkimi dodam ze glos wychodzi chyba tam bardziej od strony kierowcy

kolejna rzecz to telepanie silniiema, nie zawsze ale czasami jak sie zatrzymam na jakichs swiatlach to czuc silnik po calym aucie jak nim rzuca i po jakims czasie ustaje...

robilem test na swiatlach, dodalem lekko gazu do 2 tys obrotow i trzymalem chwile to po puszczeniu gazu wtedy jest moment kiedy najbardziej sie odczuwa to telepanie jpo nie wiecej jak 10sec ustaje wydaje mi sie ze az z zewnatrz mozna by bylo to zauwazyc, zwykle pracuje normalnie tylko ma takie jakies glupie 'humorki' dodam tez ze jak zredukuje do nizszego biegu i bedzie mial te 1tys obrotow to dziwnie silnik pracuje ta chwile... a na postoju przy pracy silnika zawsze czuc posprzegle i galce od biegowdrgania wydaje mi sie ze troche zbyt odczuwalny jest silnik na postoju... podczas jazdy chodzi ladnie procz tego szarpniecia i odgłosu ocierania...

jeśli ktos jest w stanie cos poradzic to z góry wielkie dzieki

Opublikowano (edytowane)

O poszarpywaniu w okolicach 2000 obr/min. :

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/242914-szarpie-podczas-przyspieszania/

A tutaj o jednej z możliwych przyczyn telepania motorówką :

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/295429-bpw-telepanie-motorem-na-biegu-jalowym/

Obydwa tematy na pierwszej stronie, jeden podwieszony, żeby łatwo było znaleźć, ale cóż, poco szukać jak można mieć podane na tacy :decayed::hi:

Edytowane przez piotrsob1
Opublikowano

ok ;] podziekował

mam jeszce takie pytanie co do talepania u mnie motorem, nie znam sie na mechanice auta ale niepokoi mnie spalanie, glownie na biegu jałowym, otóz w trasie autko mi spala 6-7l/ 100km a po miescie spala mi 10- 13 to jest normalne? jak stoje na swiatlach na luzie to komputer pokazuje mi spalanie czasami po 40l/20... roznie najczesciej to chyba 12l nie rozumiem czemu moze ta nierowna praca silnika na postoju wlasnie jest przyczyna tego spalania?

by;llbym wdzieczny gdyby ktos mi to wytlumaczył i cos doradzil