Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Harman tył z wyjścia pre out

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam nie ori radio w mojej B6 (Pioneer deh 4000), do którego mam podpiete nie ori głośniki. Nie dawno dostałem orginalny subwoofer do a4 kombi, podpiołem go do wyjścia pre out w radiu (2V) ale subwoofer gra bardzo cicho, czuć ze membrana lekko drga, ale bass z głosników z przodu jest głosnieszy. kostka do głosnika jest dobrze zrobiona (jest wzbudzenie (remote control z radia) jest zasilanie itd. Czy jest opcja , ze ten sygnał z pre out jest w innym standardzie napięciowym niz pracuje harman? Ma ktos pomysł jak to rozwiązać? nie chcę przerabiac całej instalacji by przepinac tył pod wzmacniacz w subwooferze.

prosze o pomoc

Opublikowano

Gdzieś mi się obiło ori Harman potrzebuje 4[V].

A jak masz orygialny wzmacniacz Harmana, to nie lepiej puścić ci po prostu sygnał, ten sam co idzie na głośniki z tyłu? Nie będzie wtedy oddzielnego sterowania podbiciem basu, ale głośnik powinien lepiej grać. Tak masz w oryginale:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/288411-podlaczenia-innego-wzmacniacza-pod-oryg-kostke-w-bagazniku/#entry4389322- tutaj masz rozpiskę pinów.

Zrób tak jak tam, jedyne czego nie podpinaj to tylnych głośników (piny 17,18, 20, 21) bo rozumiem że teraz są zasialne z radyjka.

Edytowane przez premiero

Opublikowano
  • Autor

Tak mam zrobione, że w kostce do wzmaka harmana mam tylko podpięty subwoofer, ale do wyjści a głośnikowego radia się nie podepne bo nie chcę spalić końcówki ( równoległe podpiecie dwóch rezystancji daje trzecią mniejszą od nich jako zastępcza) więc wole uniknąć spalenia wyjścia radiu i dla tego kombinuje z pre outem, jeśli to jest 4V sygnał, to wystarczy prosy wzmacniać napięciowy o wzmocnieniu dwa razy i powinna być ok. Teraz mam tak, ze wszytskie 4 głosniki sa podłaczone do radia w kostce iso ( dwa przód dwa tył)

Edytowane przez troudyl

Opublikowano

Muszę sprawdzić jak mam dokładnie u siebie to zrobione, bo też mam nieoryginalne radyjko (JVC KW-NT1). Tylko ktoś to tak zrobił, że tylko przednie głośniki napędza radio, a tył idzie dalej z Harmana (nomen omen bzdura, bo wzmacniacz w radiu jest dużo lepszy i korektor ładnie pomaga w uzyskaniu pożądanej barwy dźwięku).

Zamierzam zrobić taką samą instalację jak masz ty czyli przód + tył z radia, a sub z Harmana. Kilka dni temu zakupiłem zwykłą oryginalną tubę w boczek i na krótko spiąłem ją z pinami 14 i 15 i łupało dobrze, aż się zdziwiłem (czyli była konfiguracja radio na przód, a tył + sub z Harmana).

Odnośnie Twojego problemu, na 22 stronie instrukcji od Twojego radia:

Subwoofer.png

Czy opcja boosting the bass po aktywacji wyjścia subwoofera nie rozwiązuje Twojego problemu?

Edytowane przez premiero

Opublikowano
  • Autor

Robiłem, ale teraz jestem poza domem więc nie powtórzę by sprawdzić, problem polega na tym, ze ja na wyjściu mam max 2V a tuba na harmana potrzebuje 4V więc sygnał jest o połowe cichszy ( tak mi się wydaje), ty spiąłeś na krótko pre out z głosnikiem tuby? (tak nie sprawdzałem) może twoje radio na wyjściu ma 4V na pre out?

Opublikowano

Nie zrozumiałeś, na razie mam tak jak w oryginale, czyli przód zasila radio, a tył + sub Harman. Dopiero będę ciągnął kable od radia do tylnych głośników i byc może stanę przed takim samym problemem jak ty, bo w moim KW NT-1 jest też wyjście dedykowane do subwoofera i fajnie by było mieć niezależną regulację podbicia basu, ale z tego co sprawdziłem na wyjściu daje 2,5 [V] i może być podobnie jak u Ciebie.

Zerknij też >>TUTAJ <<

Edytowane przez premiero

Opublikowano
  • Autor

Ten opis to widze jest level wyżej, bo u nich już gra coś :) najpierw chcę to sprzegnąć by dobrze grało

Edytowane przez troudyl

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Harman pracuje na 4V.....

tez tak probowalem zrobic, zeby go zasilic z sub out i lipa... skończyło sie tymczasowo na High-Low level convereter, czyli zasilam harmana wyjsciem z glośników tył nieorginalnego radia, dalej na konwerter regulowany ktory zamienia sygnal na low (2-4V - jest regulacja) i idzie to do harmana a potem z powrotem na tylne glosniki i suba ori ...

działa dobrze :) sub gra głosno