Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Odpowietrznik zbiornika paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :)

Od pewnego czasu świeci mi się kontrolka silnika z błędem

1 Fehler

Fehlercode: 17834

Tankentlüftungsventil

Unterberechnung im Stromkreis.

Auto jeździ normalnie raz na jakiś czas błąd wyskoczy i zaraz za kilka godzin znika.

Mechanik powiedział ze trzeba całą instalacje sprawdzić bo gdzieś leży problem elektryczny :/

Drugi mechanik że trzeba wymienić cały zbiornik paliwa bo odpowietrznik paliwa jest wbudowany razem z zbiornikiem... cena 900€

Może ktoś miał podobny problem i znalazł rozwiązanie?

Opublikowano

Zbiornik paliwa che wymieniać niezły koleś :)

ten błąd który wkleiłeś to błąd zaworu N 80 zwór elektromagnetyczny zbiornika z filtrem węgla aktywnego czy jakoś tak się to nazywa i mieści się z prawej strony w komorze silnika w okolicy zakola

Opublikowano (edytowane)

ten błąd który wkleiłeś to błąd zaworu N 80 zwór elektromagnetyczny zbiornika z filtrem węgla aktywnego czy jakoś tak się to nazywa i mieści się z prawej strony w komorze silnika w okolicy zakola

system zwany evap. da się to usunąć, ale jak to nie wiem bo założyłem temat na forum i nikt mi nie potrafił wyjaśnić(tylko że w b5). u mnie zawór jest na filtrze powietrza, koszt 150zł, wymienić możesz na parkingu pod blokiem, nie ma żadnej filozofii a na pewno nie trzeba baku wymieniać..k**wa magicy, więcej nie jeździj do tych mechaników bo to jakieś janusze łase na kasę.

ps. do b5 zawór ma taki numer: bosch- 0280142300. do ciebie powinien być taki sam.

Edytowane przez robitl
Opublikowano

Tak jeśli zawór jest walnięty to tak jak wyżej wymienisz go nawet na ulicy bez większego problemu. Może wtyczka po prostu nie łączy lub zaśniedziały styki zajrzyj tam i sprawdź a jak masz Vaga to możesz wywołać procedure testowa i uruchomić go z kompa wtedy będziesz wiedział więcej

Opublikowano

a jak masz Vaga to możesz wywołać procedure testowa i uruchomić go z kompa wtedy będziesz wiedział więcej

a jak to zrobić? bo u mnie błędów nie wyrzuca ale jakoś za bardzo ciągnie powietrze tą rurką co idzie pod autem od strony pasażera, jakby się evap zawieszał i cały czas cykał.

Opublikowano (edytowane)

Zbiornik paliwa che wymieniać niezły koleś :)

Jakbym mógł dostać jakieś foto gdzie on się znajduje , jak wygląda i jakieś bliższe info nr części, wskazówki jak wymienić itd . Byłbym bardzo wdzięczny :)

No niestety jeśli chodzi o sposoby napraw to np : zerwana linka podnośnika szyby pasażera, teoretycznie linka do wymiany ale w praktyce to cały mechanizm do wymiany.

Vaga niestety nie mam..

Edytowane przez ROBUŚ24
Opublikowano

Jeśli chodzi o diagnostykę zaworu to wkleję linka do innego forum gdzie jest to dośc dobrze opisane od postu #4

http://forum.vw-passat.pl/threads/5614-Zaw%C3%B3r-elektromagnetyczny-zbiornika-w%C4%99gla-aktywnego-N80

jeśli chodzi o to jak wygląda to coś może być coś takiego

http://allegro.pl/zawor-odpowietrzania-baku-audi-a3-a4-b5-a6-c5-i5199449013.html

Musisz poszukać bo u Ciebie może być trochę w innym miejscu ale w okolicach prawego zakola i obudowy filtra powietrza

dsc01948.jpg

Opublikowano (edytowane)

OK

znalazłem takie zawory : http://www.autoteiledirekt.de/automarke/ersatzteile-audi/a4-8e2-b6/15754/10352/ventile.html jakby mógł ktoś doradzić który by był lepszy ??? różnica w cenie 10 eur tylko czym one właściwie się różnią ? i czy właściwa część ? potrzebuje Vaga do jakiś ustawień tego po montażu ? a tak żeby nie zakładać nowego tematu gdzie u mnie jest filtr paliwa? i co ile się go zmienia ?

Edytowane przez ROBUŚ24