Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

AWX Wymiana skrzyni z 5 na 6 biegową

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy chcę u siebie wymienić skrzynie biegów na sześciobiegową. Myślałem o skrzyni która ma oznaczenie HCK, co muszę jeszcze kupić oprócz dwumasy i sprzęgła? Czy wybierak biegów również trzeba wymienić? Pytania kieruje do osób które już przerabiały ten temat.

Opublikowano

Wybierak lub same cięgna od skrzyni HCK/HCF, łapę/poduszkę skrzyni od HCK/HCF, "pierścień" dystansowy między silnik i skrzynie(bo w 5bieg tego nie ma - 99% jeśli ktoś może potwierdzić), rozrusznik chyba też jest inny dla skrzyń 6 bieg. Przerobić należy też wiązke od czujnika biegu wstecznego - przedłużyć o 10-15 cm.

Opublikowano
  • Autor

Widzę, że trochę zabawy jest, czekam aż ktoś się wypowie co robił u siebie. C4NC3R a jeśli założę skrzynie inną 6 biegową tez będę musiał to wszystko robić co opisałeś. Wiadomo HCK ma długie przełożenia i pochodzi z 170 konnego silnika, może mieć inne wymagania.

Ciekawy wątek znalazłem na forum passata

http://forum.vw-passat.pl/threads/89966-Wymiana-skrzyni-z-5-na-6-biegow%C4%85-sprz%C4%99g%C5%82o-240mm-(Opis)

Opublikowano

Miałem u siebie skrzynie 6 bieg GBA ale się wysrała, założyłem HCK i musiałem wymienić wybierak(same cięgna bo mają inny kształt), poduszkę bo jest niższa oraz przedłużyć wiązkę do czujnika bo jest w innym miejscu. Także z 6bieg na HCK jest prawie że P&P.

U Ciebie dodatkowo dochodzi komplet sprzęgło, bo w AWX jest 228, w AVF 240(najlepiej też szukaj komplet od 2.0 170 KM (BRD) - też mam taki komplet założony). Nie jestem powien tego dystansu między skrzynią a silnikem - na 99% nie ma tego w AWX i 5 bieg...

Gdy znajdujemy skrzynie należy upomnieć się o blachę (dystans ) który jest między skrzynią a silnikiem o grubości około 5mm.

Czyli musisz sie też zaopatrzyć w ten dystans

Edytowane przez C4NC3R

Opublikowano
  • Autor

Właśnie szukam kompletu od BRD, tylko najbardziej obawiam się dwumasy w jakim stanie będzie, a w tych silnikach szybko się wysypywała

Opublikowano

We wszystkich jest taka sama...

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

pierścień dystansowy musisz kupić na 100%,rozrusznik,łapa skrzyni z poduchą chociaż poducha powinna pasować twoja,przewód hamulcowy od wysprzęgnika może być cieńszy niż hck u mnie tak było po zmianie z GBA,więc zostawiłem stary wysprzęgnik ,nie wiem czy z 5 do 6 podejdzie,czujnik wstecznego też może być inny,u mnie musiałem zmienić 2 śruby mocujące silnik do skrzyni bo były za krótkie też musisz się z tym liczyć tym bardziej ,że dojdzie dystans,część będziesz mógł zamienić miejscami ,reszta jak wyżej kolega napisał,masz 2003r więc impulsatora nie ma

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za zainteresowanie tematem, praktycznie już wszystko wiem co potrzebuje do wymiany. Jakie numery powinien mieć dwumas i sprzęgło do skrzyni HCK? Rozrusznika i łapy też bym potrzebował oznaczenia.

greg2505 ja mam 2001 a nie 2003 rok

Opublikowano

Sorry musiałem zerknąć na auto Kryspina, więc dochodzi kombinacja z licznikiem

Opublikowano

To przed 2002 zczytuje prędkość z impulsatora?

Chyba jest miejsce w skrzyni na impulsator czy się mylę? Bo jak nie to rzeźba w Xuj po 2002r prędkość zczytywana jest z czujnika ABS...

Ja chyba nie mam wszystkich śrub przykręconych, te co pasowały to poszły a te co nie to nie....

Dwumas do wszystkich 1.9 i 2.0 na PD jest takim sam, ale jak będziesz zamawiał to możesz powiedzieć że do 2.0 TDI 170 KM (kod silnika BRD) - ja tak zamawiałem

Opublikowano

To przed 2002 zczytuje prędkość z impulsatora?

Chyba jest miejsce w skrzyni na impulsator czy się mylę? Bo jak nie to rzeźba w Xuj po 2002r prędkość zczytywana jest z czujnika ABS...

Ja chyba nie mam wszystkich śrub przykręconych, te co pasowały to poszły a te co nie to nie....

Dwumas do wszystkich 1.9 i 2.0 na PD jest takim sam, ale jak będziesz zamawiał to możesz powiedzieć że do 2.0 TDI 170 KM (kod silnika BRD) - ja tak zamawiałem

tak zczytuje z impulsatora ,ale chłopaki na forum ogarniają temat żeby zczytywał z abs-u,tylko nie wiem czy nie trzeba zmieniać licznika ,od brd mocniejsze i przy zmianie softu więcej wytrzyma

Opublikowano
  • Autor

Widzę że sporo części trzeba zebrać, jak coś ruszy u mnie w temacie to dam znać. Jak zrobić żeby prędkość była zczytywana z abs? Licznika nie mam zamiaru wymieniać, mam oryginalny kolorowy fis.

• 6 lat później...
Opublikowano

@C4NC3R@greg2505@roberto333

Panowie, widzę że wątek urwał się parę lat temu.

Mam podobny przypadek: A4 B6 AWX jesień 2002.

Skrzynia piątka nadaje się do remontu (z taką kupiłem), sprzęgło też ma swoje lata. Myślę o tym, żeby skorzystać z okazji i zamontować szóstkę.

Wolę najpierw zapytać na forum, niż wpuścić mechanika w ciemny las i zastawić Mu stanowisko na dwa tygodnie.

Jeśli ktoś z forum chciałby pomóc i ukierunkować mnie co nieco, chętnie odwdzięczę się zacnym trunkiem.

Mam kilka pytań:

- Typ dystansu pomiędzy skrzynią a silnikiem (czego szukać, jaki ma symbol)?

- Jakiego wybieraka szukać - od skrzyni HCK czy innego?

- Jaki rozrusznik powinienem kupić - od którego silnika?

- Co z potencjalnym imlupsatorem i zliczaniem obrotów?

- Czy HCK to całe oznaczenie skrzyni... może są jakieś warianty? Widzę, że takie skrzynie są często wyrywane z Audi A6 C6. Trochę to waży i szkoda byłoby zostać z klocem na palecie...

- Co z łapami skrzyni, poduszkami?

- Jak wygląda temat z obrotami na minutę przy skrzyni HCK: można liczyć na 2500RPM przy 150/h?

Edytowane przez speed_maniac

Opublikowano

Tu masz opisane wszystko

Opublikowano

@greg2505

Dzięki za świetny link. Przeczytam całość.