Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z hamulecem tył

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dziś rano jadąc do domu zauważyłem , że moja Mazda 6 ma duże opory toczenia na luzie, coś ją hamowało. Znalazłem najbliższy parking i spostrzegłem na dym przepalonych klocków hamulcowych z prawego tylnego koła. Tarcza oczywiście była bardzo gorąca . Podniosłem tył do góry, naciskałem trochę nożny hamulec, ręczny też góra dół i koło zaczęło się normalnie obracać. Poczekałem z 20 minut aż tarcza się wychłodzi i dojechałem do domu. Pod domem tarcza z tego koła nie była już gorąca. W drodze powrotnej znów taka sama sytuacja, musiałem przerwać podróż i rozruszać hamulec .

Odkręciłem koło i zdziwiło mnie, że tarcza nie siedzi sztywno tylko po wyjęciu koła można nią poruszać tak jak na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=VtsZtlefb6s&feature=youtu.be

Czy tarczą unieruchamia tylko dokręcona felga czy bez koła powinna siedzieć sztywno ?

Opublikowano

W audi tarcza może latać luźno producent nie zastosował dodatkowych mocowań tarcz oprócz dokręcenia przez śruby koła. Ale nie wiem jak jest w Mazdzie 6

Opublikowano
  • Autor

Właśnie zdziwiło mnie to ponieważ odkręciłem koło z drugiej strony i tam tarcza siedziała sztywno i w odróżnieniu od tej tarczy z prawego koła miała w jednym z dwóch stożkowych otworów taką niby śrubę na krzyżak.

Podobno w Mazdzie 6 też producent nie zastosował dodatkowych mocowań tarczy. W takim razie zapytam po co są te trzy dodatkowe otwory zaznaczone strzałkami na zdjęciu ( w tym jeden otwór nagwintowany) w centralnej części tarczy (nie chodzi mi o pięć otworów na śruby wchodzące w felgi ) ?
7429286100_1430166257_thumb.jpg
5399183800_1430166636_thumb.jpg

Edytowane przez YATES

Opublikowano

Dwa wyglądają jak otwory na śruby ale być może ta tarcza była montowana także w innych samochodach w których sie własnie stosowało śruby mocujące tarcze

Opublikowano
  • Autor

Ten otwór z gwintem jest do wyjmowania zapieczonych tarcz za pomocą wkęcania śruby

Opublikowano

A które są z gwintem?? Pracowałem w BREMBO i takowych nie było az jestem ciekaw :D

Opublikowano

Zwykle sa to tylne tarczo-bębny w azjatyckich autach.