Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie można wbić 2 i 1 biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam klubowiczów ;-)

Pacjent brd avant quattro 6 manual. Od pewnego czasu pojawia sie problem podczas jazdy i probie zmiany biegu z 3 na 2 nie mozna go wbic jakby cos blokowalo w tym czasie próba wbicia 1 również jakby blokowalo a reszta biegów wchodzi na dotyk i po chwili udaje sie wbić 1 i jechać normalnie.

Dziwne jest to iż przejezdze 2 tygodnie normalnie i nic zapominam o sprawie a jednego ze dwa razy sie zdarzy co denerwuje i irytuje bo nic nie mozna przez chwile z tym zrobić. Sprzeglo zawsze wciskane do końca.

Ktos cos poradzi?

Opublikowano

dwumasa pewnie.

jeden z objawów to ciężko wchodzące biegi.

Opublikowano
  • Autor

Można to jakos samemu sprawdzić czy to napewno dwumass?

Opublikowano

synchronizatory a nie dwumas

Opublikowano
  • Autor

Ciężko i jak kosztowna może byc naprawa tego?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Przerażające jest to, że na tym forum każdy za jakąkolwiek usterkę w aucie obwinia dwumas... Przeczytałem kilkanascie tematów, ludzie mieli problemy totalnie nie związane ze sprzęgłem, a odpowiedzi niejednokrotnie brzmiały: DWUMAS...
Przechodząc do sedna, w tym przypadku koło dwumasowe nie ma zupełnie żadnego znaczenia jeśli chodzi o wbijanie biegów. Problem można spróbować rozwiązać od najtańszych opcji, czyli po 1 sprawdzić ustawienie cięgieł lewarka oraz samych przegubów przy wybierakach czy nie mają nadmiernych luzów przez co biegi nie są precyzyjnie wbijane, kolejny krok to wymiana oleju w skrzyni. Jeśli nic nie pomoże to niestety umarły synchronizatory i pozostaje demontaż skrzyni, regeneracja lub wymiana na inną,

Opublikowano

dokładnie miałem to samo w zwykłej skrzyni 5 biegów, jedynka to wskakiwała jak by ktoś ją młotkiem wrzucał i czuć było wyraźną blokadę - po rozłożeniu skrzyni okazało się że synchronizatory miałem zniszczone, kupiłem całą skrzynię i jest ok,