Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Wskaźnik temperatury silnika chyba wariuje, o co chodzi ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem, odpalam rano auto i jade do pracy, w czasie jazdy po prostej bez zatrzymywanek (około 40 minut) temperatura na wskaźniku stoi na około 70 stopniach, czy to jest normalne czy nie powinien wskaźnik stac na 90?

Czasem z kolei jak wylacze auto, pojde do sklepu (po przejechaniu tego samego dystansu), po chwili uruchomię go poniownie i wtedy stoi na 90 stopniach, jak z kolei jade dalej to znow opada, moje pytanie brzmi czy podczas jazdy silnik moze zostć schłodzony do tych 65-70 stopni a jak stoje to temperatura no nie wiem wzrasta i dla tego po niedługiej przerwie mam znów 90 stopni czy mam walniety czujnik czy to coś innego.

Nie pamiętam aby w lecie temperatura była niżej niż 90 stopni, zawsze było na 90 i koniec a od niedawna zwróciłem uwagę że nie zawsze wskazówka jest w pionie.

Czy możecie mi cos doradzić?

Opublikowano

jak przedmowca, termostat do wymiany

Opublikowano

masz termostat do wymiany na 100%,mialem te same obiawy.to ze po chwilowym postoju masz na zegarach 90 to tylko znaczy ze czujnik zyje i ma sie dobrze bo po wylaczeniu silnika temperatura wzrasta z powodu braku obiegu plynu chlodniczego ale po przejechaniu kilku kilometrow znow spada na te 70-80 wiec nie czekaj tylko znieniaj na nowy. :wink4:

Opublikowano

witam. z tym termostatem to tak nie za koniecznie. miałem identyczne objawy. wymieniłem termostat z nadzieją że to pomoże i jakież było moje zdziwienie gdy po wymianie bylo dokładnie to samo. opisywałem to w swoim wątku ale po uzyskaniu odpowiedzi mod usunął. jak poradził mi wihajster może to również być czujnik G62 do wymiany. jutro lub pojutrze będę u siebie wymieniał to będę wiedział czy to to. a jeszcze dodam że jak termostat do wymiany to najlepiej ori z aso. koszt nie jest duży, u mnie kosztował 98zł.

Opublikowano

a jeszcze dodam że jak termostat do wymiany to najlepiej ori z aso. koszt nie jest duży, u mnie kosztował 98zł.

mozesz uzasadnic?? Ja kupilem okolo 2 lata temu termostat wahlera, bodajze placilem wtedy okolo 30zl i do dzis sie spisuje.

Opublikowano

bo większoś zamienników nie koniecznie trzyma odpowiednią temp. poza tym o ile się nie mylę to wahler produkuje dla audi termostaty. tyleże np. u mnie w mieście nie mogłem go dostac

Opublikowano
  • Autor

Ok, dziekuej za info, czyli stawiacie na termostat?

Czy można to w jakis jednoznaczy sposób określić czy to termostat czy czujnik aby nie wywalac kasy na sprawna część :)[br]Dopisany: 22 Październik 2008, 11:08_________________________________________________Właśnie dzwoniłem do ASO i za termostat + wymiana + płyn zawołali 225zł więc jeśli to termostat i wymiana pomoże to chyba nie jest źle.

Gorzej jeśli tak jak pisze kolega tony84 to nie termo a czujnik G62......

Opublikowano

Właśnie dzwoniłem do ASO i za termostat + wymiana + płyn zawołali 225zł więc jeśli to termostat i wymiana pomoże to chyba nie jest źle.

Jak masz kanal to sam go wymien, bardzo prosta sprawa, spuscisz plyn, jak byl jakis czas temu wymieniany to wlej ten sam, a jak nie to kup dynagela. Duzo taniej wyjdzie

Opublikowano
  • Autor

Nie mam dojścia do kanału, płyn nie wymieniałm od kupna więc bede lał nowy. Jaki polecasz? Petrygo ?

Opublikowano

Dynagel fioletowy lej, nowa seria

Opublikowano
  • Autor

Ile litrów płynu wchodzi do układu chłodniczego ?? 5L styka???

Opublikowano

prawie cale 5L

Opublikowano

Witam!

Mam problem, odpalam rano auto i jade do pracy, w czasie jazdy po prostej bez zatrzymywanek (około 40 minut) temperatura na wskaźniku stoi na około 70 stopniach, czy to jest normalne czy nie powinien wskaźnik stac na 90?

Czasem z kolei jak wylacze auto, pojde do sklepu (po przejechaniu tego samego dystansu), po chwili uruchomię go poniownie i wtedy stoi na 90 stopniach, jak z kolei jade dalej to znow opada, moje pytanie brzmi czy podczas jazdy silnik moze zostć schłodzony do tych 65-70 stopni a jak stoje to temperatura no nie wiem wzrasta i dla tego po niedługiej przerwie mam znów 90 stopni czy mam walniety czujnik czy to coś innego.

Nie pamiętam aby w lecie temperatura była niżej niż 90 stopni, zawsze było na 90 i koniec a od niedawna zwróciłem uwagę że nie zawsze wskazówka jest w pionie.

Czy możecie mi cos doradzić?

Mam ten sam problem wymieniłem czujnik temp. i nic albo mechanik wsadził nieodpowiedni(złe parametry) albo jest inna przyczyna (moze własnie termostat)

Oprucz tego wachania na wskazniku jakos mi lekko drży ten silnik podczas jazdy-u Ciebie tez tak jest?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Bede wymianieł termostat w piątek, bo jednak sądze, że to jego wina, wskażnik się rusza więc musi być sprawny.

Jade do pracy temperatura na wskazniku 70, stane na światłąch lub w korku zaraz 90.

Sądze, że mam otwarty duży obieg i trzeba termo wymienić.

Piszesz, że drży silnik podczas jazdy? u mnie nie drży.

Opublikowano

mialem ten sam problem rok temu co ty. wskaznik wariowal. identycznie jak u ciebie. rok temu wymienilem czujnik bo wskaznik raz pokazywal 90 raz opadal w sekunde do min. zapalalem za chwile i stal na 90 mimo ze przy gaszeniu sekunde temu byl na 70. wymienilem i ok.

http://www.a4-klub.pl/smf/b5_adr_i_adp_termostat-t4411.135.html

przyszla zima. w miescie ok - wskazowka na 90. na trasie niestety przy wiekszych predkosciach schodzila do 80 nawet. dzisiaj wymienilem termostat. sporo szukalem na temat termostatow na necie. otoz firmy takie jak Stahlter i Wernet to szajs. jedynie sluszny wybór to ori za 80 w ASO lub Wahler niemiecki. ja dostalem Wahlera za 46 na necie od goscia "danielloss". "skodexauto" nie mial do ADR. Za Wahlera w sklepie chcieli 70 PLN. teraz nie dosc ze temp rosnie w duzo szybszym tempie do 90, to trzyma non stop 90 niezaleznie od warunkow. i tak ma być

Opublikowano
  • Autor

Spoko dzieki za info, w piątek jestem juz umówiony w ASO na ori. Koszt 92zł więc trzymamy się w normie.

jak wymienie to napisze czy pomogło, sam jestem bardzo ciekaw :naughty:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

ja mam bardzo podobny problem, wymienilem termostat i jest dalej to samo, podpowiadaja mi ze moze jeszcze czujnik temp. cieczy, ALE u mnie jak odpalam samochod nawet na zimnym silniku to caly czas chodzi mi wiatrak przy chlodnicy! o co to chodzi? tak nie powinno raczej byc?! moze jakis inny czujnik sie zwalił albno cos sie zacielo? no nie wiem juz gdzie mam szukac

Opublikowano

U mnie tez chodzi wentylator ale to juz chyba tak musi byc???

Opublikowano

tak ma byc. wazne aby przed odpalniem silnika (na zimnym) wiatrak dal sie obracac swobodnie reka. a wiskoza i tak bedzie go napedzac. jak sie motor rozgrzeje bedzie sie krecil szybciej. po zgaszeniu silnika (na goracym) wiatrak nie powinien dac sie obrocic. ot co

Opublikowano

WITAM- mam nieco zbliżony broblem: a mianowicie- temp. z klimatronica pokazuje 70 st. to wskaznik dopiero ledwie drgnął a jest od 60 st. ale obydwa zatrzymują sie na 90 (tylko ze ten z klimy szybciej) i zaden wiecej nie pokazuje, o co chodzi????

miałem poprzednio TDI i tam idealnie się pokrywało