Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ubezpiecznie w leasingu - prosba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie, przymierzamy sie za jakis czas do zkaupu auta w leasingu operacyjnym. Koszt okolo 80000 brutto. Firma leasingowa nakazuje nam ubezpieczyc auto od kwoty netto, a nie brutto (najlepiej PZU). Jestesmy VAT'owcami co sie dziej w momencie szkody. Kasuje/kradna nam auto i musze zaplacic VAT? Nie mozna tego jakos ominac bo roznica w cenie polisy od kwoty netto czy brutto jest smieszna, a ja bede musial pokrywac za kazdym razem VAT takze przy kazdej naprawie nie objetej gwarancja. Wiem, ze wtedy mniej zaplace skarbowce, ale jednak nie chcialbym ich kredytowac. Od samochodu odliczamy 50% VATu bo bedzie sluzbowo/prywatny. Dziwna sprawa, bo jak mi np TU udowodni, ze nalezy mi sie odszkodowanke bez VAT?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Możesz ubezpieczyć netto + 50% VAT- niektóre towarzystwa dopuszczają taką opcję.

Opublikowano

jak masz ubezpieczenie od kwoty netto to TU nic ci nie udowadnia, poprostu wypłacają kwotę netto a ty musisz dopłacasz VAT i dostajesz na to f-rę którą w całości (w twoim przypadku w 50%) rozliczasz jako VAT. U mnie w firmie mamy auto z pekao leasing i obecnie przedłużaliśmy ubezpieczenie na kolejny rok i bank przysłał nam propozycję ubezpieczenie z 3 firm w trzech wariantach: netto, netto + 50%VAT, brutto. W naszym przypadku wybraliśmy drugą opcję (netto+50%VAT) bo samochód też używany jest w celach prywatnych. Jak będziesz wybierał leasingodawcę to warto zapoznać się z ich cennikiem "usług dodatkowych", my tego nie zrobiliśmy i np. ostatnio za mandat za parkowanie w strefie płatnego parkowania dostaliśmy rachunek 50zł od miasta + bank za "udzielenie informacji o użytkowniku auta" zainkasował 70zł netto. Podobna sprawa ma się z ubezpieczeniem, leasingodawca ma swoją "pulę" ubezpieczycieli" u których możesz zawrzeć umowę ubezpieczenia, jak chcieliśmy przejść do innego ubezpieczyciela to za taką zgodę od banku musielibyśmy zapłacić 150zł netto, a różnica w składce wynosiła 130zł, więc znowu lipa :(

Jeśli chodzi o leasingodawcę to nie polecam pekao leasing bo doją jak mogą, my się na nich zdecydowaliśmy po namowach naszego opiekuna (mamy u nich konto firmowe) i teraz tego żałujemy. Jedyny plus dla pekao, że dali nam leasing 102%

Edytowane przez Lukasz_mk2