Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

P2563 - potrzebna wasza pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, nie mam więcej pomysłów więc proszę was o pomoc.

Ciągle mam błąd P2563 - czujnik położenia nastawnika ciśnienia doładowania - brak sygnału.

Wymieniłem:

- turbinę na nową (od wersji 170 KM) , błąd jest nadal, taki sam jak na starej turbinie (140 KM)

- "gruszkę" - aktuator, zawór podciśnienia turbiny z elektroniką, część nowa, oryginalna, Nr części SMK306018; oczywiście zrobiona adaptacja, błąd jest nadal

- zawór ciśnienia turbiny / konwerter. Nr części 8K0906627

- elektryk sprawdził wiązkę turbiny, bez zastrzeżeń

Co jeszcze mogę sprawdzić?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Udało się ustalić przyczynę, mam to samo z A3 juź zabrakło pomysłów, dzięki za kaźdą podpowiedź

Opublikowano

Czy problem nie pojawia się tylko bezpośrednio po wciśnięciu pedału hamulca po do hamowaniu np przed światłami? Pytam bo mieliśmy podobny problem i wymiana gruchy nic nie dala. Problem wynikał z odbierania podciśnienia przez serwo hamulca z siłowników przy turbo. Rozłożenie wezy podciśnienia i ponowny montaż wyeliminował problem. Wiem ze malo konkretna informacja ale tak wyglądała "naprawa" . Warto zapsikac Kontakt sprayem wtyczki od czujników związanych z podciśnieniem.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam ten sam problem/ błąd przejrzałem dziś wężyki od podciśnienia i jeden był uszkodzony wymieniłem na trochę inny (średnica ta sama), podmieniłem czujnik zawór ciśnienia turbiny / konwerter 8K0906627. przy okazji spryskałem kostki Contactem
Niestety błąd dalej wyskakuje tylko że teraz dopiero jak silnik nagrzeje się do ok 85/90 stopni (wcześniej wyskakiwał chwile po odpaleniu)
Dodatkowo miga kontrolka świec żarowych +świeci się check engine
Czasem w czasie jazdy błąd sam ginie (kontrolka świec przestaje migać ale tylko na chwile)
Macie jakieś pomysły ?

EDIT: pomyłka temp silnika nie ma wpływu na częstotliwość wyskakiwania błędu, wyskakuje kiedy ma na to ochotę

EDIT 2:

Usterka naprawiona przyczyny były dwie:

- w filtrze pow znajduje się taka klapka połączona z podciśnieniem i czujnikiem i ona zacinała się

-gruszka turbiny była uszkodzona tzn. ktoś wczesniej przy niej majstrował i "blaszka była wygięta" (nie znam szczegółów słowa mojego mechanika)

Edytowane przez robertps

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Ja swój problem rozwiązałem i chciałem się z wami podzielić zdobytą wiedzą.

Jeśli ktoś z was będzie miał taki problem, sprawdzi wszystkie przewody ciśnieniowe, zaworki zwrotne, instalację, wymieni "gruszkę" a błąd nadal będzie się pojawiał to koniecznie trzeba sprawdzić działanie pompy Vacum. Istotne jest ciśnienie jakie pompa generuje na wolnych i na wysokich obrotach. W moim przypadku pompa była uszkodzona, generowała zbyt niskie ciśnienie na wolnych obrotach. Jej wymiana rozwiązała problem.

Układ ciśnieniowy można sprawdzić za pomocą oprogramowania VAS lub Odis. W programie są także podane wymagane wartości.

Mam nadzieję, że komuś przyda się ta wiedza i naprawi swoje auto.

Opublikowano

Dobrze że się udało. Fajnie że piszesz jak rozwiązałeś problem, niektórym cięzko się pochwalić sukcesem :)