Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ACK] Pytanko o wahacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Puka mi w prawym przednim kole jak jade po dziurach ale nie jestem pewny czy sa to gorne czy dolne wahacze i moje pytanko czymozna samemu sprawdzic ktore sa juz zuzyte czy trzeba jechac do mechaniora i na szarpak wziasc autko???

Opublikowano

Można samemu : podnieść auto i jedna osoba niech rusza mocno kołem a dróga sprawdza dłońmi gdzie jest luz ale na prawde wszystko wyjdzie po rozkręceniu całego zawiasa. :tongue4:

Mogą być też oprócz luzów popękane gómu ma końcówkach i w tulejkach jak i zacierające się końcówki. Najlepiej wymienić odrazu całe na nowe dobrej marki i na 50-100tyś. spokój :good:

Opublikowano

tak, tak, jak jeden wahacz pojdzie, to wymieniac cala zawieche?

bardzo burzujskie podejscie ;P

moim zdaniem jedz na szarpaki, ile ci za to wezma? 20zl max, a czesto i nic, albo symboliczne piwko ;)

Opublikowano
  • Autor

ok :) w sumie faktycznie za sprawdzenie to max 20zł :) dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Najlepiej wymienić odrazu całe na nowe dobrej marki i na 50-100tyś. spokój :good:

Co całe?

Długo jeździsz autem z wielowahaczowym zawieszeniem..?

Opublikowano

witam

podjedź do stacji tam gdzie robiłeś przedląd roczny - powinno być za free

pozdro :hi:

Opublikowano
  • Autor

mam pytanko wymienialiscie juz sami jakies wahacze???? czy sa jakies triki zeby latwo sie zdejmował i zakładał???? wczesniej jezdzilem calibra i wymieniałem sam ( tylko na zbierznosc mi ustawiali w warsztacie). BO z mechanikami to róznie bywa jedna rzecz zrobią dobrze ale przy okazji cos zepsuja.

Opublikowano

witam

podjedź do stacji tam gdzie robiłeś przedląd roczny - powinno być za free

pozdro :hi:

Otóż to, przy każdym przeglądzie powinni Ci sprawdzić ich stan

Opublikowano
  • Autor

jak robilem pierwszy przegląd to sprawdzali to bylo na poczatku sierpnia i bylo wszystko ok :) ale drogi u mne w miescie sa TRAGICZNE i zaczełos tukac pukac i musze wymienic . Tzn zaplanowałem wymiane tylko prawej strony (gornch wahaczy) na zime bo po zimie w Polsce bedzie masakra na drogach . A cały przod wymienie jak troszke je poprawia na wiosne :)

Opublikowano

jak robilem pierwszy przegląd to sprawdzali to bylo na poczatku sierpnia i bylo wszystko ok :) ale drogi u mne w miescie sa TRAGICZNE i zaczełos tukac pukac i musze wymienic . Tzn zaplanowałem wymiane tylko prawej strony (gornch wahaczy) na zime bo po zimie w Polsce bedzie masakra na drogach . A cały przod wymienie jak troszke je poprawia na wiosne :)

Też metoda, ale jak miałbys patrzeć na stan naszych dróg i czekać, aż je naprawią to chyba byś nigdy nie zmienił tego zawieszenia :wink4:

Opublikowano

wymieniłem jeden wahacz dolny lewy i jest spokój choć tez niemiłosiernie walił. koszt jednego 250 zl x 8 plus robota i masz całe zawieszenie- 3 koła.mnie nie było stać i bede robił(oby nie) to co bedzie potrzeba.

Opublikowano

Ja miałem podobne stuki i okazało się, że nie był to wahacz, lecz łącznik stabilizatora (około 50 zł). Wymiana łącznika jest prosta i można to samemu zrobić.