Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zastąpienie systemu audi Nokia Bose

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zasłużony system audio w A4 B5 niestety przestał działać jak należy po długich latach. Jestem dosyć mocno uczulony na charczenia i szumienia, ponieważ często słucham muzyki w samochodzie, więc uznałem, że pora na wymianę głośników.

Pogrzebałem nieco, niestety nie udało mi się znaleźć wiarygodnej informacji odnośnie zamontowanych tam głośników, sam niestety jeszcze drzwi nie rozebrałem by zajrzeć co tam jest, bo nie bardzo mam kiedy i nie chcę tego robić dwa razy.

Na początek chciałem wymienić głośniki w przednich drzwiach, znalazłem sklep w którym głośniki są sprzedawane od razu z dystansami, mają na prawdę spory wybór. Wybrałem coś takiego:

http://allegro.pl/glosniki-pioneer-audi-a4-b5-zamiast-bose-nokia-i5356239168.html

Nie jestem do końca przekonany co do tego czy na pewno głośnik basowy w drzwiach przednich to dobry pomysł, chcę by została zachowana aktualna konfiguracja głośników. Pytanie czy nie lepszy będzie głośnik dwudrożny, np taki:

http://allegro.pl/jbl-cs-76-glosniki-dystanse-audi-a3-8l-a4-b5-tt-8n-i5440242797.html

Proszę o pomoc w wyborze głośników przednich oraz tylnich (na półkę). Zależy mi przede wszystkim na łatwym montażu bez konieczności przerabiania :)

Dzieki za pomoc i pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Niewiem czy z tyłu nie będziesz miał problemu bo głośniki te jeśli współpracują z radiem fabrycznym to mają oddzielny wzmacniacz , ja np. nie wymieniałem ich ale żeby podpiąć pod radio bo po zmianie na niefabryczne (Bez adaptera) musiałem się troche pomęczyć żeby dojść które kable są od czego :kwasny: (z kostki chyba 4 czy 5 wychodzą a potem idą do tej dużej czerwonej w tunelu "3kostka do radia").Więc nie wiem czy nie będą cię czekały drobne przeróbki.Zobaczymy co inni forumowicze o tym sądzą. :wink:

Btw. Jesli masz "piszczki" w boczkach czy gdzieś w tych rewirach to lepiej dopełnić to głośnikiem basowym bo wysokie tony już masz.

Edytowane przez Sturmovik
Opublikowano

Tak, wszystko współpracuje z oryginalnym Chorusem, z tego co zaglądałem to faktycznie przy głośnikach jest troche elektroniki, więc może być problem tylko z podmiana głośnika.

Jeżeli chodzi o przednie to faktycznie w drzwiach u góry są wysokie tony. Zastanawiam się tylko czy sam basowy z przodu to na pewno nie za dużo ? Może ten dwudrożny to lepsze rozwiązanie ?

Opublikowano (edytowane)

Z tą elektroniką to wystaczy duużo cierpliwości , miernik i patrzenie po kolorach i szukanie gdzie co jest , da radę zrobić , chodź ja się męczyłem dobre 3 godziny :decayed:

Ja wybrałbym basowe , bo bez sensu żeby 2 drożny dawał wysokie jak już są , a jak wysokich jest za dużo to naprawde można się poirytować.

A tak będzie ładnie dobrane wszystko , pozatym jeśli chcesz żeby ci to wszystko ładnie grało zachęciłbym również do jakiegoś innego radyjka ;)

Edytowane przez Sturmovik
Opublikowano

Myślałem, o radyjku oglądałem fajne radio Alipne, bo w chorusie pojawił się błąd podgłaszania, ale uznałem, że jednak cenię sobie oryginalny wygląd. Nie oryginalne radia już się tak nie komponują z deską :) (może jestem nieco staroświecki :D) Chorusa naprawiłem zestawem naprawczym z allegro i śmiga elegancko, boli jednak trochę brak możliwości użycia pamięci pod USB, albo jakiejś płytki, ale transmiter FM, jakoś łata ten brak. :)

W takim razie może i skuszę się na głośniki tylko basowe. :) Dzięki, jeżeli ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenie z wymianą głośników w Audi A4 B5 to z góry dziękuję za odpowiedź :)