domek92 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Witam Na wlepce w bagażniku mam napisane że posiadam w swojej audi kod LS9R, mam pytanie czy orientuje się ktoś czy to jest lakier perłowy czy metallic, bo w każdej mieszalni lakierów inaczej mówią. pozdrawiam
dawidg2 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Tu http://www.audiklub.org/dane/a4/b8/color/87.htmlnie ma takiego jak piszesz. Czyżby nie pełne dane?
domek92 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2015 ziarno w lakierze grube czy drobne? a takie i takie
andynl Opublikowano 25 Czerwca 2015 Opublikowano 25 Czerwca 2015 ziarno w lakierze grube czy drobne? a takie i takie No to masz metaliczną perłę
adamresinski Opublikowano 25 Czerwca 2015 Opublikowano 25 Czerwca 2015 (edytowane) Glacier White LS9R, biała perła trójwarstwa i biały metallic dwuwarstwa. Sa dwie receptury zależne od roku produkcji. Edytowane 25 Czerwca 2015 przez adamresinski
tommy-cichy Opublikowano 25 Czerwca 2015 Opublikowano 25 Czerwca 2015 (edytowane) Kolego ta farba nazywa się Gletscherweiss. Jest to biała perła. Farbę tą nakłada się trójwarstwowo. Baza później odpowiednia ilość warstw perły i na końcu lakier. Generalnie to piękny kolor biały moim zdaniem jeden z ładniejszych na rynku ale bardzo ciężki do lakierowania. Jeśli masz coś do polakierowania oddaj to do naprawdę dobrego lakiernika. Najgorsze jest w tym kolorze to, że jeśli masz do polakierowania drzwi to fabryka przewiduje malowanie boku bo inaczej masz prawie na 99% pewnośc że będzie widoczna różnica w odcieniu tych drzwi pomiędzy sąsiadującymi elementami. W farbie trójwarstwowej nie da rady uciec na cień z boku samochodu gdyż nie jesteś w stanie dobrać takiej samej intensywności perły żeby na tak dużej powierzchni jak bok samochodu ludzkie oko tego nie wychwyciło. Edytowane 25 Czerwca 2015 przez tommy-cichy
domek92 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2015 (edytowane) Glacier White LS9R, biała perła trójwarstwa i biały metallic dwuwarstwa. Sa dwie receptury zależne od roku produkcji. o właśnie jedna mieszalnia mi powiedziała że to perła trójwarstwowa a druga mieszalnia że to metallic dwuwarstwowy,dzwoniłem do serwisu po vinie wyszło że to metallic, a jak przykładam czujnik to mam między 155-170mikronów czyli jakby trzy warstwy były, zgłupiałem totalnie a wiesz może w jakich latach jaka była receptura? Kolego ta farba nazywa się Gletscherweiss. Jest to biała perła. Farbę tą nakłada się trójwarstwowo. Baza później odpowiednia ilość warstw perły i na końcu lakier. Generalnie to piękny kolor biały moim zdaniem jeden z ładniejszych na rynku ale bardzo ciężki do lakierowania. Jeśli masz coś do polakierowania oddaj to do naprawdę dobrego lakiernika. Najgorsze jest w tym kolorze to, że jeśli masz do polakierowania drzwi to fabryka przewiduje malowanie boku bo inaczej masz prawie na 99% pewnośc że będzie widoczna różnica w odcieniu tych drzwi pomiędzy sąsiadującymi elementami. W farbie trójwarstwowej nie da rady uciec na cień z boku samochodu gdyż nie jesteś w stanie dobrać takiej samej intensywności perły żeby na tak dużej powierzchni jak bok samochodu ludzkie oko tego nie wychwyciło. kupiłem listwy sline na progi i mam przerysowany zderzak z tyłu więc to chciałem zrobić, a przy okazji jak odwiedziłem lakiernika to chciałem maske i zderzak z przodu prysnąć bo zbity od kamieni i mnie to drażni Edytowane 25 Czerwca 2015 przez domek92
tommy-cichy Opublikowano 26 Czerwca 2015 Opublikowano 26 Czerwca 2015 kupiłem listwy sline na progi i mam przerysowany zderzak z tyłu więc to chciałem zrobić, a przy okazji jak odwiedziłem lakiernika to chciałem maske i zderzak z przodu prysnąć bo zbity od kamieni i mnie to drażni Na tych elementach jeśli dobrze dobierze ilość perły to powinna różnica się zgubić. Tam są załąmania więc ludzkie oko nie powinno tego wychwycić. Najgorsze są boki. Ty masz ten sam rocznik co ja a u mnie napewno siedzi farba trójwarstwowa. Jak mierzyłem u siebie to mam każdy element około 200 mikronów.
domek92 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2015 a widzisz, ładniutki jest, ale do lakierowania masakra, nie wiem co z tym fantem zrobić
tommy-cichy Opublikowano 27 Czerwca 2015 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Po prostu oddaj do kogoś kto już lakierował w białej perle i ma o tym pojęcie. Lakiernicy którzy regularnie biorą udział w szkoleniach to spokojnie to ogarną że nie będzie widać. Po prostu są metody na oszukiwanie ludzkiego oka i ludzie którzy w tym siedzą wiedzą jak malować.
domek92 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2015 oddałem chyba do jednego z lepszych w mojej okolicy, zobaczymy jak mu to wyjdzie, jak spierniczy to będzie poprawiał. Ogólnie to w pobliżu ciężko o takie naprawde dobrego lakiernika, którego by dużo ludzi poleciło, także wszystko wyjdzie w praniu.
Rekomendowane odpowiedzi