Jump to content
IGNORED

Czeste dolegliwosci

Recommended Posts

Posted

Witam. Planuje w sierpniu zakup b7 z silnikiem 2.0T i mam do Was pytanie. Ale najpierw. Taaak, widzialem dzial wady i zalety ale troszke nie o takie odpowiedzi liczylem. Wiec do rzeczy. Jakie sa czeste problemy z tym silnikiem? Prosze takze o koszta napraw. Podobno olej troszke bierze (ale nie wszystkim?) to wiem. A reszta? Wtryski, sprzeglo itd. Ogolnie prosze o jak najwiecej informacji. A i przy okazji, prosze o informacje kto moze dla mnie vin sprawdzic. Najlepiej kogos zaufanego z tego forum. Pozdrawiam.

Posted

Z takich najbardziej popularnych dolegliwo艣ci jest kilka,a mianowicie:

- szklanka popychacza pompy paliwa wysokiego ci艣nienia

- cewki lubi膮 czasem pada膰

- 艂a艅cuch + napinacz wa艂k贸w rozrz膮du

- zaw贸r DV

- czasami jaki艣 czujnik

- 艂ykanie oleju (nie wszystkie)

- syf na zaworach ss膮cych bol膮czka FSI/TFSI

- zaw贸r PCV (odma)

- pompy oleju (by艂o kilka przypadk贸w)

- zasyfiony smok olejowy (kiepski olej,zbyt rzadkie wymiany)

- wycieki

- padni臋te turbo

- wytarta krzywka wa艂ka rozrz膮du (tyczy si臋 szklanki pompy wys.ci艣nienia)

- katalizator

- sondy lambda

Sporo z tych rzeczy powstaje poprzez zaniedbania serwisowe i nieumiej臋tne obchodzenie si臋 z tym silnikiem.Je艣li kto艣 my艣li nad zakupem auta z tym silnikiem to szuka膰 egzemplarzy serwisowanych do ko艅ca,chod藕 i tak zawsze co艣 mo偶e wyskoczy膰.

Posted

- syf na zaworach ss膮cych bol膮czka FSI/TFSI

to moze byc jakis zwiazek z zapalajacym sie EPC w trakcie jazdy i braku gazu?

Posted (edited)

to moze byc jakis zwiazek z zapalajacym sie EPC w trakcie jazdy i braku gazu?

EPC-lampka kontrolna nadzoruje sterowanie w silnikach benzynowych.

EPC-czyli (Electronic Power Control) zapala si臋 po w艂膮czeniu zap艂onu,w celu sprawdzenia dzia艂ania.Je偶eli lampka za艣ieci si臋 podczas jazdy,w sterowaniu silnika wyst膮pi艂a usterka.Silnik powinien zosta膰 natychmiast sprawdzony w specjalistycznym serwisie.(cytat z instrukcji obs艂ugi).

Czyli Panie kolego syf na zaworach nie ma nic do tego,tylko masz problem ze sterownikiem silnika.

Edited by Ho艂owczyc20
Posted

O widzi Pan. Bo mam tez B6 i wlasnie taki problem mam. A co do VINu zna ktos magika zaufanego z forum kto mi rozkoduje go?

Posted

Jak nie ma ci艣nienia to podaj mi kolego ten VIN to go rozkoduj臋 w ASO bo si臋 tam wybieram :) .