Jump to content
IGNORED

Błąd na FIS czyli czerwony wykrzyknik + AirBag + ABS

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć,

Od pewnego czasu mam pewien problem z moim A4.

Sporadycznie i to w różnych warunkach (raz zaraz po odpaleniu, raz podczas jazdy, raz podczas cofania) wywala mi na FISie czerwony wykrzyknik, zapalają się kontrolki AirBag i ABS oraz piszczy trzykrotnie piszczyk. Komunikat zazwyczaj po upływie 10 sek sam znika, czasem zdażyło się że piszczyk jeszcze piszczał a komunikatu już nie było a raz musiałem jeszcze z 2km przejechać i dopiero zgasł, ale pzynajmniej miałem czas zrobić fotę którą załaczam (palące się kierunki to z okazji że się zatrzymałem i włączyłem awaryjne).

Z tego co szukałem na forum to problem znany ale tylko jeśli świeci się kontrolka ABS a tutaj jeszcze AirBag.

Zastanawiam się czy problemem nie jest jedna z dwóch rzeczy.

Pierwsza to taśma kierownicy, nie mam od dłuższego czasu klaksonu bo się przerwał kabelek taśmy, właśnie czekam na przesyłkę z inną taśmą. Ale ten problem nie tłumaczy palącej się kontrolki ABS.

Druga to sam licznik. Od pewnego czasu mam problem z wariującym prędkościomierzem np gdy dmuchawa klimy dmucha na max albo jak włączam kierunki albo wycieraczkę to podskakuje mi prędkościomierz nawet do 220km/h (zamykam licznik stojąc w miejscu)

Prosze o jakieś rady co może być powodem.

Edited by aqualopetak
Posted

Pokaż to zdjęcie ;)

Posted

Sorry zapomniałem wrzucic zdj

http://www.directupload.net/file/d/4033/9utwp7r3_jpg.htm

taśma kierownicy wymieniona, błąd nadal się pojawia.

Narazie wykryłem że zbiera się woda w grodzi akumulatora i być może się dostaje do skrzynki sterowniczej, woda usunięta błą nadal występuje. tym razem udało mi się jeszcze zauważyć że tuż przed zniknięciem błędu z fisu pod pedałem hamulca czuć uderzenie jak podczas hamowania z absem

Posted

Podłącz pod kompa i sprawdź błędy, bo tak to możemy tylko wróżyć.

Posted

był już podpięty do kompa. Był tylko błąd z okazji odpiuęcia poduchy przy wymianie taśmy

Dzisiaj znowu ten sam błąd się pokazał, tym razem sprawdziłem że jak się wyświetla błąd to abs nie działa, 4 razy hamowałem i ani razu się nie załaczył

Próbowałem załączać wszystko co się da aby zobaczyć jaka będzie reakcja i..

kierunek w lewo - nic

kierunek w prawo - nic

zgasić światła mijania i zapalić - nic

wycieraczka - błąd znikł

Możliwe że to tylko przypadek ponieważ poprzednimi razami nie padało czyli wycieraczka u mnie nie chodziła a mimo to błąd znikał

Posted

To bardzo dziwne, że komp nic nie pokazał. Ten co Ci to sprawdzał wszedł w sterownik hamulcy, czy tylko sprawdził błędy w sterowniku silnika?

Posted

Podepnij kompa jak zapala się kontrolki. Błąd musi pokazać niema bata.