Skocz do zawartości
IGNOROWANY

czym zabezpieczyć lakier

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Potrzebuję porady w temacie zabezpieczenia lakieru.

Autko jest po pełnej blachrce, świeżutki lakier nie metallic, czerwony. Wygląda ślicznie i chciałbym ten stan zabezpieczyć.

Naczytałem się że porcedura to mycie (oczywista oczywistośc), cleaner, politura i wosk... ale ale... to się ma jak rozumiem do powłok lakierniczych już trochę "przechodzonych".

Co w przypadku świeżej, którą chciałbym zabezpieczyć woskiem aby otrzymać efekt głębi koloru + łatwa zmywalnośc zabłoceń ??

Za wszelkie sugestie bardzo dziękuję :D

Edytowane przez McArius
Opublikowano

Zacząłbym od porządnego umycia samochodu po tej "pełnej blacharce". Jak często się okazuje ten efekt "wow" jest mocno krótkotrwały a później to już tylko widać las hologramów.

Jeśli masz możliwość podjedź do jakiegoś studia detailingowego w Twojej okolicy i poproś o przemycie nawet jednego elementu IPĄ lub eraserem (jeśli mają ;) ) oceń lakier pod odpowiednim światłem, podziel się relacją to wtedy coś wymyślimy w kwestii zabezpieczenia

Opublikowano

Zacząłbym od porządnego umycia samochodu po tej "pełnej blacharce". Jak często się okazuje ten efekt "wow" jest mocno krótkotrwały a później to już tylko widać las hologramów.

Jeśli masz możliwość podjedź do jakiegoś studia detailingowego w Twojej okolicy i poproś o przemycie nawet jednego elementu IPĄ lub eraserem (jeśli mają ;) ) oceń lakier pod odpowiednim światłem, podziel się relacją to wtedy coś wymyślimy w kwestii zabezpieczenia

IPA czyli jak mniemam chodzi o alkohol izopropylowy ?

jak głupio pytam to sorry - wole głupio pytać nic głupio na lakierze zrobić :D

Opublikowano

Nie zadawaj tych samych pytań w różnych wątkach. Robisz bałagan.

Opublikowano

IPA czyli jak mniemam chodzi o alkohol izopropylowy ?

dokładnie tak

Opublikowano (edytowane)

no to przemyłem maskę i błotniki alkoholem izopropylowym (reszta do sprawdzenia przed ewentualnym utrwalaniem efektu)... efekt WOW dalej utrzymany. Na prawdę nie ma czego się przyczepić. Może nie mam sokolego wzroku ale żadnych hologramów czy innych artefaktów nie widać. Blacharz/lakiernik się spisał na medal.

Edytowane przez McArius
Opublikowano

dla pewności zrób i wstaw zdjęcie w pełnym słońcu ;)

jeśli na masce nie znajdziesz czegoś podobnego, to wracamy do tematu głównego

IMG_3152.jpg

Opublikowano

ok, zrobię zdjęcie wedle życzenia - jak tylko skończę robotę. Dzięki

no to zdjątko maski po potraktowaniu IPA... pech chciał że akurat słońce takie malo pełne w momencie pstrykania foty.... ale na masce ani na błotnikach ZERO hologramów widocznych... jak dla mnie cud miód malina. Jakość zdjęcia nie powala bo robione małpą, nie lustrem :(

a4b5maska-poalkoholuizopropylowym.jpg