Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czujnik wilgotności powietrza (G355) uszkodzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Taki błąd w układzie klimy wyskoczył podczas auto scanu w serwisie:

08-układ klima., wersja Basis, lewostronny układ kierowniczy
8K1820043AA
KLIMA 1 ZONE
kodowanie długi
Numer partnera 06325
8K1820043AA
H02
0036

1 Rozpoznano usterkę/usterki

00457 013 Wskazówka
Komputer sterujący sieci J519
Odczytać pamięć usterek
-----------------------
4G0907658A
Humidity_Sens
Kodowanie -----
Numer partnera -----
4G0907658A
H02
0002

1 Rozpoznano usterkę/usterki

01229 014
Czujnik wilgotności powietrza -G355-
uszkodzenie

Klima działa normalnie. Do czego służy ten czujnik? Do odparowania szyby?
Z tego znalazłem na forum, wygląda na to, że jest w lusterku?
Można to łatwo wymienić samemu?

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Czujnik wilgotności powietrza masz w podszybiu od strony pasazera ( przy wlocie powietrza do kabiny kolor brazowy )

Musisz sciagnac osłone podszybia aby dostac sie do niego.

Jesli jest uszkodzony to wymianka i po sprawie .

Trzeba pamietac aby nie pomylic z czujnikiem jakosci powietrza

Opublikowano
  • Autor

Jak wklepuję do googla ten numer części, który wyświetla się przy błędzie (4G0907658A), to daje różne wyniki, raz czujnik wilgotności, raz jakości...
Czy możesz potwierdzić, że to ten element:
http://allegro.pl/audi-a4-07-13r-czujnik-powietrza-4g0907658a-i5117607682.html

?

Brązowe mają początek 4H0

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czujnik wilgotności powietrza masz w podszybiu od strony pasazera ( przy wlocie powietrza do kabiny kolor brazowy )

wg ELSY czujnik wilgotności G355 jest chyba w lusterku Grzesiu, a jest możliwość braku posiadania tego czujnika przy podszybiu i za co konkretnie jest odpowiedzialny?

Opublikowano
  • Autor

a jest możliwość braku posiadania tego czujnika przy podszybiu i za co konkretnie jest odpowiedzialny?

Ten manual do Q3

http://manuals.co/workshop/Audi/Q3/Audi-Q3-Workshop-Manual/4606/66

mówi, że:

"Czujnik wilgotności mierzy wilgotność względną powietrza w kabinie i temperaturę przedniej szyby. W zależności od wyposażenia pojazdu, mogą być przypadki, że zainstalowany jest tylko czujnik deszczu i zmierzchu albo tylko czujnik wiglotności G355. W pojazdach wyposażonych w Automatic Light Control i automatyczną klimatyzację, czujniki deszczu, zmierzchu i wilgotności są połączone w jednym urządzeniu."

A tu instrukcja wymiany:

http://workshop-manuals.com/audi/a4_mk3/vehicle_electrics/electrical_system/lights_lamps_switches_inside_anti-theft_system/components_on_interior_mirror/removing_and_installing_humidity_senderg355_vehicles_without_main_beam_assist/

Opublikowano

wg ELSY czujnik wilgotności G355 jest chyba w lusterku Grzesiu

W przedlifcie to tak :)

Opublikowano

wg ELSY czujnik wilgotności G355 jest chyba w lusterku Grzesiu

W przedlifcie to tak :)

a jakbym chciał go dołożyć to posiadasz może jakieś schematy i jakie części potrzebne do tego ustrojstwa? Szukałem w tej mojej Elsie ale znaleść nie mogłem

Opublikowano
  • Autor

Musisz sciagnac osłone podszybia aby dostac sie do niego.

Jesli jest uszkodzony to wymianka i po sprawie .

Trzeba pamietac aby nie pomylic z czujnikiem jakosci powietrza

Panowie, rozumiem, że mam szukać czujnika po numerze 4G0907658A (tak jak w skanie)?

Znalazłem jeszcze taki schemat.

http://www.jimellisaudiparts.com/showAssembly.aspx?ukey_product=5596153&ukey_assembly=748362

Ten mój to jest nr 13 czy 18?

Opublikowano
  • Autor

OK. Dzięki za wszelką pomoc.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam mam pytanie. W mojej audi a4 po lifcie mam zamontowany czujnik wilgotności o numerze 8U0955559. Korzystając z sytuacji zakupiłem włącznik auto na allegro i chciałem uruchomić automatyczne wycieraczki , światła i przy okazji camming home i living ale po kodowaniu wywala mi błąd na liczniku USZKODZONE ATOMATYCZNE WYCIERACZKI I SWIATŁA.
Przy skanowaniu mam trzy błędy 1-swith for head-up display 008implausible signal 2-switch for night-vision system 008implausible signal 3-rain and light recognition sensor (G397) 004 no signal /comunication. myślę ze przyczyna będzie ten czujnik wilgotności i przed kupnem nowego chciałem się upewnić czy jak kupie 8k0955559 jest to czujnik deszczu/światła czy wszystko będzie działało jak należy? Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam.

Opublikowano

Co Ty tam masz zakodowane?

Head-upa i kamery night vision w B8 nigdy nie było.

Opublikowano

ja nic takiego nie kodowałem tylko w bajcie 22 z 0 na 1 sensor deszczu światła, może co musze odznaczyć ? a tak po za tum ten czujnik wilgotności chyba nie będzie działał z automatycznymi światłami ???

Opublikowano

8k0955559 przeciez nawet kształtem nie pasuje do twojego auta :hi: i nie bedzie działał

Opublikowano

ja nic takiego nie kodowałem tylko w bajcie 22 z 0 na 1 sensor deszczu światła, może co musze odznaczyć ? a tak po za tum ten czujnik wilgotności chyba nie będzie działał z automatycznymi światłami ???

Właśnie wróciłem z auta i te dwa pierwsze błędy head-up i night vision wyskakują jak tylko się ustawi włącznik świateł w pozycji auto może włącznik z alle..... jest uszkodzony???

8k0955559 przeciez nawet kształtem nie pasuje do twojego auta :hi: i nie bedzie działał

kolego ale przecież szyba jest oryginalna i tak pod lusterko musi być taki czujnik. Przecież inne auta tez maja automatyczne światła i maja taki czujnik pod lusterkiem

kolego to do czego służy 8u0955559???

Opublikowano

8u0955559 to jest czujnik wilgotnosci powietrza wystepuje on w kazym A4 POLIFT 2012-2015

8k0955559 to jest czujnik deszczu swiatła do modelu A4 2008-2012

Takze nie pasuje on do twojego modelu ( bład komunikacji) :hi:

Aby wszystko poprawnie działało to musisz załozyc 8U0955559C

Daj scan z MCE 09 bo te błedy Head-upa i kamery night vision są naprawde dziwne :D

Opublikowano

8u0955559 to jest czujnik wilgotnosci powietrza wystepuje on w kazym A4 POLIFT 2012-2015

8k0955559 to jest czujnik deszczu swiatła do modelu A4 2008-2012

Takze nie pasuje on do twojego modelu ( bład komunikacji) :hi:

Aby wszystko poprawnie działało to musisz załozyc 8U0955559C

Daj scan z MCE 09 bo te błedy Head-upa i kamery night vision są naprawde dziwne :D

Kolego bardzo dziękuje za ta odpowiedz. A te błędy jak je skasuje to pojawiają się po włączeniu świateł w pozycji auto. Czyżby włącznik kupiony na allegro był uszkodzony dodam ze na starym włączniku bez pozycji auto nie pojawiały się te błędy. A scan mogę dopiero jutro wieczorem wysłać

Edytowane przez Piotr Piejek

Opublikowano

Daj fotke i numer tego włacznika bo moze z A6 C7 kupiłes

Spis czesci masz tu :hi:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/280544-etka-sprawdzanie-czesci/#entry4057986

Włącznik jest zamontowany i wszystkie światła działają wtyk tez pasuje. Ale wszystko możliwe jutro sprawdzę . Wielkie dzięki

Opublikowano

A nie masz na nim czasem dodatkowego pokrętła, oprócz regulacji jasności?